Windows 10 Continuum támogatással készül a Jade Primo

Az Acer egy igazi Windows 10-et futtató csúcsmobilon is dolgozik, ám ennek az elkészülésére még várni kell.

Windows 10 Continuum támogatással készül a Jade Primo

Az Acer a sok késztermék mellett néhány fejlesztés alatt álló masinát is megvillant Berlinben, az IFA keretein belül. Egy ilyen készülékről már beszámoltunk, a Predator 6 személyében, most pedig a Jade Primót fogjuk közelebbről szemügyre venni, ami egészen izmos hardvert vonultat fel, és egyáltalán nem indokolatlanul teszi ezt.

Ez az okostelefon egyike lesz a világon azoknak a készülékeknek, amelyek már Windows 10 Continuum for Phones támogatással szolgálnak majd. A Continuum a Microsoft egyik legújabb fejlesztése, ami a Windows 10-zel karöltve fog debütálni. Ez lényegében arról szól, hogy az okostelefon nemcsak a mobil, hanem már egy személyi számítógép szerepét is betölti. Hasonló elképzeléssel találkozhattunk például korábban az Ubuntu okostelefonok kapcsán is, de ott mind a mai napig csak várhatnak erre a felhasználók. A Continuum for Phones egészen új szintre próbálja emelni a mobilos Windows 10 által nyújtott felhasználói élményt, és ha valóban beválik, akár egy remek ütőkártyát is jelenthet a Microsoft számára, amivel végre nyeregbe kerülhet az okostelefonok piacán – legalábbis a felsőkategóriában. Itt jön majd ki igazán a Microsoft azon törekvése is, hogy az univerzális applikációk fejlesztésére fókuszálnak.

Az Acer két Windows 10-et futtató mobilt leleplezett az IFA 2015-ön a Liquid M330 és az M320 személyében, a Jade Primo viszont már egészen más tészta. Ez a készülék az abszolút felsőkategóriát veszi célba. A külsején semmilyen különlegesség nem figyelhető meg igazából, a szokványos Acer dizájnnal rendelkezik, viszont a bekapcsolását követően azonnal nyilvánvalóvá válik, hogy ez valami egészen más, mint a vállalat korábbi okostelefonjai. Az indulás során megelevenedik az előlapot uraló 5,5 hüvelykes megjelenítő, ami a Super AMOLED technológiának és a magas felbontásnak (1080p) köszönhetően gyönyörű képminőséggel, szolgál majd. Ha fotózásra kerülne a sor, akkor pedig már a 21 megapixeles kamera találja magát a főszerepben. Ezt akár rossz fényviszonyok mellett is bátran használatba lehet venni, hiszen dupla LED-es segédfény van mellette, ami az eltérő tónusokkal mindig úgy játszik majd, hogy megtartsa a fotókon és videókon az eredeti színvilágot. Bár nem igazán érdekes itt, de azt is érdemes megemlíteni, hogy a telefon szelfizésre is alkalmas lesz, hiszen egy egészen jó, 8 MPixeles fotók alkotására képes kamera figyel rajta előre.

A lényeg egyébként a színfalak mögött rejtőzik, és ez nem más, mint a Qualcomm Snapdragon 808 besorolású lapkája. Az MSM8992 egy aszimmetrikus big.LITTLE chip, amiben négy Cortex-A53 mag mellett mindössze kettő Cortex-A57 egység található, viszont a teljesítményére így sem lehet panasz. Persze a Jade Primo esetében a Snapdragon 808-nak egészen új kihívással kell majd szembenéznie. A Continuum for Phones képességgel megtoldott Windows 10 esetében nagyon sok feladat fog a nyakába szakadni, és ügyesen kell majd mozgatnia a szálakat, hogy sikert arasson a felhasználók körében. A Continuum keretében például számolni kell azzal, hogy több külső periféria csatlakozik hozzá, így mondjuk egy nagyobb külső monitor, egér és billentyűzet, mintha csak egy rendes számítógép lenne. Azonban ilyenkor sem felejtheti el a kilétét, és amint befut egy hívás azt is kezelnie kell úgy, hogy közben nem zökken ki a többi munkafolyamatából.

Arról egyelőre nem esett szó, hogy az Acer Jade Primo mikor kerülhet bevetésre, és az sem tisztázott egyelőre, hogy mennyibe fog kerülni a debütálását követően. Ha minden jól alakul, akkor talán már a mobilos Windows 10 rajtjára elkészül, ami jelen állás szerint az ősz második felére datálható. Az mindenképpen pozitívum, hogy már ott volt az IFA-n, és működött is.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward