Windows 10: lehull a lepel az érkező változatokról

A Windows 10 az egész piacot letámadja majd, ennek megfelelően sokféle kiadás érkezik, amelyek között néhány merőben új is lapul.

Windows 10: lehull a lepel az érkező változatokról

A Microsoft következő generációs Windows operációs rendszere, a Windows 10 a korábbi információk alapján rövidesen, már július folyamán elrajtolhat. A rajt közeledtével egyre fontosabb részletekről hull le a lepel: most például kiderült, milyen kiadások formájában érkezhet az új operációs rendszer, ami a jelek szerint az utolsó nagy, önálló változat lesz.

Kezdjük is a sort a legszélesebb felhasználói tábort célzó változattal, a Windows 10 Home kiadással. Gyakorlatilag ez kerül majd minden kereskedelmi forgalomban kapható asztali PC-re, noteszgépre és nagyobb táblagépre. A szoftver repertoárjában Cortana éppúgy megtalálható lesz, mint a Continuum funkció. Amennyiben ennél a verziónál a korábbi gyakorlatot viszi tovább a Microsoft, úgy a Home kiadás most sem lesz képes domainhez (tartományhoz) csatlakozni, valamint az üzleti változatokat célzó támogatások is hiányozni fognak belőle, ami átlagfelhasználói szemmel nézve nem egy nagy tragédia.

A vásárlók a Windows 10 Home mellett a Windows 10 Mobile kiadással találkozhatnak majd leggyakrabban, amely okostelefonokra és kisebb képátlójú érintőkijelzővel ellátott táblákra kerül. Ez a verzió a csúfosan elbukó Windows RT helyére érkezik, de nem lesz annak közvetlen leszármazottja, hisz több téren is különbözik majd tőle. Az univerzális Windows alkalmazások futtatására képes kiadás nem csak ARM, hanem x86-os alapokon is kiválóan elketyeg, plusz a Continuum speciális verzióját is megkapja, ami segít, hogy az okostelefonból vagy az apró táblából asztali számítógépet varázsoljunk – ennek érdekében a termékhez külső monitort, billentyűzetet és egeret is kapcsolhatunk. Ez a lehetőség az univerzális Windows alkalmazások körére lesz korlátozva, lényege pedig annyi, hogy a mobileszközön futó alkalmazás igény esetén úgy is használható legyen, mint asztali univerzális megfelelője.

Konzumer fronton nagyjából ennyi fontos kiadás érkezik. A Windows Phone mobil operációs rendszer – ahogy az várható volt – süllyesztőbe kerül, helyét pedig a feltámasztott Windows Mobile veszi át.

Üzleti oldalon szintén érkezik néhány Windows 10 kiadás – az új kínálat gyakorlatilag a jelenlegi tükörképe lesz, egy pici, de fontos extrát leszámítva. Érkezik a Windows 10 Home alapjaira épülő Windows 10 Pro, amely nagyon hasonlít majd a konzumer piacra szánt társához, de extraként rendelkezik majd Active Directory támogatással is. További újítás lesz, hogy elérhetővé válik az Ignite konferencián bejelentett Windows Update for Business névre keresztelt funkció. Ez a szolgáltatás a jelenleg is elérhető Windows Server Update Series (WSUS) szolgáltatás alapjaira épül, plusz néhány újítást is kínál, amelyek közül néhányat már a Windows 10 Technical Preview-ban már láthattunk. Ilyen újítás lesz a disztribúciós körök funkció, ami lehetővé teszi, hogy a frissítések hullámokban érkezzenek – az infrastruktúra számítógépei fokozatosan kaphatják meg a frissítéseket, a sor végén pedig a legfontosabb gépek állnak majd, amelyek működése kritikus fontosságú, így elkerülhető egy esetleges hiba miatti működéskiesés. Természetesen karbantartási ablakok megadására szintén lesz mód, azaz a karbantartási feladatok akkor indulhatnak el, amikor jó eséllyel a legkisebb fennakadást okozzák. Frissítés tekintetében a peer-to-peer mód is elérhető lesz, azaz a helyi hálózatban található konfigurációk egymástól is beszerezhetik a frissítéseket, nem kell minden egyes PC-nek a Microsoft szervereire csatlakoznia, amivel internetes sávszélesség, illetve internetes adatforgalom takarítható meg.

A következő a sorban a Windows 10 Enterprise, ami a mennyiségi licencek vásárlóit veszi célba. Ez a kiadás hozzáfér a Long Term Servicing Branch szolgáltatáshoz, valamint a Windows Update for Business funkció is jár hozzá. A még hatékonyabb működés érdekében ennél a verziónál speciális opciók is rendelkezésre állnak majd annak érdekében, hogy a nagyvállalati rendszerek működése még zökkenőmentesebb lehessen.

A legutolsó üzleti változat a Windows 10 Mobile Enterprise nevet viseli – ez gyakorlatilag egy teljesen új kiadásnak tekinthető. Ez a változat szintén elérhető lesz mennyiségi licencelés keretén belül, extraként pedig számos olyan biztonsági, illetve mobileszköz-menedzselési opciót kínál majd, amelyek üzleti környezetben kiemelten fontosak lehetnek, ezek viszont az alap Windows 10 Mobile esetében nem lesznek elérhetőek.

A Microsoft természetesen az oktatásban dolgozókra, valamint a diákokra is gondolt: ezt a kört a Windows 10 Education kiadás célozza meg. Ez a kiadás egyetemi mennyiségi licenc program keretén belül lesz elérhető, az azonban egyelőre nem világos, milyen olyan extrákat kínál, amelyek a többi kiadáshoz nem járnak. Igazából nem is ez a legfontosabb szempont, hanem az ár, amivel a Windows 10 Education kiadás hatékonyan szembe szállhat az oktatásban egyre népszerűbb Chromebookokkal szemben.

A legutolsó változat a beágyazott rendszerekhez szánt verzió lesz, ami ATM konfigurációkban, illetve egyéb beágyazott rendszerekben kaphat helyet. Ezzel együtt a Windows 10 IoT Core is érkezik, ami a Raspberry Pi-hez hasonló eszközökhöz lesz elérhető. Az IoT eszközöket célzó kiadásokról korábban egyébként már részletesebben is írtunk.

A Windows 10 a jelek szerint tehát minden fontos kereskedelmi szegmensbe beteszi majd a lábát. A Microsoft a siker érdekében ingyenes frissítés keretén belül teszi elérhetővé az új operációs rendszert, ami így a legális Windows 7, Windows 8 és Windows 8.1-es operációs rendszerrel ellátott konfigurációkra ingyenesen letölthető lesz. Fontos, hogy az ingyenesség csak a Windows 10 megjelenésétől számított egy éven belül él, ezután alighanem fizetős lesz az upgrade.

A Windows 10-zel ellátott konfigurációk élettartamuk végéig ingyenesen naprakészen tarthatóak, hiszen minden frissítést megkapnak majd, ami a jövőben érkezik. Ez egy szimpatikus hozzáállás – látszik, hogy a Microsoft mindent elkövet annak érdekében, hogy minél többen térjenek át Windows 10-re. Ez a felvázolt stratégia ismeretében nem is meglepő.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward