Windows 8 TI, Qualcomm és Nvidia tálalásban

A Microsoft következő operációs rendszere elérhető lesz az ARM processzorokkal szerelt eszközökre is, ez már nem titok mára, és ahogy azt kell, a CES során a jelentősebb ARM partnerek mind bemutatták, hogy mire képesek jelenleg, ha a Windows 8 futtatása a cél. Mind a három vállalat, az Nvidia, a Qualcomm és a Texas Instruments is a legnívósabb System-on-Chipjeiket vetették be, természetesen egy táblagép testébe bújtatva, hogy mit is képesek jelengel nyújtani, hogy ezzel megmutassák a jövendőbeli partnereiknek, hogy miért is jó nekik, ha őket választják.

Windows 8 TI, Qualcomm és Nvidia tálalásban

A Microsoft következő operációs rendszere elérhető lesz az ARM processzorokkal szerelt eszközökre is, ez már jó ideje nem titok. A CES során a jelentősebb ARM partnerek mind bemutatták, hogy mire képesek jelenleg, ha a Windows 8 futtatása a cél. Mind a három vállalat, az Nvidia, a Qualcomm és a Texas Instruments is a legnívósabb, legerősebb chipjeit hozta, hogy táblagépbe bújtatva őket megmutassák mire képesek Windows 8 alatt.

Ennek megfelelően az Nvidia standján a Tegra 3 került elő. Felmerül a kérdés, hogy a Windows 8 esetében vajon mennyire lesz elegendő az 500 MHz-en üzemelő segédprocesszor, elég lesz-e a grafikus felület mozgatására, és akár kisebb feladatok, zene, és kommunikációs programok kiszolgálására, ahogy az Android rendszer mellett ezeket el tudja végezni, vagy a Microsoft termékét csak Idle állapotban szolgálja majd ki. Erre a választ feltehetően csak a Tegrás eszközök tesztelése során tudhatjuk majd meg, az Nvidia egyelőre nem árulta el. A kiállított eszközön csak egy Nvidia feliratot találunk a 10,1 hüvelykes képátlóval büszkélkedő kijelző alatt, a belsővel kapcsolatban is csak a Tegra 3-at lehet biztosan tudni, de feltehetően az átlagos körítéssel bír, vagyis 1 GB rendszermemória, és 1,3 GHz-es órajel, amennyiben minden mag aktiválja magát.

 

A Texas Instruments standján már egy részben új termékre építő bemutatótáblát láthattak az odalátogatók. Az OMAP 4470 SoC a jelenlegi paletta legizmosabb tagja, és még egyetlen boltban megvásárolható termék sem tartalmaz ilyet. Az OMAP 4460-hoz viszonyítva érdekes, hogy nem a processzor terén kell a jelentős javulást keresni, hanem a grafikus teljesítményben, mivel ez a lapka már nyugdíjazza a már megszokott PowerVR SGX540-et, és helyébe az SGX544-et állítja, ami megduplázza a feldolgozó egységek számát. A két Cortex-A9 mag órajele 1,5 GHz-ről 1,8 GHz-re emelkedik itt, valamint az erősebb grafikus mag és processzor többletfogyasztásának kompenzálására bekerült két Cortex-M3 egység a multimédiás számításokra, és egy 2D-s gyorsító, ami a kezelőfelület mozgatását végzi a nagyvad helyett.

A Qualcommnál egy komolyabb váltást elhozó SoC készül a Windows 8 rendszerrel operáló táblagépekhez, mégpedig a sokszor emlegetett MSM8960 képében. Ez a lapkakészlet lesz az első 28 nm-es gyártástechnológiával rendelkező chip, ami forgalomba kerül. Persze nem csak ennyi újdonsággal szolgál majd a Qualcomm terméke, a jelenleg alkalmazott Cortex-A9-es magoknak egy jóval erősebb variánsát fogják bevetni, amit saját maguk terveztek. A Krait magok akár 50%-ot meghaladó teljesítménnyel múlhatják felül az eredeti ARM tervezésű processzort, az órajelük pedig 1,7 GHz körül alakul majd, így összességében két maggal megközelítik a Tegra 3 teljesítményét, miközben fogyasztásban (és ezáltal üzemidőben) egyértelműen erősebbek. A grafikus területen is történt változás, az Adreno 225 kerül majd bevetésre, ami azonos órajel mellett 50%-kal gyorsabb, mint az Adreno 220, és erre még rájön, hogy 266 MHz helyett már 400 MHz-en üzemel majd.

 

A gyors áttekintés után jól látható, hogy az Nvidia kivételével sosem látott lapkák készülnek majd a Microsoft friss szüleményének részére. Persze ez jelenthetné, hogy az Nvidia gyengébb lesz, mint a többiek, de azt is, hogy a Tegra 3 kaphatja a legtöbb optimalizációt a szoftveróriás részéről, mivel régóta a fejlesztők rendelkezésére áll, és azért nem szabad elfelejteni, hogy a Tegra termékcsalád 28 nm-es tagja is gőzerővel készül, és a Windows 8 megjelenését követően néhány hónapon belül megérkezhet.

Sajnos a TI referencia táblájáról nem készültek friss felvételek, így nem tudni milyen sebességgel mozgatja jelenleg az operációs rendszert, a másik két gyártó közül pedig egyelőre a zöldek tűnnek gyorsabbnak, és gördülékenyebbnek, ha a Metro UI mozgatását tekintjük. Persze korai ezek alapján ítélkezni, hiszen a végleges Windows csak valamikor az év második felében érkezik majd.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward