Windows 8.1-es táblával újított be a HP

A HP Pro Tablet 610 G1 több verzióban kerül a boltok polcaira. Az operációs rendszer és a hardver is eltérhet a különböző tabletek között.

Windows 8.1-es táblával újított be a HP

A HP-t eleinte sok kudarc érte a táblagépek piacán, ám tavaly visszatértek, és immár nem saját operációs rendszerrel próbálkoznak, hanem az Android és a Windows pártját fogják, és úgy tűnik, hogy ezúttal jó irányba haladnak. Most a Windows-os kínálat gyarapodott egy újabb készülékkel, ami többféle konfigurációban is kapható lesz.

A friss termék kapcsán érdekesség, hogy ezúttal a Pro Tablet széria tagjáról beszélhetünk, holott az eddigi Windows alapokra épített megoldások általában ElitePad-ként debütáltak. Ez nem mást vetít előre, minthogy ezúttal egy konzumer piacra szánt gépezettel van dolgunk, és nem üzleti megoldással, tehát alacsonyabb áron fogják kínálni, ezzel együtt pedig visszafogottabb belbeccsel lesz ellátva, mint az eddigi gépek. Lássuk, mit is tartogat számunkra a HP Pro Tablet 610 G1.

A készülék kézbevételét követően azonnal észrevehető, hogy egy nagyobb méretű géppel van dolga az érdeklődőknek, vagyis a HP egyelőre nem utazik rá a 9 hüvelyknél kisebb képátló mellé nyújtott microsoftos kedvezményekre, támogatásokra. A megjelenítő 10,1 colos képátlóval rendelkezik, a felbontása 1920 x 1200 képpontos (WUXGA) és IPS technológiát használ, így minden tekintetben jól fog szerepelni. A sérülékeny kijelző, és ezzel együtt a teljes előlap védelméről egy Gorilla Glass üveggel gondoskodtak a tervezők, amit a Corning szállít a Hewlett-Packardnak. A rendszert tekintve nem kevesebb mint négy különböző modell kerül majd terítékre, ugyanis lesz amin a Windows 8.1 fut 32 bites kivitelben, természetesen lesz 64 bites változat is, és akkor még ott lesz ezeknek a Pro verziója. A G4T46UT és a G4T47UT típusjelzésű modellek a 32 bitesek, míg a G4T86UT, illetve a G4T48UT már 64 biten teljesít szolgálatot (mindkét esetben a második kód rejti a Pro változatot).

A HP a 32 és a 64 bites táblagépek esetében más-más hardvert dobott be a mélyvízbe, így komolyabb eltérések is lesznek a különböző modellek között, nem csak az operációs rendszer fogja megkülönböztetni őket. A 32 bites G4T46UT és G4T47UT párosában egy Intel Atom Z3775 chip teljesít szolgálatot. Ez a négymagos lapka 1,47 GHz-es órajelen üzemelő Silvermont egységeket tartalmaz, a Burst órajele eléri a 2,4 GHz-et, a grafikus munkáért pedig egy legfeljebb 780 MHz-es Intel HD Graphics felel benne. A rendszermemória ezekben a gépekben 2 GB-os méretet öltött, a tárhely pedig 32 GB-ra lett szabva. A 64 bites G4T86UT és a G4T48UT esetében már a Bay Trail-T platform legerősebb tagjáé, a Z3795-é a főszerep. Ennek a SoC-nek a Burst órajele változatlanul 2,4 GHz-es, viszont az átlagos terhelés mellett elérhető frekvencia 1,6 GHz-re nőtt. A grafikus feldolgozó terén nincs semmilyen változás. A rendszermemóriát és a háttértárat megduplázták, így a HP ezen újdonságai már 4, illetve 64 GB-tal szolgálnak. Mindegyiknél lesz microSD kártyahely is, így nem kell beérni az integrált eMMC tárolókkal, bővíteni is lehet a rendelkezésre álló helyet, amennyiben a szükség úgy hozza.

A Pro Tablet 610 G1 kapcsolati lehetőségei között nem érdemes különlegességet keresni, került a fedélzetre kétcsatornás, 802.11a/b/g/n Wi-Fi, valamint van még benne egy Bluetooth 4.0 modul, ami támogatja a Low Energy eszközöket is, és ennyi. A szerkezet keretén megtalálható egy Micro-USB 2.0 csatlakozó és egy micro-HDMI is a szabványos, 3,5 mm-es jack mellett. A készülék 259,6 x 181,1 x 9,9 milliméteres házban lakik, a tömege pedig 652 grammtól indul a HP által közölt specifikáció szerint, ettől kisebb mértékben eltérhetnek az egyes variánsok. Két kamera is lesz a fedélzeten, de igazából ezekről nem beszéltek, így csak annyi biztos, hogy a főkamera mellett nincs LED-es segédfény, így rossz fényviszonyok mellett gyengén fog szerepelni. Arra vonatkozóan sajnos nem adott iránymutatást a HP, hogy milyen üzemidőre lehet számítani a több mint 8000 mAh-s akkumulátor közbenjárásával, de a jellemvonások alapján, szerényebb terhelés esetén 10 órás használati idő is kinézhet.

A HP Pro Tablet 610 G1 ára széles skálán fog mozogni. A legolcsóbb értelemszerűen a G4T46UT jelölésű lesz, ahol 530 dollár szerepel az árcédulán. Amennyiben ez nem szolgál elég lehetőséggel, és szükségesnek érzi az érdeklődő a Windows 8.1 Pro nyújtotta pluszt, akkor kerül a képbe a G4T47UT az 580 dolláros ajánlott fogyasztói árával. A nagyobb teljesítménnyel és 64 bittel kecsegtető modellekért pedig már 600 és 650 dollárt fognak elkérni – ezúttal is 50 dollár a Pro operációs rendszer felára.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward