Windows 8: Metróval a jövőbe

A Microsoft legújabb operációs rendszerének kiadás előtti verziójáról szóló cikkben minden terítékre kerül, ami fontos, érdekes és hasznos lehet.

Windows 8: Metróval a jövőbe

Kereszttűzben a Metro UI

2011 szeptemberében jelent meg a Microsoft Windows operációs rendszer legújabb verziójának fejlesztői változata, amellyel akkor egy hosszabb cikkben foglalkoztunk is. A Windows Developer Preview nevet viselő szoftver mára megkapta végleges nevét, amely nem meglepő módon a Windows 8 lett.

2012. február végén érkezett a következő előzetes, Consumer Preview néven, számos fontos újdonsággal és rengeteg hibajavítással, de ezzel a verzióval sajnos nem tudtunk hosszabban foglalkozni. Helyette viszont a mostani írásunkban a május 31-én megjelent utolsó, kiadás előtti változatot vesszük nagyító alá. A Release Preview nevet és 8400-as build számot viselő újdonságot a megjelenés napja óta nyúzzuk egy asztali gépen és egy laptopon is, az alábbiakban a fejlesztések bemutatása mellett a használat során tapasztaltakat is összegezzük.

Az új Windows legmarkánsabb és egyben legtöbbet kritizált ismérve az új Start képernyő, amely a Metro UI-nak elkeresztelt kezelőfelületet hozza el az asztali operációs rendszerek világába. Mielőtt bemutatnánk az RP leglényegesebb újításait, megvizsgáljuk, vajon miért övezi akkora ellenszenv.

Kereszttűzben a Metro UI

Tavaly szeptember óta nagyon sok hír és cikk foglalkozott a nyolcas verzióval, és rengeteg felhasználói visszajelzés is érkezett a termékkel kapcsolatban. A legnagyobb vitát és ezzel a legszélsőségesebb indulatokat a Windows 95 óta megszokott Start gomb és a hozzá tartozó menü eltüntetése okozza, a vélemények között többségben vannak azok, akik ragaszkodnak a felhasználói felület ezen jól bevált eleméhez. A Microsoft nemhogy nem veszi figyelembe ezeket a hangokat, de a végleges változatig olyan védelmi mechanizmusokat szándékoznak beépíteni a rendszerbe, ami megakadályozza a régi megoldás visszacsempészését. Ez a lépés borítékolhatóan tovább bőszíti az elégedetleneket, és sokakat eltántoríthat a váltástól. Feltehetjük a kérdést: miért ragaszkodik a fejlesztő cég ennyire ehhez az irányvonalhoz, és miért akarja mindenáron ránk kényszeríteni a Metro felületet?

A válasz nem is olyan egyszerű. A Windows 7 asztali számítógépre és hagyományos laptopra nagyon jó volt, ezt igazolják az eladási adatok és az általános elégedettség, ami a terméket övezte. Ugyanakkor a 2010 elejétől kibontakozó tablet-őrülettel, az Android és az iOS térhódításával az ablakos rendszer nem tudta felvenni a versenyt. A Microsoftnak tehát lépnie kellett, és ők úgy döntöttek, hogy a Windows Phone-ban bemutatkozott kezelőfelületet ültetik át, ezzel kétarcúvá téve az eddig egységes platformjukat. Ez idáig rendben is van, de vajon miért erőltetik az asztali verzióban is ezt a megoldást? Miért nem készítenek külön egy tabletes változatot?

Véleményünk szerint a koncepciót akkor lehet megérteni teljes egészében, ha megnézzük a 2012-es Computex előtt bemutatott Acer és Asus termékeket. Egyrészt nem mehetünk el szó nélkül a Windows RT bemutatkozása mellett, hiszen hosszú idő után először lesz az operációs rendszernek nem x86-os processzoron futó verziója. Az ARM architektúrás lapkákon futó változat komoly megkötéseket tartalmaz: bár van benne Asztal, a jelenlegi x86-os alkalmazások futtatására nem lesz alkalmas, csak a Metro UI-ra épülő programok indulnak majd el. A legnagyobb dobás itt a Microsoft Office csomag integrálása lehet, de még mindig kérdéses az erre épülő eszközök használhatósága, mivel a Windows Store-ban jelenleg túl kevés alkalmazás van, és ha ez így marad, nehezen lehet versenyképes a konkurenciával szemben.

Másrészt ugyanakkor az x86 verziónak lehet létjogosultsága nem asztali gép esetén is. Hűséges olvasóink talán emlékeznek rá, hogy 2011. november végén teszteltünk egy Atom processzoros, Windows 7-et futtató táblagépet, és hát finoman szólva sem voltunk tőle elragadtatva. Az Acer és az Asus idén ehhez hasonló eszközök piacra dobására készül, ám lényegesen erősebb hardverrel, várhatóan jobb minőségben, és természetesen azzal a Windows 8 operációs rendszerrel, amely a Metro UI-ra épülő programok mellett a hagyományos asztali alkalmazásokat is képes lesz futtatni. Így a tablet és netbook kategóriák határán egyensúlyozó termékek jönnek létre, amelyek jó kezelhetőség, kiegyensúlyozott teljesítmény és hosszú akkumulátoros üzemidő esetén sikeresek lehetnek, és alaposan felforgathatják a hordozható eszközök piacát.

Ne felejtsük el azt sem, hogy az új felület nem pusztán csak egy GUI, hanem mögötte egy teljesen új alkalmazásfejlesztő platform (Windows Runtime) is kibontakozik. Ennek segítségével a korábbiaknál jóval egyszerűbb kezelőfelületű, érintésre optimalizált, továbbá a hordozható gépek akkumulátorát jobban kímélő és a vírusoknak, kártevőknek ellenálló szoftvereket készíthetnek a programozók. A Release Preview-val egy időben vált letölthetővé a Visual Studio 2012 kiadás előtti változata, amelynek ingyenes (Express) verziójával Metro-alapú alkalmazásokat tudunk könnyen, gyorsan fejleszteni.

Alaposan körbejárva a kérdést, arra jutottunk, hogy a Microsoft mindent egy lapra tett fel. Abból kiindulva, hogy az asztali PC-k eladásai folyamatosan csökkenő tendenciákat mutatnak, azt a következtetést vonták le, hogy mostantól célszerűbb lesz inkább a táblagépek felé fordulni, illetve az érintőképernyős használatot előtérbe helyezni. És akkor még nem beszéltünk az érintős monitorokról, illetve az ilyen technológiájú all-in-one gépekről sem. Hogy ez a stratégia mennyire lesz sikeres, legkésőbb 2013-ban mindenképp kiderül.

Most viszont kanyarodjunk vissza a Windows 8 RP újdonságaihoz, először nézzük meg, mi változott a Start képernyőn!

A Start képernyő újdonságai

A Start képernyő újdonságai

Először a Consumer Preview-ban találkozhattunk azzal, hogy a kurzort a képernyő sarkaiba mozgatva bukkannak elő a felhasználói felület új elemei. Ezzel párhuzamosan a Start gomb eltűnt a tálcáról, és csak a bal alsó sarokba mozgatott egérmutató hatására bukkan fel egy kis színes téglalapocska formájában. Ennek egyik érdekessége, hogy a külseje kicsinyített mása a Start képernyő aktuális állapotának. Sokkal fontosabb apróság, hogy jobb gombbal rákattintva egy olyan menüt kapunk, amelyből egy kattintással elérhetjük a Control Panelt (Vezérlőpult), a Device Managert (Eszközkezelő), vagy akár nyithatunk egy parancssort adminisztrátori jogosultságokkal.

Bal gombbal klikkelve a híres-hírhedt Start képernyő tárul a szemünk elé, az élő csempékkel, illetve a hagyományos alkalmazásokat reprezentáló statikus téglalapocskákkal. Újítás, hogy ha háttérképet nem is állíthatunk be, a csempék mögötti mintázatot kiválaszthatjuk, illetve a korábbi verziókhoz képest lényegesen több színből választhatjuk ki a hátteret.

A Windows Vistában bevezetett 3D-s taszkváltás, a Flip3D mostantól nem létezik, helyette a Windows+Tab billentyűkombinációval a Metro UI-t használó teljes képernyős alkalmazások között válthatunk. Hasonló hatást érhetünk el akkor is, ha a bal felső sarokba megyünk, ekkor felbukkan a soron következő háttérben futó alkalmazás kicsinyített képe. Erre rábökhetünk, és így átváltunk rá, vagy az egeret lejjebb mozgatva a Switcher nevezetű felület tűnik elő, amely emlékeztet az Android Ice Cream Sandwich alkalmazásváltójára. Természetesen a jól megszokott Alt+Tab is működik, az így kapott alkalmazáslista vegyesen tartalmazza az asztali és az újgenerációs alkalmazásokat.

A helyenként előbukkanó elemek kellemetlenek is lehetnek, például olykor nehéz a bal felső sarokban található rendszermenü ikonját eltalálni anélkül, hogy a metrós téglalap jelenne meg, és arra klikkelnénk rá véletlenül. Ehhez hasonló dolgok bőven előfordultak a felhasználói előzetesben, de a mérnökök fejlesztettek a precizitáson és az időzítésen, így már jóval ritkábban történik meg, ettől függetlenül zavaró lehet.

A Metro UI alkalmazások bezárása a megszokott Alt+F4 kombinációval is lehetséges, de megtehetjük úgy is, hogy a felső élüknél fogva megragadjuk és a képernyő aljára „ledobjuk” őket. Ezeket a programokat a képernyő valamelyik széléhez „dokkolni” is tudjuk, így akár egy hagyományos asztali alkalmazással is osztozhatnak a képernyőn. A Windows Asztalon a Win7-tel bevezetett Aero Snap továbbra is működik, tehát nem kell lemondanunk például egy Word dokumentum és egy Excel táblázat egymás melletti szerkesztéséről sem.

A képernyő jobb sarkai sem maradtak ingerszegények. Ott elidőzve ugyanis két dolog is megjelenik. Odahúzva az egeret, bal oldalon az időt és a dátumot pillanthatjuk meg, jobb szélen pedig a Charms nevezetű sáv bukkan fel, amely környezet-érzékeny, és minden esetben öt ikont tartalmaz. A Search segítségével az adott alkalmazásban (például a Metro UI-s Wikipediában) vagy magában a Windowsban kereshetünk. A Share arra szolgál, hogy fényképeinket, zenéinket, videóinkat megosszuk akár e-mail, akár a népszerű közösségi szolgáltatások közvetítésével. A Start ikon a sokak által hiányolt Start gombot pótolja, rákattintva az azonos nevű képernyőn találhatjuk magunkat. A Devices pontban a külső eszközöket (például kivetítő) kezelhetjük. Végül, a Settings az éppen aktív program beállításainak módosítására szolgál, illetve ide költözött a hálózati beállításokat, hangerőt, területi beállításokat változtató menüpont, és itt lehet kezdeményezni a Windows leállítását, valamint újraindítását is.

Az előző cikkben említettük, hogy már néhány program feltelepítése is káoszt okoz a Start képernyőn, és ennek az az oka, hogy az összes parancsikon, ami eddig a Start menüben létrejött, automatikusan megjelenik csempe formájában. Ez sajnos a kiadásra jelölt verzióban is így van, és rengeteg bosszúságot okoz a felhasználóknak, mert a felesleges elemeket egyesével kell törölni. Várhatóan a végleges változat is így fog működni, ezért csak abban reménykedhetünk, hogy a szoftvergyártók módosítják a telepítőprogramjaikat, hogy legalább ki lehessen választani, mely parancsikonok jelenjenek meg csempévé változva.

A jobb egérgombot lenyomva a megjelenő alsó sávban az All apps pontra kattintva lényegében a régi Windowsok „All programs” menüpontjának megfelelő listát kapjuk vissza, ahol csoportosítva találjuk meg a programjainkat. Meg kell azt is jegyezni, hogy a Start képernyőn a programok nevének valamely részletét elkezdhetjük gépelni, és ez instant keresést vált ki, tehát másodpercek alatt megtalálhatjuk kedvenc alkalmazásunkat.

A zűrzavar áttekintésének újabb eszköze a jobb alsó sarokban található, kis vonalkát szimbolizáló gomb, amellyel a csempék, programok, kontaktok, egyebek listáját össze tudjuk zsugorítani, plusz a rendszer csoportosítja is őket, így könnyebben megtalálhatjuk, amit keresünk.

 

Összességében elmondható, hogy a sokat kritizált új kezelőfelület nagyon sokat fejlődött az első bemutatkozása óta, de van még hova javulnia. Az embernek olyan érzése van, hogy ez egy „1.0-s verzió”, amelyet a következő változatban lényegesen át fognak dolgozni. Hasonlóan az Office 2007-ben bemutatkozott Ribbonhoz, amely a bemutatkozásakor nagyon nagy port kavart, de az idők során számos kisebb-nagyobb módosításon keresztülment, és mára egészen használhatóvá nőtte ki magát.

 

Új Metro alkalmazások

Új Metro alkalmazások

A Windows 8 RP legnagyobb dobása a rengeteg beépített Metro-felületű alkalmazás, amelyek elsősorban a korábbi verziókban meglévő segédprogramok új változatai, illetve a korábbi Live Essentials nevű csomag elemeinek reinkarnációi. Érdekesség, hogy bár az ingyenesen letölthető és kipróbálható tesztverzió angol nyelvű, a megfelelő területi beállítás kiválasztása esetén a fent említett programok ékes magyar nyelven kommunikálnak a felhasználókkal.

Elsőként a digitális médiával kapcsolatos alkalmazásokat vizsgáljuk meg. A Kamera fényképek, illetve videofelvételek készítésére szolgál, és a notebookunk webkameráját, vagy a tabletünk megfelelő érzékelőjét tudja használni. Az elkészült alkotások a Fényképek nevű, lényegében a mobiltelefonok galériájának megfelelő programban tekinthetők meg. Ez utóbbi egyébként nem csak a háttértárolóinkról, hanem a SkyDrive, Facebook, illetve Flickr accountokból, valamint más eszközökről (például Windows Phone mobilokról) is képes összegyűjteni a fotóinkat, és azokat egy helyre gyűjti össze.

A korábbi felhasználói előzeteshez képest teljesen átalakult a Zene és a Videó nevű alkalmazás. Mivel a Windows Media Player gyakorlatilag változatlan maradt a Windows 7-hez képest, sejthető, hogy a Microsoft nem titkolt célja ezt a régi szoftvert lecserélni az előbb említett újakkal.

A Zene tulajdonképpen a korábban Zune néven ismert program pehelykönnyű, a végletekig leegyszerűsített verziója. Az egyszerűsítéstől függetlenül azonban még Zune Pass integrációval is bír, így nem csak lejátszásra, hanem a zeneboltban böngészésre és vásárlásra is alkalmas. A korábbiaktól eltérően képes fájlokat külön-külön is lejátszani, egy egészen jól használható fájlböngésző segítségével választhatjuk ki a kiszemelt állományokat (nevetséges, de mappákat nem tudunk kijelölni benne). Ezen kívül az operációs rendszer Music nevű könyvtárára támaszkodik, amely a hasznossága mellett kényelmetlenségeket is tartogat. Hálózati meghajtóról még mindig nem tudunk felvenni mappákat a zenetárba, csak külső segédprogram segítségével. Ugyanakkor, amíg az így megadott helyekről a WMP képes összegyűjteni és kategorizálni a számokat, addig ez egyelőre nem megy a Zenének. Remélhetőleg a végleges verzióban ezt javítják.

A Videó nagyon hasonló felépítésű az előbb elmondottakhoz, csak mozgóképek lejátszására használható. Sajnos nem túl sok beépített kodek áll rendelkezésre, de bízhatunk benne, hogy hamarosan megjelennek olyan, külső gyártóktól származó csomagok, amelyek gyógyírt jelentenek erre a problémára.

A korábban Outlook Express, később Live Mail nevet viselő, kissé rossz emlékű e-mail kliens az új Windowsban szimplán Mail néven fut, és gyorsabb, egyszerűbb, mint valaha. A szoftver Hotmail, Gmail és Exchange típusú fiókokat kezel, és több ilyen párhuzamos használata esetén szépen szétválasztja a leveleket. Bár a funkcionalitás meg sem közelíti egy asztali levelezőprogram képességeit, mégis hordozható eszközökön kiválóan alkalmas lehet az e-mailek gyors és egyszerű áttekintésére, küldésére és fogadására.

A Windowsra sokáig nem volt jellemző, hogy a kontaktok kezelését könnyedén lehetővé tette volna, de a Kapcsolatok alkalmazás talán változtathat ezen a helyzeten. (Megjegyzendő, hogy ez az angol változatban People néven fut, és így rögtön beugrik, hogy valójában a Windows Phone-ból ismert azonos nevű hub megvalósításával állunk szemben.)

Hasonlóan a modern mobil operációs rendszerekhez, itt is lehetőségünk nyílik arra, hogy megadjuk Google, Facebook, Twitter, LinkedIn, Hotmail, Exchange felhasználói nevünket és jelszavunkat, és a program megjeleníti a kapcsolatokat, szinkronizálja az adatokat az eszköz és az adott szolgáltatás között, valamint megjeleníti az állapotfrissítéseket, mindezt egy kellemes külsejű, áttekinthető felületen. Sajnos egyelőre ugyanakkor alapszolgáltatások hiányoznak: nem lehet a megjelenítést testre szabni, és nem találtunk módot az ismétlődő kontaktok valamilyen formában történő egyesítésére sem.

Az Üzenetek a különféle chatszolgáltatásokat fogja össze: itt érhetjük el a jó öreg Messenger-fiókunkat, de a Facebook fiókot az alkalmazással összekapcsolva az ottani csevegéseket is bevonhatjuk a játékba. Arra vigyáznunk kell azonban, hogy a megadott szolgáltatásokba a program mindjárt be is jelentkezik, így meglepetésként érhet minket, ha egyszer csak üzenetet kapunk.

Apropó, értesítések. Az új Metro-felülettel együtt jár, hogy a Windows Phone operációs rendszerhez hasonlóan itt is kis téglalapocskákban, illetve a képernyő közepét teljes szélességben elfoglaló sávban bukkannak fel a rendszer legfontosabb közlendői (toast notification rendszer).

Három vadonatúj program debütált a legutolsó előzetesben, a jövevények a Hírek, Sport, Utazás nevet viselik. Mindegyikről elmondható, hogy teljes mértékben kihasználják a Metro UI adta lehetőségeket, és tipikus példái annak, hogyan képzeli el a Microsoft az online tartalomszolgáltatást. Hozzá kell tenni, hogy egyelőre nem minden szolgáltatás érhető el hazánkban, például a magyarországi hírek és sportesemények között egyelőre nem tudunk tallózni, de a népszerű úti célok között mi is kereshetünk, böngészhetünk az éttermek és hotelek kínálatában, vagy akár a megfelelő repülőjáratot is megnézhetjük.

A fenti szoftverek ugyanúgy a Bing szolgáltatásait használják, mint az erre épülő Pénzügyek alkalmazás, de ide tartozik az Időjárás modul, amely az egyetlen, ahol Magyarország (és Budapest) kiválasztható. A Térképek jelenleg nem képes konkurálni a Google Maps-szel, de arra alkalmas lehet, hogy megkeressünk egy utcát, már csak azért is, mert képes együttműködni az eszközbe épített GPS-modullal is a pontosabb helymeghatározás érdekében.

Az új Windows a legfontosabb beállításokat a „felhőben” tárolja, és onnan képes visszaállítani újratelepítés után. A legújabb trendeknek megfelelően integráltan áll rendelkezésünkre a SkyDrive alkalmazás, a gyakran használt állományaink online tárhelyre mentéséhez és megosztásához. Természetesen, az itt elhelyezett fájlokat más, a szolgáltatást használó eszközről, például egy Windows Phone mobilról is elérhetjük.

Az Xbox tulajok valószínűleg örülni fognak az Xbox Live jelenlétének, ahonnan nem csak a konzolhoz, hanem a Windowshoz is letölthetjük a legfrissebb játékokat.

Az új operációs rendszer „kétarcú” böngészője, az Internet Explorer nem ment keresztül látványos átalakuláson a kiadás előtti változatig, ugyanakkor a háttérben számos fejlesztést fedezhetünk fel. Egyrészt a sebességen lényegesen sikerült javítani, az oldalak megjelenítése gördülékenyebb lett, és nem lehet olyanokat tapasztalni, mint a korábbi verziókban, hogy a metrós variáns nem boldogul ugyanazzal az oldallal, amivel az asztali könnyedén megbirkózik. A legfontosabb újdonság mégis az, hogy a Metro UI-n is elérhetővé vált az Adobe Flash egy limitált kiadása, amely a YouTube-videók lejátszását meg tudja oldani, de például a magyar Videa problémát okoz neki. A hivatalos indoklás szerint ez – mint annyi más is a Windows 8-ban – a hordozható eszközök akkumulátorának kímélése, a minél nagyobb teljesítmény, és a biztonsági megfontolások miatt van így. A támogatott webhelyek a Compatibility View listájában találhatók meg. Az asztali IE természetesen a teljes értékű Flash-t futtatja, az eddig megszokott plugin formájában.

A felhasználói előzetesben debütált az új alkalmazásbolt, a Windows Store, amely a Release Preview-ban apróbb finomítások mellett már nem csak metrós alkalmazásokat kínál a felhasználóknak. A kinézet és a működés nagyon hasonló a más operációs rendszerekben megszokotthoz, egyedül az elérhető szoftverek száma az, ami rendkívül alacsony, de várhatóan a hivatalos megjelenésig ez a helyzet változni fog. Persze szó nincs arról, hogy nem találhatunk jó és igényes alkalmazásokat, például a Wikipedia nevű egy jól sikerült darab, színvonalas, jól használható.

Ezzel kapcsolatban említsük meg azt, hogy az új alkalmazásoknak két jelentős előnye van a hagyományos Windows-szoftverekkel szemben. Egyrészt az élő csempék támogatásának köszönhetően a Start képernyőn folyamatosan változó, kurrens tartalmat tudnak megjeleníteni, másrészt ezek akár az RTM megjelenése után is frissülhetnek, az újabb verziókat egymástól függetlenül telepíthetjük fel a Store-ból.

Újdonságok a hagyományos asztalon, fejlesztések a háttérben

Újdonságok a hagyományos asztalon

A hagyományos Windows asztalt lényegesen kevesebb változás érte, ezek döntő többsége már a fejlesztői előzetesben bemutatkozott. Ennek némileg ellentmond, hogy a Release Preview után is várhatóak átalakítások, ezekről később szót ejtünk. Így a Windows 8 az első olyan termék, amelyről nem tudjuk pontosan, milyen lesz a külseje az RTM-ben.

Ahogyan a korábbi cikkben már beszámoltunk, az Intéző (Explorer) megkapta a szalagot, amely remekül működik, ám az RP-ben már alapból elrejtett, a lefelé mutató nyilacskára kattintva tudjuk kibontani.

Szintén korábban említettük a fejlesztői előzetes kapcsán, hogy a két eltérő grafikus felület meglehetősen disszonánsan hat a hétköznapokban. Ezt a Microsoft is felismerhette, mert az aktuális verzióban a gombok, menük, eszköztárak „kilapultak”, leszámítva a tálcát, amely a hetes verzióhoz hasonló külsővel rendelkezik itt is. Még a várakozáskor megjelenő kör alakú egérkurzor is lapos lett, jobban illeszkedve a Metro UI lényegében kétdimenziós megjelenéséhez. Érdekes viszont, hogy például a Media Playert egyelőre nem érintette ez a változtatás, még a régi dizájnnal találkozhatunk.

A végleges változatban várhatóan eltűnik az Aero Glass, a Vistában debütált átlátszó, üvegszerű ablakkeret, csak a Tálcán marad meg ez az effekt. Szintén a teljesítménnyel és az akkumulátor kímélésével magyarázzák ezt a lépést, de amellett, hogy a vizuális élmény szempontjából szomorú hír, a rendszer egységes külsejéhez nagyban hozzájárulhat. Fontos azt is megjegyezni, hogy a mögötte rejlő technológiát nem számolják fel, tehát a GPU továbbra is hardveresen gyorsítja a kezelői felületet, csak a kinézet válik egyszerűbbé, talán unalmasabbá, de valószínűleg egyben hatékonyabbá is.

Fejlesztések a háttérben

Minden Windows verzióban számos olyan átalakítás éri a kernelt és az alrendszereket, amelyek az átlagfelhasználók előtt jórészt rejtve maradnak, mert nagyon kevés látható változással járnak.

A nyolcas számot viselő változat egy szempontból mindenképp kivételnek számít: nem lehet nem észrevenni, hogy valóban drasztikusan gyorsabban indul minden korábbinál, és ezt még régi hardveren is tudja produkálni. A jelenség magyarázata a fast startup nevet viselő újítás, melynek lényege, hogy az operációs rendszer a számítógép leállításakor a legfontosabb komponenseket lemezre menti (hasonlóan a hibernáláshoz), és a következő indításkor ezeket onnan tölti vissza. A módszer működik, és nagyjából 10-15 másodpercre rövidíti le a bootolás olykor idegtépően lassú folyamatát.

Egyetlen esetben okozhat problémát a „túl gyors” indulás: ha valamiért F8-cal vagy F2-vel meg szeretnénk akasztani a folyamatot, de nem tudjuk. Ezért a Windows 8 egy teljesen új boot menüt kapott, amelyet a metrós Vezérlőpult General szekciójában aktiválhatunk. Amennyiben a számítógépünk már a BIOS-utód UEFI-vel felszerelt, még több lehetőségünk van, akár a rendszerindítást is átirányíthatjuk egy USB-kulcsra, vagy akár a hálózatra is.

A fejlesztések elérték az NTFS fájlrendszert és az ehhez kapcsolódó chkdsk parancsot is. Az új modellben az operációs rendszer megpróbálja menet közben, a felhasználó munkájának megzavarása nélkül meggyógyítani önmagát. Amennyiben ez nem sikerül, az Action Center erről értesítést küld, és a megerősítés után a háttérben kísérli meg kijavítani a hibákat. Ha nem olyan jellegű a probléma, ami újraindítás nélkül eliminálható, akkor kénytelenek vagyunk megengedni, hogy boot időben találjon rá gyógyírt. A fejlesztők szerint a változtatásoknak köszönhetően lényegesen kevesebbszer lesz arra szükség, hogy manuálisan keressük meg a kötetek logikai hibáit.

A hardverek támogatásában is számos területen történt előrelépés. Bekerült az USB 3.0, SATA3 technológiák natív támogatása, de például a korábbiaknál lényegesen több nyomtatót képes felismerni és a drivert Windows Update-ről automatikusan telepíteni. Azok számára, akik nem rendelkeznek érintőképernyővel, de laptopon dolgoznak, jó hír lehet, hogy a Metro UI kezeléséhez szükséges gesztusok támogatását igyekeznek beépíteni a multitouch-kompatibilis tapipadok eszközmeghajtóiba, így az új felület kezelése lényegesen zökkenőmentesebbé válhat.

A modernebb GPU-val rendelkezőknek is tartogat újdonságot az új Windows: a Vistában bemutatkozott WDDM (Windows Display Driver Model) 1.2-es változata érhető el számukra, amely többek között elhozza a CPU-nál már jól ismert preemptív többfeladatos modellt. Ez azt jelenti, hogy mostantól az alkalmazások nem „sajátíthatják ki” a grafikus processzort, az időszelet letelte után kénytelenek lesznek azt átadni a következő folyamatnak. Érintőképernyős használat esetén ez nagyon fontos lehet a válaszidő mérséklése szempontjából. A cikk írásának időpontjában az AMD már elérhetővé tette RP-kompatibilis eszközmeghajtóját, amit várhatóan pár nap múlva az nVIDIA is meg fog tenni. Fontos még megjegyezni, hogy a többmonitoros támogatás is sokat fejlődött, és várhatóan a végleges változatig még fog is.

Tapasztalatok, sebesség, termékváltozatok, összegzés

Tapasztalatok, sebesség

A Windows 8 kiadás előtti változatát két nem túlságosan izmos hardveren teszteltük, illetve folyamatosan használjuk is a mindennapos munkához. A gépek specifikációja, és az élményindexek pontszáma a következő táblázatban látható.

Tudjuk, hogy sokan nem tartják relevánsnak a Windows Experience Index pontszámait, tulajdonképpen csak a viszonyítás miatt foglalkozunk vele. Az eredményekből kiolvasható, hogy elég magas pontszámmal jutalmazta a meglehetősen koros Core 2 Duo mobilprocesszort, és bár láthatóan jobban örült az AMD APU-ba épített GPU-nak, az Intel X4500MHD is teljesen elfogadható sebességgel működik együtt az új operációs rendszerrel. Ráadásul, ellentétben a korábbi két előzetessel, időközben a kék óriás az illesztőprogramon is javított, így az például HD-filmek lejátszása esetén sokkal inkább remekel.

A szintetikus eredményeken túl fontosabb a személyes tapasztalat, és itt is pozitívak az érzéseink a nyolcassal kapcsolatban. Ugyanazon hardveren sikerült közvetlenül Windows 7 után feltelepíteni, és a különbség mellbevágó. A metrós felülettel megáldott új rendszer félelmetesen gyors, és ez nem csak a gépekben tanyázó SSD-meghajtóknak köszönhető. A bootolás a ProBooknak alig néhány másodpercébe telik, és a működési sebesség is meggyőző.

Szerencsére a kompatibilitással sincsenek komolyabb problémák. A grafikus driver esetén a WDDM 1.2 miatt kell esetleg újabb verziót letöltenünk, ezen kívül lényegében minden olyan meghajtó program jól működik, amit a Windows előző verziójához terveztek. A szoftverekkel kapcsolatban csak arra kell odafigyelni, hogy a .NET Framework 3.51-es vagy korábbi verzióját külön, a Control Panel Programs and Features pontjában kell feltelepíteni, nélküle néhány program megtagadhatja az installálást vagy a futást.

Termékváltozatok

Ellentétben a Windows 7-tel, a 8-as verzióban a Microsoft lényegesen leegyszerűsítette a termék változatainak rendszerét.

A jelenleg Startert, Home Basicet vagy Home Premiumot használók egyszerűen frissíthetnek a szimplán Windows 8 nevű változatra, amely a titkosításon, a BitLockeren, a domainhez csatlakozás képességén, valamint a Media Centeren kívül lényegében mindent tartalmaz. A korábbi Professional vagy Ultimate használóinak a Windows 8 Pro variánsát kell előnyben részesíteniük, ők külön csomag képében juthatnak hozzá a Media Center szoftverhez. A kifejezetten vállalati környezetben használóknak az Enterprise változatot ajánlja a cég.

Korábban említettük, hogy készül egy speciális verzió is, ARM architektúrájú processzorokra, ez a Microsoft Office 15 bizonyos elemeit (Word, Excel, PowerPoint, OneNote) integráltan tartalmazza majd, és a keresztségben a Windows RT nevet kapta. Legfőbb hiányossága, hogy nem képes a jelenlegi x86-os szoftverek futtatására, és némileg kétséges, hogy a debütálásig lesz-e elegendő mennyiségű programnak ARM-os változata.

Összegzés

Aki figyelmesen olvasta a cikket, annak nyilvánvaló, hogy akik a Windows 8-at a fejlesztő cég második Vistájaként aposztrofálják, elég nagy tévedésben vannak. A Vista egy rossz minőségű kóddal rendelkező termék volt, indokolatlanul nagy hardverigénnyel, számos felesleges inkompatibilitással sújtva. A nyolcas nem ilyen.

Az új verzió elképesztően gyors, kompatibilis a hardverek és a szoftverek túlnyomó többségével, számos értékes újítást tartalmaz, egyedül a 17 éves Start menü kiiktatása és mással helyettesítése róható fel neki. Nyilvánvaló, hogy ez sokakat eltántorít majd a váltástól, mi azért mindenképpen azt javasoljuk, hogy tegyenek legalább a Release Preview-val egy próbát, nem fogják megbánni.

A Microsoft az új Windowsszal mindent egy lapra tett fel, a várhatóan októberi debütálás, és a rendszerszoftverre épülő tabletek, illetve hibridek megjelenése után kiderül, sikeres lesz-e a termék és a stratégia. Jóslásokba nem akarunk bocsátkozni, de egy dolog biztos: fel fogja kavarni az állóvizet, és ezzel bizonyára mi, a felhasználók járunk majd a legjobban.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward