Windows 10 ROM-ot kapott a Xiaomi Mi 4

A Windows 10 most először készült el hivatalosan olyan okostelefonra, amin eredetileg Android fut.

Windows 10 ROM-ot kapott a Xiaomi Mi 4

A párosról szóló hírek meglehetősen régen, még márciusban szárnyra kaptak. A Xiaomi különleges ROM-jának elkészülésére tehát hosszú ideig kellett várni, de most már bárki használatba veheti, akinek van egy Mi 4 okostelefonja.

A Xiaomi elmondása alapján viszonylag könnyen fel lehet tenni a Windows 10 ROM-ot a Xiaomi Mi 4 okostelefonra, és a MIUI-ra való visszatérés sem jelent gondot. A szóban forgó ROM egyelőre csak az LTE-s modellt támogatja. A telepítéshez mindössze annyi szükségeltetik a felhasználó részéről, hogy regisztráljon a Microsoft Insider Programban. Ettől kezdve mind a Xiaomi, mind pedig a Microsoft számítani fog a visszajelzésekre, amelyek hasznosak lehetnek a vállalatok és a szoftverfejlesztők számára. Az Insider keretében minden tapasztalatot, így az esetlegesen fennálló hibákat is lehet jelezni. A Windows 10 Technical Preview ROM telepítése természetesen némi hozzáértést igényel, de a Xiaomi elmondása alapján könnyedén el lehet végezni a műveletet, és a MIUI visszaállítása sem bonyolult azoknak, akik már valamelyest tapasztaltak a ROM-ok cserélése terén.

A rendszerre egyébként feltehetően azért kellett mostanáig várakozni, mert eleve a Microsoft meglehetősen hosszú ideig húzta a megjelenését. Tudniillik pillanatnyilag kettő olyan okostelefon van még csak kereskedelmi forgalomban, amelyen már a Windows 10 munkálkodik, a Microsoft Lumia 950 és a Lumia 950 XL. Sőt mi több, lényegében a Xiaomi Mi 4 még az elsők között szerepel, amire fel lehet tenni a Windows 10 Technical Preview operációs rendszert. Még a korábbi Lumiák sincsenek sokkal előrébb, hiszen a végleges Windows 10 még várat magára, az érintett készülékekre szánt hivatalos frissítések terjesztését csak később kezdi a redmondi alakulat. Szóval bár valóban nagyon sok hónap telt már el március óta, a Xiaomi egyáltalán nem késte le a Windows 10 „vonat” indulását.

Kiemelendő még, hogy nem csak a Mi 4 fogja megkapni a Windows 10-et, a Xiaomi és a Microsoft tervei között a Mi Note széria támogatása is szerepel. Ez azt jelenti, hogy a Mi Note és a Mi Note Pro okostelefonok is belátható időn belül kapni fognak Windows 10 Technical Preview ROM-ot. Sajnos pontosabb dátumot nem határozott meg egyik fél sem. Arra természetesen egyébként senki ne számítson, hogy a Window 10 valaha is OTA elérhető legyen a Xiaomi készülékeire, a Mi 4 és a kettő Mi Note támogatása tesztelés jellegű.

A Microsoft számára fontos a Xiaomi nyitása, hiszen ahogy arról fentebb szó volt, még több visszajelzést kaphatnak a Windows 10 fejlesztői, továbbá áttétesen még bevétel is származhat a dologból, hiszen akiknek megtetszik a rendszer, azok a használat során applikációkat vásárolhatnak. Joe Belfiore, a Microsoft operációs rendszer csoportjának alelnöke, videóüzenetben hívta fel a figyelmet az újdonságra, illetve egyúttal köszönetet is mondott ezért a Xiaominak.

A Xiaomi és a Microsoft feltűnően egyre szorosabb kapcsolatot ápol, hiszen nemcsak a fenti telefonok frissítése kapcsán köthető már össze ez a két vállalat, hanem a november végén útnak indított Mi Pad 2 táblagép révén is. A Mi Pad 2 eredendően a MIUI-val (Android) karöltve mutatkozott be, azonban hamar kiderült, hogy készül belőle olyan változat is, amelyen a Windows 10 fogja a főszerepet kapni. Korábban már volt arról szó, hogy a Microsoft szeretne egy erős konkurenst a Lumia okostelefonok mellé, mert neki sem jó az, hogy szinte egyeduralkodó a platformon belül a saját eszközpalettája; talán éppen az ütőképes vetélytárs megszületésének lehetünk szemtanúi? Nem kizárt, hogy hamarosan olyan Xiaomi okostelefonról hullhat le a lepel, amelyen gyárilag a Windows 10 mobilos kiadása fut majd.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward