Wolfram Alpha: a forradalmi kereső

Májusban lehull a lepel Stephen Wolfram fizikus által alkotott Wolfram Alpha elnevezésű "keresőről", ami az előzetes tapasztalatok alapján "legalább olyan fontos a webnek, mint a Google".

Wolfram Alpha: a forradalmi kereső

Májusban lehull a lepel Stephen Wolfram fizikus által alkotott Wolfram Alpha elnevezésű "keresőről", ami az előzetes tapasztalatok alapján "legalább olyan fontos lehet a webnek, mint a Google".

Hasonlóan a Google, és a legtöbb webes kereső felületéhez, a Wolfram Alpha is csupán egy beviteli mezőn kéri be a felhasználó utasítását, azonban egy teljesen más megközelítésből jeleníti meg a keresési eredményeket. A technológia ismertetését legkönnyebben a Nova Spivack-által készített Wolfram-interjúból tudjuk ismertetni.

"A Wolfram Alpha tulajdonképpen egy hatalmas elektronikus agyhoz csatlakoztat minket. Hihetetlenül impresszív és alapos válaszokat nyújt a kérdésekre, amik nagyon széles területekhez kapcsolódhatnak illetve bármilyen formában feltehetők. A válasz pedig nem egy nagy adatbázisból kerül elő, hanem a kereső készíti el nekünk.

Ilyen szempontból sokkal okosabb (és másabb) a Google-nál. A Google csupán kidobja azokat a dokumentumokat amikben szerepel a keresett kulcsszó. A Google nem érti meg a kérdést vagy a választ.

A Wolfram Alpha alapjában véve egy olyan rendszer ami kiszámítja a kérdésünkre a választ. Hogy ezt véghez vigye, több beépített modellt használ, amik számos valós területhez kapcsolódnak. Például tartalmaz tudományos modelleket - irdatlan mennyiségű adatot a különféle fizikai törvényekről és tulajdonságokról, csakúgy mint a való világról. Így ha felteszünk neki egy tudományos kérdést, akkor a választ ezekből a modellekből számolja ki.

De nem csak a tudomány az egyetlen terület amit ismer a Wolfram. Többek között a geográfia, technológia, időjárás, főzés, üzlet, utazás, emberek és zene területek találhatók meg még a Wolfram-ban. A beviteli interfészen egyszerűen feltehetjük a kérdést, akár többféle mondatszerkesztéssel vagy különféle rövidítésekkel, azután pedig a rendszer részletes választ ad nekünk."

Ha valaki esetleg a Google trónfosztását várja a Wolfram Alpha-tól, akkor az minden bizonnyal csalódni fog. "Stephen Wolfram fejlesztése nem fogja leváltani a Google-t, ugyanis ezt nem lehet arra használni hogy keressünk egy autószalont, blogbejegyzést valamilyen témáról vagy nyaralási célpontot a mézes hetekhez. Arra azonban alkalmas, amikor tényeket akarunk valamiről."

Jelenleg csak pár kiválasztottnak érhető el a Wolfram Alpha, azonban májustól várhatóan mindenki meg fogja tapasztalni azt, hogy milyen az, amikor a kereső értelmezi a feltett kérdésünket és arra megfelelően válaszol.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward