Withings ScanWatch – okosóra, kicsit másképp

Luxust idéző óra, pár okossággal megfűszerezve, nem feltétlen a fiatal generációnak.

Withings ScanWatch – okosóra, kicsit másképp

71 %
{{ average }} %
Szerzői értékelés
Szerző
71
%
Olvasói értékelés
Olvasó
Olvasói értékelés
{{ average }}
%
{{ average }}
%

Manapság már minden okos, a telefonunk, az óránk, a TV-nk, sokaknak már a háza is helyette gondolkodik. A nagy fejlődésben azonban néha elvesznek azok a klasszikus részletek, amiért annyira szerettük az adott tárgyat. Én abszolút az „okosítás” pártján állok, azonban mindig érdekes látni olyan próbálkozásokat, ahol teljesen más irányból közelítenek meg egy adott témát.

A mai okosóránk ékes példája ennek, a Withings ugyanis próbálta megtartani külsőleg azt, amit egy hagyományos órában szeretünk, közben pedig felruházta pár menő funkcióval is. Kérdés, hogy ez a két világ mennyire fér meg egymás mellett.

-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.displayName }}
  • {{ product.description }}
Értékelés ({{ product.ratingCount }})
csak b2b
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.displayName }}
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.displayName }}
  • {{ product.description }}
Értékelés ({{ product.ratingCount }})
csak b2b
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.displayName }}

A dobozunk elsőre nem mutat semmi különöset, azonban van benne egy másik ugyanakkora faszínű doboz is, amin belül egy szövet tárolóban találhatjuk meg az órát. Ez szerintem nagyon szép és egyedi, bár nem hinném, hogy bárki is használná majd a jövőben, maximum szemüvegtokként. Ebben a kis „szütyőben” találjuk még a töltőkábelünket is, ami mágnesesen tapad az óra hátlapjára. Ezen felül pedig már csak a papírmunka van.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Külsőleg egy nagyon elegáns órával volt dolgom, ami azt illeti, ha nem tudtam volna, hogy okos, akkor meg sem mondtam volna első ránézésre. A ház rozsdamentes acélból készült, a számlapot zafírüveg védi, a szíjunk pedig választható; nálam az olcsóbb szilikonos volt, de emellett választhatunk bőrt vagy egy környezetbarát újrahasznosított opciót is.

Galéria megnyitása

A fő számlap 38 vagy 42 mm átmérőjű, attól függően hogy melyik modellt választjuk. Ez azonban nem egy kijelző, így a rajta lévő egyetlen információ, amit megtudhatunk, az a pontos idő. Emellett kapunk még egy kisebb számlapot, amin a mutató a napi aktivitási célunk elérését mutatja, százalékosan, illetve egyéb információkat is képes megjeleníteni.

Nem utolsósorban van rajta egy csupán 13 mm átmérőjű 9000 pixel felbontású PMOLED kijelző is, ami 260 nites fényerőre képes. Ezen láthatjuk a pulzusunkat, lépésszámunkat, az EKG-t, a véroxigénszintet, a beállításainkat, értesítéseket, illetve innen indíthatunk aktivitás mérést. Ez a cég „eddigi legnagyobb és legvilágosabb kijelzője” - ami lehet hogy igaz, a piacon viszont az egyik legkisebb, az is biztos.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Apró kis részlet, de nekem nagyon tetszett, hogy az óra 10 óra 10 perc állásba tette a mutatóit, amikor felébresztettem a kijelzőt, és a mutatók eltakarták volna a kijelzőt. Ez alap elvárásnak tűnhet, azonban nem minden cég figyel ilyenekre.

A kijelző felébresztése egyébként két módon történhet, vagy az úgynevezett „rise to wake” funkcióval, amikor magunk felé fordítjuk a kezünket, vagy pedig az egyetlen gombunk segítségével. Utóbbi egy digitális korona is, amivel lapozhatunk az óra menüjében, a kijelző ugyanis egyáltalán nem érintőkapacitív. A korona forgatása közben egy rezgőmotor jelez, ahányszor elérünk egy menüponthoz - ez egyrészt nagyon jó minőségű, másrészt pedig megkönnyíti az órán való navigációt.

Galéria megnyitása

A funkciók közé tartozik még a pulzus mérés, EKG, véroxigénszint mérés, alvás figyelés és az aktivitás mérés. Normálistól eltérő szívverés esetén figyelmeztet is minket az óra, az összes mérésről pedig bővebb információt kaphatunk a telefonos alkalmazásban.

Tisztán látszik, hogy a Withings az ilyen, és ehhez hasonló életfunkció figyelő fícsörökre helyezte a hangsúlyt. Ezek több neves szervezet által is visszaigazoltak, a müncheni Ludwig Maximilien egyetem például ilyen órákat használt egy tanulmányához, ahol koronavírusos pácienseket monitoroztak. A ScanWatch figyelte a betegek pulzusát, vér-oxigén szaturációját, és EKG-t is mért, miközben ők már otthon voltak.

Az EKG és a véroxigénszint mérés 30 másodpercet vesz igénybe, ami alatt teljesen nyugodtnak kell maradnunk, bármilyen mozgás nélkül. Ezek a mérések nálam nem minden esetben működtek (10-ből 7 sikerült), annak ellenére, hogy egyhelyben ültem, mozdulatlanul. Az új 6. generációs Apple Watch kapcsán is kiderült, hogy az ilyen okosórák, amik a ház hátlapján mérik az oxigén szaturációt, nem feltétlenül a legpontosabbak. Ezt általában a páciensek ujján szokták mérni, de legalábbis a kéz alsó, nem pedig felső részén. Itt ugyanis sokkal több szövetet kell átvilágítania a fénynek, mire releváns mérést tud mutatni, így ha ez nekünk egy kardinális pont a vásárlásnál, akkor inkább vegyünk egy dedikált vér-oxigén szint mérőt (ennél sokkal olcsóbban).

Az EKG és pulzus mérés viszont abszolút megbízható és pontos adatokat szolgáltat, így erre hagyatkozhatunk. A pulzus mérés a nap minden órájában folyamatosan működik, így nem fogunk lemaradni egyetlen fontos adatról sem, ami a szívünket érinti. Ami az alvásfigyelést illeti, amennyire meg tudtam magamon figyelni, meglehetősen jó adatokat mutatott, és az okos ébresztés is hasznos volt.

Be tudjuk állítani, hogy például reggel 6 órakor szeretnénk kelni, az óra pedig egy 20 perces intervallumban (5:40 – 6:00) akkor ébreszt majd fel minket, amikor a legéberebben alszunk. Így ébredéskor sokkal kipihentebbek leszünk, hiszen ha egy REM fázis közepén ébredünk fel, akkor még hosszú alvás után is érezhetjük magunkat fáradtnak. Én ezt már több okosóránál is próbáltam, és mindig nagyon hasznosnak bizonyult, mindenkinek bátran tudom ajánlani.

Galéria megnyitása

A telefonos alkalmazás előtt le a kalappal, nagyon szépen meg lett csinálva. Ezen belül módosíthatjuk az óránkkal kapcsolatos összes fontos adatot és beállítást, magán az eszközön ugyanis csak az aktuális értékeket láthatjuk.

Az app egyébként nem dedikáltan az órához lett készítve, ugyanis a Withings egy olyan francia cég, amely rengeteg egészségmegőrzéssel kapcsolatos eszközt gyárt, az okos mérlegektől, a vérnyomásmérőkön át egészen az okos hőmérőkig. Az alkalmazáson belül pedig láthatjuk az összes mérést, napra és órára pontosan lebontva, elkülönített szegmensekben.

Galéria megnyitása

Aktivitás mérés, mint olyan természetesen van, azonban itt nem kapunk annyira sok lehetőséget az órán. Pár tevékenység közül választhatunk csupán, számszerűen öt közül, ezt az ötöt pedig a telefonos alkalmazásban tudjuk kiválasztani, ahol összesen negyven sportág közül választhatunk. A megadott sportágak nyomon követesé rendben volt, elegendő információt kaptam arról, hogy milyen volt a teljesítményem.

Persze fontos az egészség, de mennyire is okos ez az óra?

Ha valaki kiad nagyjából 100 - 120 000 Ft-ot egy okosóráért, akkor bizony lesznek vele szemben elvárásai, ezzel pedig nem voltam másképp én sem. Az óra ilyen téren eléggé limitált, ez leginkább a már említett aprócska, nem érintésérzékeny kijelző miatt van. A Withings egyébként nem is smartwatch-nak, vagyis okosórának, hanem ScanWatch-nak hívja, ami már eleve beszédes. A telefon és óra közötti kommunikáció kimerül a mérési adatok folyamatos szinkronizálásában, illetve az értesítések megjelenítésében.

Utóbbi úgy működik, hogy amikor például üzenetet kapunk, az óra rezzen egyet, és elkezdi megjeleníteni az adott szöveget, emojikkal együtt. A szöveg végigfut a kijelzőn több alkalommal, a digitális korona segítségével pedig kedvünkre mozgathatjuk előre és hátra, hogy biztosan el tudjuk olvasni. Azonban ha nem nézzük meg egyből az adott üzenetet, akkor már nem is lesz rá lehetőségünk újra előhívni. Ezt én nagyon sajnáltam, arról nem is beszélve, hogy ez az egyetlen okos funkció az órában. Ugyanis nem tudunk rá alkalmazásokat tölteni, zenét irányítani és a többi hasznos funkció is hiányzik, amit ilyen áron elvárnánk.

Galéria megnyitása

Ami az üzemidőt illeti, a töltőre nemigen volt szükségem, ugyanis az egy hét alatt, amíg nálam volt az óra, csupán 30%-ot merült. És az sem mellékes, hogy én teszt lévén a szokásosnál aktívabban használtam, így szerintem átlagos felhasználás mellett teljesen reálisnak tűnik a gyártó által ígért 30 napos üzemidő. Ez pedig tökéletes lehet az óra célcsoportjának, amely még valószínűleg ahhoz van hozzászokva, hogy egy órát nem kell minden nap tölteni.

Összességében érdekes a koncepció. Az okosóra elnevezést inkább nem használnám, sokkal inkább egy elegáns kiegészítő, amivel odafigyelhetünk az egészségünk megőrzésére. Nem a fiatalabb korosztálynak készült, akik már inkább az okos funkciókat keresik egy órában. Aki viszont egy nagyon szép és minőségi órát keres magának, pár egészségügyi extrával, és hajlandó ennyi pénzt letenni az asztalra, annak egy jó választás lehet a Withings ScanWatch.

Összefoglalás

Withings ScanWatch – okosóra, kicsit másképp

Withings ScanWatch – okosóra, kicsit másképp

Withings ScanWatch – okosóra, kicsit másképp
Szerzői értékelés
71
%
Egy óra azoknak, akik szeretik a klasszikus dolgokat.
Minőségi anyaghasználat
Egy hónapos üzemidő
Remek telefonos alkalmazás
Legtöbb okos funkció hiánya
Túlárazottság
Kevés sport mód
{{ totalLabel }}
%
{{ userRateLabel }}

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap