Windows 10 rendezvény – A hardverek

A Microsoft lerántotta a leblet egy hatalmas 4K-s PC-ről, amely 84 hüvelykes érintőkijelzővel jön, de rajta kívül a HoloLens is bemutatkozott, ami rettentően ütős.

Windows 10 rendezvény – A hardverek

Jön a Surface HUB, az üzleti felhasználók új kedvence

A Microsoft természetesen Windows 10-hez kapcsolódó hardver újdonságokat is bemutatott a show alkalmával. Az egyik újdonság egy komplett asztali számítógép, amely egy hatalmas, 84 hüvelykes képátlójú érintőkijelzős megjelenítőben foglal helyet, ami ráadásul 4K-s felbontást alkalmaz. Az érintőkijelzőt egyszerre akár többen is kezelhetik, és teljesen mindegy, hogy ujjaikkal vagy tollal teszik-e ezt, hiszen mindkét módszer támogatott.

A Perceptive Pixel sorozat legújabb tagjának tekinthető interaktív kijelző alaposan tele van tömve különlegességekkel. Találunk benne két kamerát, mikrofont, Bluetooth vezérlőt, NFC vezérlőt és beépített hangszórókat is.

Az újdonság elsősorban a csapatmunkát próbálja hatékonyabbá, könnyebbé tenni. A kijelzőre írhatunk, rajzolhatunk, de rajta keresztül akár konferenciabeszélgetések is lebonyolíthatóak, hála a Skype-nak – amelynek üzleti megfelelője a Lync. A modern újdonság egyszerű fehér táblaként is használható ötletek megosztására, de külső eszközökről is fogad tartalmakat, amelyeket konferenciabeszélgetések alkalmával a résztvevőkkel is meg lehet osztani.

Az ígéretes újdonság várható ára és várható megjelenésének időpontja egyelőre nem ismert. Az viszont biztos, hogy a terméken a Windows 10 érintőkijelzőkre szabott változata dolgozik.

Microsoft HoloLens, a hologramos kiterjesztett valóság

A vállalat rendezvényén a legnagyobb durranás kétségkívül a HoloLens volt, ami egy nagyobbacska szemüveg. A testes ház egy komplett rendszert rejt, amely processzorral (CPU), grafikus processzorral (GPU) és holografikus processzorral (HPU) egyaránt rendelkezik – előbbi kettő egy SoC-ban foglal helyet. A különleges újdonság lényege, hogy a szemüveg lencséin különböző tartalmak jelennek meg, de mivel ezek a lencsék átlátszóak, így a tartalmak tulajdonképpen a fizikai valóságot terjesztik ki.

A HoloLens fedélzetén számos szenzor teljesít szolgálatot, így a rendszer pontosan érzékeli, merre néz a felhasználó, illetve kezével és ujjaival mely holografikus elemmel szeretne éppen dolgozni. A minél élethűbb hatásról a hologramszerű megjelenítés mellett térhangzás is gondoskodik, így jobban érzékelhető, hol helyezkednek el hozzánk képest a virtuális térben a különböző képek. A menük közötti navigálást és a tartalmak mozgatását kézzel, illetve ujjal végezhetjük.

A rendszerhez tartozik egy Windows 10 felhasználói kezelőfelülettel rendelkező HoloStudio nevű alkalmazás is, amivel 3D-s dolgokat szerkeszthetünk. A bemutató alkalmával egy drón tervezésével mutatták be az újdonság képességeit: a HoloStudio gyakorlatilag 3D-s nyomtatási képként funkcionál, azaz remekül meg lehet rajta nézni, hogy fog kinézni a megtervezett tárgy. Később a megtervezett, és korábban kinyomtatott drón is a színpadra került. Érdekesség, hogy a technológia kifejlesztésében a Microsoft a NASA szakembereivel is együttműködött. Az új technológia akár játékra is alkalmazható – például Minecraftozhatunk is vele.

Az egyelőre nem derült ki, hogy az újdonság pontosan mennyibe kerül majd, mint ahogy várható akkumulátoros üzemidejét is homály fedi. Annyi biztos, hogy a HoloLens a Windows 10 megjelenésének idején válhat elérhetővé.

A Windows 10 legfrissebb bemutató kiadása a következő hét folyamán válik elérhetővé a Windows Insider Program keretén belül.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward