Windows Mobile 6.1 - tapasztalatok

Hivatalosan is megérkezett a Windows Mobile 6.1, de nem igazán hozott semmiféle jelentős áttörést - mondhatni szabványos Windows-újításról van szó ezúttal is: még több csilli-villi, de csak minimális plusz funkcionalitással.

Windows Mobile 6.1 - tapasztalatok

Hivatalosan is megérkezett a Windows Mobile 6.1, de nem igazán hozott semmiféle jelentős áttörést - mondhatni szabványos Windows-újításról van szó ezúttal is: még több csilli-villi, de csak minimális plusz funkcionalitással.

A Gizmodo tesztjének tanúsága szerint ez pedig konkrétan annyit tesz, hogy bár az újratervezett kezdőképernyő (home screen) valóban nagyon szép, és könnyen elérhetjük róla az e-maileket, szövegeket és napi ügyeket, viszont minden mást csak jelentős menüböngészéssel találhatunk meg, és a rendszer egésze továbbra is akadozik.

A kezdőképernyőn túljutva tehát újfent a már említett, jól ismert menü-alapú navigációval találjuk szemben magunkat. A Professional és a Standard változat között lényegi különbség annyi van csak, hogy a profit érintőképernyőhöz tervezték, míg a standardot QWERTY-billentyűzethez. Az előbbi HTC Touch Dual-on, míg az utóbbi HTC S620-ason és Moto Q9w-n került tesztelésre.

Amit valódi újításnak lehet nevezni az egészben, az az Adobe Flash, valamint a Silverlight támogatás, egy új kamera-interfész, és a Microsoft Live keresőmotor integrálása. Ha azonban használni is szeretnénk a Flasht - például a YouTube-bal -, akkor (legalábbis a HTC Touch Dual tanúsága szerint) készüljünk fel a jelentős lelassulásra és komplikált navigációra, valamint az akadozó és szemcsés lejátszásra. Pozitív azonban, hogy a Microsoft Live keresés (legalábbis a HTC SC29-es esetében) elég jól működik, tiszta és hatékony, valamint kellően gyors is.

Ami azonban a kamera-alkalmazást illeti, az megint csak meglehetősen ambivalens: a HTC Touch Dual esetében amikor épp kedve van hozzá, akkor egészen jól működik, viszont elég sokszor nincs kedve, és ilyenkor egyszerűen kiakad, ezen pedig csak újraindítással segíthetünk. A HTC S620-as esetében azonban nem volt gond, ott flottul működött. Az interfész tartalmaz egyebek mellett egy áttetsző réteget a kijelző felett, valamint a nagyítás és expozíció lehetőségét is.

Új a betűkészlet és újak a színek is, viszont a mögöttes tartalom maradt a régi - így például nem lett egyszerűbb a beérkező és az elküldött SMS-ek mappája közti váltás sem. Az alkalmazások között böngészve pedig csak a "More" többszörös nyomogatásával vehetjük sorra az összeset.

Némileg meglepő az is, hogy a mostani nagy mobil-multimédia-divat közepette új Windows Media Player interfészt sem kapott a rendszer - így továbbra is csak a menükön keresztül juthatunk el a Now Playing képernyőjétől a Library-be, rengeteg felesleges kattintgatással.

Összességében még a válaszkészsége is tűrhetőnek mondható - csak akkor akadozik igen komolyan, amikor a kezdőképernyőhöz próbálunk visszajutni. Mindent egybevetve tehát, a 6.1 javít ugyan egy kicsit az elődjén, de még mindig bőven van mit fejleszteni ezen is, amíg a felsorolt funkciók nem mennek minden gépen tökéletesen (bár például a flash lejátszáshoz lehet, hogy némely gép csak szimplán "gyenge").

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward