Windows 10 S – A Chrome OS méltó kihívója?

A Microsoft egy új Windows kiadással veszi célba az oktatást, illetve az olcsó noteszgépek szegmensét, az újdonság pedig sokban hasonlít a Chrome OS-re.

Windows 10 S – A Chrome OS méltó kihívója?

A Microsoft egy újabb területen próbál sikereket elérni legmodernebb operációs rendszerével, a Windows 10-zel, ez a terület pedig nem más, mint az oktatás. A legújabb Windows 10 kiadás egyszerűen csak a Windows 10 S nevet kapta, elsődleges célpontja pedig a Chrome OS lesz.

Galéria megnyitása

A Windows 10 S egy speciális Windows 10 kiadás, ami alapértelmezetten csak a Windows Store-ban található alkalmazások beszerzésére és futtatására használható, kezelése pedig kellően egyszerű, ugyanis a célterület igényeire szabták. Menedzselhetőség terén jó hír az oktatási intézmények számára, hogy rendelkezésre áll az Intune eszköz-menedzsment platform speciális változata, amelyen keresztül minden szükséges menedzseléssel kapcsolatos feladat elvégezhető.

A Windows 10 S egyszerű telepítését segíti a „Set up my School PCs” nevű alkalmazás, amelynek közreműködésével különféle hardverkonfigurációkra vihetőek át az adott oktatási intézményhez tartozó alapértelmezett beállítások. Ezeket a beállításokat USB meghajtóra – például pendrive-ra – lehet exportálni, majd a Windows 10 S telepítése során importálhatóak, így nem kell minden egyes rendszert manuálisan finomhangolni. Ez a rendszergazdák szemszögéből nézve óriási segítség. Egyébként a Windows 10 S telepítése rövidebb időt vesz majd igénybe, mint egy „teljes értékű” Windows 10 kiadásé, de ez aligha meglepő.

Galéria megnyitása

Nagyon hasznos opció, hogy Microsoft lehetőséget biztosít a Windows 10 S eszközök Windows 10 Pro operációs rendszerre történő ingyenes frissítésére, amit a rendszergazdák kezdeményezhetnek, ha szükséges. Ez a lehetőség azok számára is elérhető lesz, akik nem az oktatásban tevékenykednek, de nekik már 50 dollárba kerül a Windows 10 Próra történő átállás. További jó hír, hogy az oktatási célra használt Windows 10 S kiadásokhoz egy évnyi Minecraft Education Edition előfizetés jár, valamint ingyenes hozzáférést is kapnak a felhasználók a Microsoft Office 365 for Education változatához.

A Windows 10 S elsősorban az oktatásba szánt eszközökön kaphat helyet, de az olcsóbb, átlagfelhasználóknak szánt konfigurációk szegmensébe is új lendületet vihet, hiszen 189 dollártól kezdve egészen 999 dollárig bezárólag nagyon sok árszintet vesz célba. Windows 10 S alapú konfigurációkat nagyon sok partner kínál majd, így egyebek mellett az Acer, az ASUS, a Dell, a Fujitsu, a HP, a Samsung és a Toshiba műhelyéből is rövidesen szállingózni fognak az új operációs rendszer köré épülő megoldások.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap