WWDC 2014: Bemutatkozott az iOS 8

Az új iOS az előző rendszerre épül, de rengeteg apró változást hoz magával, főleg a fejlesztőket megcélzova.

WWDC 2014: Bemutatkozott az iOS 8

Ahogy arra számítani lehetett, az Apple fejlesztői konferenciája idén tényleg a fejlesztőknek szólt elsősorban, és kevesebb olyan újdonságról hullott le a lepel, melyeknek az előnyeit már azonnal az iOS frissítését követően érezni fogják a hétköznapi felhasználók. A WWDC során csak szoftveres megoldásokról esett szó, tehát az is beigazolódott, hogy most semmilyen új hardverrel nem készült a vállalat.

Az iOS 7-et követően az iOS 8 legalább annyira visszafogottra sikeredett, amennyire a hetes verzió újító volt a készüléktulajdonosok szemszögéből. Az iOS 7-nél rengeteg újdonságot mutattak be, és teljesen átszabták az operációs rendszer megjelenését, míg ezúttal inkább csak a kötelező köröket futották le. Röviden miről is van szó? Átalakult az értesítési központ, bekerült az Apple mobilos rendszerébe egy egészségügyi applikáció, figyelmet szenteltek a lakásautomatizálásnak (alias okosotthon), sokat javult az üzenetküldő és a megosztási lehetőségek tárháza is új szintre lépett az eddigiekhez képest.

Lássuk először, hogy milyen újítások történtek az értesítési központ körül. Ezt a részt már korábban is sok változtatásnak vetették alá, és most is komoly figyelmet kapott, egy sor friss funkcióval gazdagodott. Bekerültek az interaktív értesítések, tehát egy üzenetre akár már az értesítési központból is azonnal lehet válaszolni, vagy akár a tennivalók listájáról is lehúzhatjuk a már elvégzett dolgokat. Widgetek is lehetnek már majd itt, de ilyen tekintetben előbb a fejlesztőkön lesz a sor, kezdésnek csak néhány alap widget lesz kiválasztható, így például az időjárásé. Húzásokkal lehet majd kezelni a felbukkanó értesítéseket, törölhetőek a levelek, de más egyéb opciók is elő csalogathatóak ilyen módon. Újdonság, hogy a Home gombot megnyomva nemcsak a folyamatok között lehet már könnyen ugrálni, egyéb lehetőségeink is lesznek. A kulcsfontosságú kapcsolatokat kiemelhetőek például a könnyebb elérhetőség érdekében – ez akár még az idősebb felhasználóknak is jól jöhet.

Új virtuális billentyűzet került a rendszerbe, ami állítólag minden eddiginél pontosabban fogja majd javítani az elgépeléseket, és egyúttal jobb javaslatokat dob majd fel használat közben. A QuickType technológia állítólag annyira fejlett, hogy a kontextushoz passzolóan tud majd segíteni az írás során, amit úgy ér el, hogy elolvassa az üzenetek tartalmát. Kíváncsian várjuk, hogy a valóságban mennyire lesz ennek az újításnak érezhető a hatása; elöljáróban viszont azt le kell szögezni, hogy a magyar nyelv kezdetben távol áll majd tőle, csak a későbbiekben kerülhet bele a repertoárjába. Az Apple elmondása alapján az üzenetek olvasása mögött nem kell semmilyen privát szférát sértő dolgot keresni, más célra nem lesznek használva ezek az adatok, mentésre sem kerülnek semmilyen formában.

Szó szót követett, a kivetítőn pedig máris felbukkant az üzenetkezelő, ami az egyike a nagy újításoknak. Maga az app persze már a kezdetektől itt van, de most tényleg elég sok új képesség került bele. A jövőben lehet majd különböző multimédiás tartalmakat küldeni úgy, hogy azokat épp akkor rögzítjük. Hangüzenetek, pillanatképek és akár még rövid videók is továbbíthatóak majd a Messangerrel. Külön kiemelték a szelfiket, vagyis önarcképeket, amik napjainkban nagy népszerűségnek örvendenek. A legérdekesebb talán az, hogy abban az esetben, ha hangüzenet érkezett, elég a telefont a zsebből azonnal a fülhöz tartani, és azonnal hallható a másik fél által küldött szöveg, erre pedig rögtön lehet válaszolni is, csak beszélni kell, majd simán eltenni a végén a telefont – mintha egy modern walkie-talkie volna a szóban forgó készülék. És fontos még az is, hogy lesz konfigurálható „ne zavarj” üzemmód.

Az egészségügyi információk felelőse a Health és a HealthKit. Ez a kettős felel majd mindenért, ami az egészség megőrzését, illetve a teljesítménymonitorozást szolgálja. Az előbbi egy alkalmazás, mely az Apple fejlesztésének eredménye, az utóbbi pedig egy komplex rendszer, amihez a külsős applikációk férhetnek hozzá, illetve tehetik itt közzé a mérési eredményeiket. A Health képes lesz együttműködni a különböző külső – jellemzően Bluetooth kapcsolatot használó – szenzorokkal. Más lehetősége nincs is egyelőre, ugyanis saját érzékelő egyetlen készülékbe sincsen még beépítve. A Galaxy S5 esetében láthattunk már ilyenre is példát. Itt különlegesség, hogy amikor valamilyen rossz eredmény kerül be az adatbázisba, akkor akár előértesítést is küldhet az iOS 8-at futtató szerkezet erről egy orvosi ügyeletnek.

Manapság egyre gyorsabban fejlődnek az otthoni automatikus rendszerek, és ezt az okostelefonokkal foglalkozó vállalatok is egyre többször próbálják kiaknázni. Így van ezzel az Apple is, ami a HomeKit keretében vázolta tömören, hogy milyen elképzeléseik vannak ilyen tekintetben a jövőre nézve. Az okosotthon felügyelete minden eddiginél könnyebb lesz iOS 8 rendszerű Apple géppel, ezt már biztosan kijelenthetjük. Nyomon lehet majd követni a lakásban levő lámpák, kamerák, hőmérők és egyéb elektronikai termékek állapotát, de akár az ajtókét, ezen belül a zárakét is. A Siri integráció is felmerült, vagyis a HomeKit esetében is érvényesülhet a hangvezérlés. Ezeken felül biztonsági megoldásokért is felelhetnek a készülékek, ám ilyen tekintetben részletekről nem esett szó. A HomeKit fejlesztésében is sok partnerrel rendelkezik az Apple, így egyértelműen lehet létjogosultsága a jövőben.

Komoly különlegesség a családi megosztási lehetőség. Ennek keretében nem csak a generált multimédiás tartalmakat tudják egymással megosztani a családtagok, hanem akár a megvásárolt dolgokat is. Ezt azt jelenti, hogy amennyiben az apa megvesz egy zenei albumot, azt a fia is hallgatni tudja a készülékén anélkül, hogy egy másik felhasználói fiókra kellene átváltani ehhez. De felügyeleti céllal is használható ez, ugyanis be lehet állítani, hogy értesítést kapjanak a szülők, hogyha a csemetéjük valamilyen alkalmazásra, illetve más egyébre szeretne költeni az App Store-ban, avagy az iTuneson. Egy családon belül legfeljebb hat családtag osztozhat egyetlen bankkártyán, és az arról fizetett dolgokon.

Az Apple mindenkit arra sarkall, hogy használja az iCloud tárhelyét, ami alapból 5 GB, de havi egy dollárért már 20 GB jár, négyért pedig akár 200 GB vehető tetszés szerint igénybe. Ide az eredeti formájukban kerülnek mentésre a fényképek és a videók, tehát semmilyen tömörítéstől nem kell tartani, nyugodtan használható multimédiás dolgok archiválására. A feltöltött anyagok törlésével pedig tárkapacitás szabadítható fel a készülékeinken. Az online tárolón már alapvető szerkesztési lehetőségeket is kínál az Apple, melyekkel javítani lehet a felvételek minőségén. Továbbá komoly előny az is, hogy az ide feltöltött dolgokat máshonnan, vagy akár mások is megtekinthetik, például egy Mac segítségével.

A fejlesztőknek szóló dolgokkal sokat foglalkoztak az elmúlt hónapok során. A jövőben könnyebben kezelhető lesz számukra a piactér, és újabb tesztelési lehetőség is felbukkant. Ilyen a TestFlight, amely keretében például meg lehet invitálni kipróbálásra az ismerőseinket, akik így segíthetik a munkánkat, de mások is hozzáférhetnek ezekhez a béta verziójú dolgokhoz. Áttörést értek el az appok közötti kommunikációt figyelembe véve is, néhány adathoz egyszerre akár több program is hozzáférhet majd. Nagy figyelmet fordítottak a játékokra is a bemutató során, és egyébként is, hiszen egy sor nagynevű fejlesztő sorakozott már fel mögöttük (Unity, EA, Crytek, Epic Games). Rengeteg új API került bele az iOS 8-ba, de konkrétan csak keveset említettek. Az egyik ilyen a Touch ID API-ja, ennek köszönhetően már harmadik féltől érkező alkalmazások is hozzáférhetnek az ujjlenyomat-olvasóhoz.

A fejlesztők számára a legnagyobb dobást azonban egyértelműen az új programozási nyelv jelentheti. Az Objective-C mellett felbukkant a Swift névre keresztelt megoldás. A demonstráció alapján a Swiftet sokkal könnyebb lesz kezelni, mint az elődjét, ráadásul az előzetes mérések alapján jóval nagyobb teljesítmény lesz ezzel kisajtolható az adott masinából, tehát több szempontból is érdemesebb lesz ezt használni a jövőben. A programozói felület kialakításakor szem előtt tartották, hogy a mezei felhasználó számára is egy átláthatóbb, barátságosabb rendszert alkossanak meg, ezáltal megnyerőbb képet fest. A beírt kódok által létrehozott dolgokat például egy előnézeti képen azonnal lehet majd látni, amire korábban itt nem volt példa. Nagy reményeket fűz a Swifthez az Apple, és talán nem véletlenül.

Túlságosan nagy változások nem történtek a hardverigény szempontjából, de azért néhány olyan készülék már nem lesz az iOS 8 által támogatva, amelyen még az iOS 7 fellelhető volt. Frissülni fog az ötödik generációs iPod Touch, az okostelefonok között az iPhone 4S tulajdonosokig nyúlnak vissza, a tableteknél pedig még az iPad 2 is támogatva lesz, a negyedik generáció, az iPad Air és az iPad minik mellett, meglepetésre azonban az iPad harmadik generációjáról már nem mondható ez el. Egyelőre csak a fejlesztőknek lesz elérhető az iOS 8 béta kiadása, a végleges verzió ősszel jön majd, vélhetően az új iPhone modell(ekk)el karöltve.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward