Windows 8 tábla PC-k: 2012 harmadik negyedévében?

Windows 8 tábla PC-k: 2012 harmadik negyedévében?

2011 folyamán a tábla PC-k piacán az Android és az iOS alapú konfigurációk között zajlik majd a csaták érdemi része, azaz a Windows alapú tábla konfigurációk nagyobb mértékű elterjedésére egyelőre nem számíthatunk. A Microsoft távolabbi tervei között azért természetesen szerepel a tábla PC piac meghódítása is, de erre a legfrissebb hírek szerint egészen 2012 harmadik negyedévéig kell majd várni.

A korábbi hírek még arról szóltak, hogy a tábla PC piacra valamikor 2012 folyamán érkezik meg a Windows 8, most viszont a legfrissebb értesülések alapján az is tudható, hogy ez pontosan az év mely részére esedékes: a gyártó elképzelései szerint 2012-ben, a szeptemberi iskolakezdés környékén áraszthatják majd el a Windows 8 alapú tábla konfigurációk a piacot. Ebben az időszakban a Windows 8 abba a szegmensbe tör majd be, ahol addigra az iOS és Android alapú konfigurációk már régóta rutinosan mozognak, így szinte biztos, hogy nem lesz egyszerű dolga az operációs rendszer tábla konfigurációkra szabott változatának.

A Windows 7 nem kifejezetten a tábla PC-k igényeinek megfelelően készült, de azért néhány készüléken fel fog majd tűnni a nem is oly távoli jövőben, ám a valódi megoldás, amellyel akár jelentősebb piaci részesedésre is szert tehet majd a gyártó az adott szegmensben, kétségtelenül a Windows 8 lesz. Az új operációs rendszer ARM támogatása – amelyről már korábban már írtunk – igen nagy jelentőséggel bír majd a piacon, ugyanis azok a gyártók, akik Android operációs rendszerre támaszkodnak ARM alapú készülékeik esetében, a Windows 8 megjelenésével könnyebben, komolyabb erőfeszítések nélkül alkalmazhatnak majd akár Windows-t is operációs rendszerként. Manapság ehhez alacsony fogyasztású x86-os megoldásokat kell használni, amik egyelőre még így is túl sokat esznek a konkurenciához képest.

Tény, hogy az Intel a 32 nm-es csíkszélességgel készülő Medfield processzoraival megint egy lépéssel közelebb kerül majd az ARM alapú megoldásokhoz, de még így sem várhatjuk azt, hogy az eddig ARM architektúrára alapozó megoldásokkal dolgozó gyártók hirtelen tömegesen állnak majd át az Intel legfrissebb Atom platformjára.

A Windows 8 segítségével a Microsoft sokkal jobb helyzetbe kerülhet majd a tábla konfigurációk piacán, ám az új operációs rendszert alkalmazó tábla PC-k megjelenésére még több, mint egy évet kell várni. Érdekesség, hogy egyes források arról számoltak be, hogy a Windows 8 tábla PC változata már a következő év elején, a 2012-es CES alkalmával bemutatkozhat. Addig a tábla PC vásárlóknak csak két lehetőségük van: vagy iOS alapú, vagy pedig Android alapú konfigurációt választanak attól függően, hogy számukra melyik éri meg jobban.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward