Windows 8: rendszer-helyreállítási lehetőségek

A Microsoft illetékesei a Building Windows 8 blogon a Windows 8 újabb érdekes szolgáltatásairól rántják le a leplet. Az új szolgáltatások a rendszer helyreállításában, illetve gyors és egyszerű újratelepítésében segédkeznek: a Reset opció segítségével – személyes adataink, alkalmazásaink és beállításaink elvesztésének terhe mellett – újjá varázsolhatjuk rendszerünket, a Refresh opció pedig abban segít, hogy a korábban elkészített rendszermentést visszatöltsük számítógépünkre, így adataink, beállításaink és a Metro alkalmazások megmaradnak. A helyzet persze nem ennyire egyszerű, az alábbiakban leírjuk, pontosan hogyan is működik, illetve milyen opciókat kínál a két új szolgáltatás.

Windows 8: rendszer-helyreállítási lehetőségek

A Microsoft illetékesei a Building Windows 8 blogon a Windows 8 újabb érdekes szolgáltatásairól rántják le a leplet. Az új szolgáltatások a rendszer helyreállításában, illetve gyors és egyszerű újratelepítésében segédkeznek: a Reset opció segítségével – személyes adataink, alkalmazásaink és beállításaink elvesztésének terhe mellett – újjá varázsolhatjuk rendszerünket, a Refresh opció pedig abban segít, hogy a korábban elkészített rendszermentést visszatöltsük számítógépünkre, így adataink, beállításaink és a Metro alkalmazások megmaradnak.

A helyzet persze nem ennyire egyszerű: az alábbiakban leírjuk, hogyan is működik, illetve milyen opciókat kínál a két új szolgáltatás.

A Reset - és a Refresh - funkció eléréséhez a Windows Recovery Environment (Windows RE) elindítására van szükség, azaz a Windows 8 indításánál a boot menüben a helyreállítás opciót kell választani. Ez a szoftverkörnyezet végzi majd az adattörlő feladatokat és segít az operációs rendszer újratelepítésében is.

A rendszerben elhelyezett adattárolót gyors és teljes formázással egyaránt formázhatjuk. A Reset folyamat végén – akármelyik formázási opciót is választottuk – egy teljesen friss Windows vár majd minket, amit „már csak” testre kell szabni.

Azoknak, akik nem szeretnék rendszerüket teljesen újratelepíteni, csak egy friss, hibáktól mentes operációs rendszerre vágynak, rendelkezésre áll a Refresh funkció. Ez a szolgáltatás a régi rendszerről átmenti az új operációs rendszerre az adatainkat, beállításainkat és alkalmazásainkat, ám a folyamat végén kellemetlen meglepetés érhet minket, ha ugyanazt a rendszert szeretnénk viszont látni, amivel korábban dolgoztunk. Alap esetben a Refresh szolgáltatás csak a Metro alkalmazásokat állítja vissza, így az asztali alkalmazásokat – például Photoshop, Chrome, Steam – nekünk, magunknak kell majd újratelepítenünk, a Refresh folyamat befejeződése után. A beállítások esetében is érhet minket néhány kellemetlen meglepetés, ugyanis a fájltípus-hozzárendeléseket, a kijelző beállításokat és a Windows tűzfal beállításait a Refresh folyamat alkalmával elveszítjük.

Erre megoldást jelenthet a recimg.exe alkalmazása, amellyel tiszta, hibátlan operációs rendszerünkről mentést készíthetünk, majd ezt könnyedén vissza is állíthatjuk, ha szükséges. Utóbbi esetben természetesen az összes adatunk, beállításunk és alkalmazásunk visszaállítható lesz, leszámítva a mentés készítése óta történt változásokat. A Refresh opció arra is lehetőséget ad, hogy ha egy komplett PC konfigurációt veszünk, amely rejtett helyreállító partícióval rendelkezik, akkor a recovery image-et nem muszáj használnunk, helyette használhatjuk saját, egyedileg készített mentésünket is – persze csak akkor, ha van saját mentésünk.

A Microsoft szakemberei egy gyors tesztet is elvégeztek, amelyekből kiderül, hogy mennyi ideig tart egy-egy Reset, illetve Refresh folyamat. Az eredmények az alábbi felsorolásban találhatóak:

 

[list type="unordered"]

[*]Refresh (normál mód): 8 perc 22 másodperc,

[*]Reset (gyors formázás): 6 perc 12 másodperc,

[*]Reset (teljes formázás, bekapcsolt BitLocker szolgáltatással): 6 perc 21 másodperc,

[*]Reset (teljes formázás, kikapcsolt BitLocker szolgáltatással): 23 perc 52 másodperc.

[/list]

További információk a Win8 fejlesztői blogon találhatóak: klikk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward