Windows RT-s táblákkal indíthat a Snapdragon 800

A jelek szerint a Qualcomm legerősebb megoldása jó viszonyt fog ápolni a Microsoft ARM-os rendszerével. 

Windows RT-s táblákkal indíthat a Snapdragon 800

A Windows RT 8.1 még meg sem jelent kereskedelmi forgalomban, de a Qualcomm közleménye szerint a vállalat már gőzerővel dolgozik azon, hogy elkészítsék a saját táblagépüket, illetve az ehhez szükséges támogatást, hogy ezzel is segítsék elsősorban az OEM gyártókat. A friss oprendszer egyébként nagyjából azonos időpontra datálható, mint a Qualcomm újdonsága.

Tehát a megjelenés mindenkinek jó reklám lehet, így ilyen téren is jó párost alkotnak. A startkor elérhető RT-s gépek főleg Snapdragon S4-ekre és Tegra 3-ra épültek.

Arról egyelőre nem esett szó, hogy a Windows RT 8.1 hogy áll majd a Tegrákkal. Tudniillik az Nvidia különleges vSMP (4-PLUS-1) felépítése ez idáig nem volt támogatott, így nem működött ezekben a konfigurációkban az ötödik, például üresjáratban jobb energiahatékonyságot garantáló segédprocesszor. Amennyiben ennek a kérdése továbbra is megoldatlan marad, az még inkább a Qualcomm majmára hajthatja a vizet, és elképzelhető, hogy a Windows Phone-hoz hasonlóan, itt is kizárólagos Snapdragon kapcsolat alakul ki. Az idilli hangulatot ebben az esetben már csak az Intel zavarhatná meg, aki igen erős felhozatallal várja az év végét, és a teljes értékű Windows 8.1-et fogja táblák formájába önteni.

A Qualcomm elárulta, hogy mindent be fognak vetni a siker érdekében, így nagy szerephez jut majd például az integrált LTE támogatás is - kellemes meglepetés lenne, ha a Windows RT 8.1-es tabletek mindegyike mobil kommunikációs modemmel a bőre alatt érkezne. Továbbá fontos az is, hogy az alapkoncepció már nem a hagyományos táblagépeket tartja szem előtt, hanem notebookká (vagy más egyébbé) transzformálható eszközökként kezelik majd ezeket.

A Snapdragon 800 széria legfőbb erőssége a Krait 400 magokban és az Adreno 330 grafikus egységben rejlik majd a dedikált, nagysebességű LTE modem mellett. A chip órajele egészen magas lesz, a korábbi információk szerint elérhető a 2,3 GHz-es működési frekvencia is, ám a bejelentés során egyelőre "csak" 2,2 GHz-ről beszéltek.

"A Qualcomm Technologies elkötelezett a Windows ökoszisztéma iránt és izgatottan várjuk, hogy a Windows RT 8.1 a mi zászlóshajónk, a Snapdragon 800 támogatását élvezze." - mondta el Luis Pineda, a vállalat termékmenedzsment osztályának rangidős alelnöke. A megjelenéshez pontos dátumot nem kötöttek, mindössze annyit válaszoltak az erre irányuló kérdésekre, hogy még idén találkozhatunk a chipekkel.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward