Windows 8: Windows Upgrade 11 kattintással

A Windows 8-cal kapcsolatban szépen lassan szivárognak a különböző információk, amelyeknek köszönhetően egyre teljesebb képet kaphatunk mindarról, amit a Microsoft következő generációs operációs rendszere nyújtani fog. Ezúttal az operációs rendszere telepítésével kapcsolatos lehetőségekről érkeztek friss hírek, így az alábbiakból kiderül, milyen lehetőségeink vannak, ha Windows 8-at szeretnénk konfigurációnkra telepíteni, illetve akkor, ha meglévő operációs rendszerünket szeretnénk majd Windows 8-ra frissíteni.

Windows 8: Windows Upgrade 11 kattintással

A Windows 8-cal kapcsolatban szépen lassan szivárognak a különböző információk, amelyeknek köszönhetően egyre teljesebb képet kaphatunk mindarról, amit a Microsoft következő generációs operációs rendszere nyújtani fog. Ezúttal az operációs rendszer telepítésével kapcsolatos lehetőségekről érkeztek friss hírek, így az alábbiakból kiderül, milyen lehetőségeink vannak, ha Windows 8-at szeretnénk konfigurációnkra telepíteni, illetve akkor, ha meglévő operációs rendszerünket szeretnénk majd Windows 8-ra frissíteni.

A vállalat elmondása szerint a felhasználóknak minden korábbinál egyszerűbb dolga lesz. A gyártó internetes letöltés formájában is elérhetővé kívánja majd tenni az új operációs rendszert, ami nem csak azért jó, mert így kényelmesen beszerezhetjük a szoftvert, hanem azért is, mert a letöltött fájlba beleintegrálják a 25 karakterből álló termékkulcsot is, így ennek beírásával nem kell bajlódnunk. A telepítésre többféle módszer áll majd rendelkezésre: a szoftver telepítését azonnal megkezdhetjük – itt ismét több opció közül választhatunk –, de arra is van mód, hogy például bootolható USB-s adathordozóra pakoljuk át a telepítő fájlokat.

A rendszer – a telepítő letöltése előtt – első körben egy vizsgálaton esik át, amelynek keretén belül kiderül, hogy a Windows 8 fut-e rajta, illetve eszközeink és alkalmazásaink – egy esetleges frissítés után – használhatóak lesznek-e az új operációs rendszerrel. A  vizsgálat végén a beépített letöltő menedzser ellenőrzi, hogy mely Windows 8 verziók kompatibilisek az adott rendszerrel és kiválasztja a szükséges nyelvet is.

A letöltés végeztével ki kell választani a telepítés módját. A telepítő lehetőséget ad arra, hogy személyes adatainkat és Windows-os beállításainkat a frissítés után is megtarthassuk, de igény esetén választhatjuk csak személyes fájljaink megtartását is. Utóbbi opció esetében a felhasználók egy „tiszta telepítést” kapnak, de ezzel együtt személyes fájljaik is megmaradnak, és ehhez nem kell külön segédprogramot – például Windows Easy Transfer alkalmazást – sem használniuk.

A frissítés, illetve a telepítés elvégzésekor tapasztalható felhasználói élményt a Windows 7 alattihoz képest jelentősen javították a vállalat szoftvermérnökei. A Microsoft állítása szerint a frissítés mindössze 11 egérkattintással letudható, ami 82%-kal kevesebb, mint amennyire az előző generációs operációs rendszernél, a Windows 7-nél szükség volt. Külön jó hír, hogy a korábbinál kevesebb ablakkal, illetve beállító varázslóval fáraszt minket a telepítő. Mindezt úgy érték el, hogy ezzel egy időben a funkcionalitás és a testre szabhatóság sem szenvedett csorbát.

Természetesen nem csak a felhasználók számára látható dolgok változtak. A telepítő motorja is felgyorsult, hála a különböző optimalizációknak. A telepítő ennek köszönhetően összességében hamarabb végez a frissítési, illetve telepítési feladatokkal. Az egyik legjelentősebb gyorsulást az eredményezi, hogy a telepítő nem egyesével másolja a szükséges fájlokat, hanem komplett könyvtárakat mozgat. Gyorsít a folyamaton az is, hogy a szoftver a frissítő folyamat alkalmával kettő helyett csak egyetlen egy „Transport” könyvtárat használ. További újítás, hogy a fájlok fizikai mozgatása helyett úgynevezett „hard link” műveleteket alkalmaz a telepítő, azaz a fájlokat fizikailag nem mozgatja, hanem hivatkozik rájuk. Ezek együttesen jelentősen gyorsítják a telepítési folyamatot.

Az alábbi videó betekintést enged a telepítés folyamatának egy részébe, valamint a telepítéssel kapcsolatos lehetőségekről is lerántja a leplet.

 

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward