Wind Top AE1900: Újabb egybegép az MSI-től

Az MSI Wind Top AE1900-as egybegépét vizsgáltunk meg, melynek legfőbb erénye a kis helyigény, meglátjuk, hogyan teljesít a gyakorlatban a főként netbook alkatrészekből álló masina.

Wind Top AE1900: Újabb egybegép az MSI-től

1. Áttekintés

Néhány hónapja olyan egybegépeket vizsgáltunk meg, melyeknek legfőbb erényük a kis helyigény, ami a gyártás során felhasznált netbook, illetve notebook alkatrészeknek köszönhető. Mai vendégünk a korábban tesztelt megoldásokhoz hasonló kvalitásokkal rendelkezik, a gép az MSI berkeiből érkezett, méghozzá a májusban debütált Wind Top AE1900 személyében. Az elnevezés nem véletlen, a konfiguráció a gyártó Wind netbookjaiból lehet ismerős, a gép lelke az Atom 230-as (1,6 GHz) processzor, 1GB integrált DDR2-es memória és az Intel 945GC társaságában.

MSI Wind Top AE1900-02HU

Processzor: Intel Atom 230 (1,60 GHz, 533 MHz FSB)

Memória: 1 GB alaplapra integrált DDR2-667 CL4-4-4-12

Chipset: Intel i945GC

Videokártya: Intel GMA950 (8-228 MB)

Hangkártya: Realtek ALC888/1200 HD Audio

Kijelző: 18.5" WXGA 16:9 LCD Display (1366x768, Glare-Type)

Merevlemez: WDC WD1600BEVT-22ZCT0 (160 GB, IDE)

Optikai meghajtó: HL-DT-ST DVDRAM GT10N

Hálózati kártya (LAN): Realtek RTL8168C(P)/8111C(P) PCI-E Gigabit Ethernet NIC

Hálózati kártya (WLAN): 802.11bgn 1T2R Mini Card Wireless Adapter

e-SATA: nincs

HDMI: nincs

Modem: nincs

TV tuner: nincs

Távirányító: nincs

Webkamera: 1,3 Megapixel

FireWire: nincs

Bluetooth: nincs

Infravörös port: nincs

Kártyaolvasó: 4-in-1 (SD,MMC,MS,XD)

Ujjlenyomat olvasó: nincs

Operációs rendszer: előre telepített Windows XP Home SP3

Tömeg: 7,8 kg

Átlagos fogyasztás: 45 W

Ár (a cikk megjelenésekor): 161 ezer forint

Az igényes csomagolásba bújtatott Wind Top és a mellékelt perifériák (billentyűzet, egér) megfelelő védelemmel ellátva érkeztek hozzánk.

A dobozban található billentyűzet és egér színre és formára is jól illeszkedik a számítógéphez, a fényes fehér küllem eleganciát kölcsönöz nekik. A billentyűzet enyhén zsúfolt kialakítása a notebookok klaviatúrájára emlékeztet minket, de minden megtalálható rajta, sőt, a legfontosabb multimédia funkciók még dedikált gombokat is kaptak. Ezek egy felső, elkülönített sávban foglalnak helyet, de ilyen apróságokra is gondoltak (ami a notebookoknál természetes), hogy az Fn segítségével például állíthatjuk a kijelző fényerejét is. A használat során elfogadható mértékű kattogást tapasztaltunk, és megfelelő anyagminőségről tudunk beszámolni, tehát az „összerakottság érzés” jó, de ergonómiailag sem utolsó, mivel a talpak kihajtásával a klaviatúrát megdönthetjük néhány fokban. Az egér tervezésénél a kisebb és közepes méretű tenyérrel rendelkezőkre fókuszálhattak, de a nagyobb tenyerűeknek sem kell szomorkodniuk, hiszen a hüvelykujj megfelelő alátámasztása miatt ők is viszonylag kényelmesen használhatják a pozícionáló eszközt. A gombok kattogása itt sem vészes, a görgő segítségével pedig pontosan válthatunk a sorok között. A perifériák USB-n keresztül csatlakoznak a számítógéphez, és a vezetékes kialakítás miatt sincs miért aggódni, ugyanis a 1,5m-es kábelek megfelelő szabadsággal látják el a felhasználót, különösen, hogy ehhez 20cm is elegendő volna. Az egér igen könnyű, ennek ellenére a közepesen merev vezeték sem rángatja, így használat közben mindig úrrá lehetünk rajta. Az optika minőségére sem lehet panaszunk, a precíz használhatóság mellett még a gyors mozgásokat is megfelelően kezeli, tehát zavarodott kurzormozgást sem tapasztaltunk nála, mely a gyengébb optikákra jellemző. A mellékelt érintőceruza az ujjainknál nagyobb pontosságot biztosít számunkra, használatával az érintőfelület is többnyire tiszta marad.

A hozzáadott kellékek közt nemcsak az angol nyelvű specifikációs leírást és összeszerelési útmutatót találjuk meg, hanem egy hasznos segédprogramokat felvonultató szoftvergyűjteményt is kapunk, valamint egy üres DVD-t is, melyre rögtön elkészíthetjük a rendszer biztonsági másolatát. Külön öröm, hogy gondoltak az érintőképernyő természetes szennyeződésére is, ezért egy gondosan becsomagolt törlőkendővel is megörvendeztetnek minket.

Az 1366*768 pixeles, fényes, érintés érzékeny TN kijelző nagy betekintési szögekkel bír, színtorzulás oldalról és függőlegesen is csak alig látható, és még alulról is meglepően sokáig olvasható marad a kép. A színeket rendben találtuk, az élesség elfogadható, a videokártya driverében viszont érdemes némi időt szánnunk a kontraszt beállítására. Az érintőfelület minden esetben jól reagált, bár ha sűrűn használjuk a képernyő eme képességét, akkor a tükröződő felületen hamar viszontláthatjuk az ujjlenyomatainkat, de valamit valamiért. A „monitor” dőlésszöge a szokásosan használt (5-15 fokos) értékek között állítható be, így a magasabbak számára is kellően megdönthető a gép. A kijelző mögött az Intel Atom 230-as processzora (tehát az egymagos változat) dolgozik 1,6 GHz-es órajelen. A memória ez esetben nem bővíthető, így be kell érnünk az integrált 1 GB-os mennyiséggel (a kétmagos Atom 330 processzorral szerelt konfiguráció egy DDR2 SO-DIMM bővítő hellyel is rendelkezik, mely legfeljebb egy 2 GB-os modul fogadására képes). A deszka az Intel 945GC északi és az ICH7 déli hídra épült, a video vezérlés feladatát pedig a már nem éppen fiatal Intel GMA 950-es GPU látja el, mely alaphelyzetben legalább 8 MB, legfeljebb 128 MB memóriát foglal a központi tárból, de az értékeket megváltoztathatjuk, így akár 228 MB is lefoglalható. Bár a grafikus mag a DirectX 9 felületet is támogatja, integrált megoldásról lévén szó nagy teljesítményt nem várhatunk tőle, ezért a túl nagy memória méret is felesleges neki. A 160 GB-os Western Digital merevlemez az adattárolásért, az oldalról nyitható LG DVD-író pedig az archiválásért felel.

A gép jobb oldalán találjuk meg a ki és bekapcsoló gombot, valamint a hangerő- és fényerő szabályozásáért felelős gombokat. A merevlemez használatáról egy kék színű led, a bekapcsolt állapotról pedig egy zöld fény tájékoztat minket. Használat közben egyikük sem zavaró, kivéve az op. rendszer készenléti állapotát, ilyenkor a zöld villogás már kellemetlen.

A beépített hangszórók egyenként 3W terhelhetőséggel bírnak, a megszólalásukért pedig a Realtek ALC 888-as audio vezérlője felel. A kis csipogók méretükhöz képest meglepően tisztán és hangosan szólnak, de csodát természetesen nem várhatunk tőlük. Az 1,3 Megapixeles webkamera képe az átlagnak bőven megfelel, elfogadható mértékű képzajjal és fényérzékenységgel számolhatunk, tökéletesen alkalmas video beszélgetésekhez és szükség esetén önarckép készítésére is.

A hátoldalon a 65W-os adapter csatlakozója mellett két darab USB 2.0-s port található, a zöld és rózsaszín audio dugaszok segítségével pedig fejhallgatót, illetve mikrofont csatlakoztathatunk. A hálózati képességek közül szerencsére a vezeték nélküli 802.11b/g/n szabványok támogatása sem maradt ki, de a Wind Top a hagyományos vezetékes hálózatokat is képes kezelni, az ehhez szükséges RJ-45-ös csatlakozó szintén hátul található meg.

Hátul, a szellőzőnyílás felől csak bootoláskor hallani némi szélzajt, munka alatt, internetezéskor és terhelés alatt is nagyon csendesen dolgozik a gép. A beépített „4 az 1-ben” kártyaolvasó igen hasznos tud lenni. Különösen tetszett, hogy a behelyezése után is megfelelő fogás esik a kártyán, ezért az eltávolítás sem okoz nehézséget. Oldalt két újabb USB 2.0 port található, összesen tehát 4db kapuval gazdálkodhatunk.

2. Szoftverek, tesztek, értékelés

Az MSI Wind Top AE1900 előtelepített Windows XP SP3-as operációsrendszerrel érkezik. A gyártó telepítő lemezén nemcsak a driverek foglalnak helyet, de hasznos segédprogramok garmadáját is megtaláljuk.

Az MSI EasyViewer egy nagyon látványos fénykép nézegető alkalmazás, segítségével az érintőképernyőt is kihasználhatjuk.

Az MSI Wind Touch a fontosabb alkalmazásokat gyűjti össze, mely szintén az érintés érzékeny felületet kihasználva könnyíti meg dolgunkat.

A virtuális billentyűzet GPS-ekből és PDA/PNA készülékekből lehet ismerős, mellyel újfent az érintőképernyő hasznosságát igyekszik bizonygatni a gyártó. A mellékelt érintőceruza segítségével tehát nemcsak az egér, hanem a klaviatúra is kiváltható, de a betűket egyenként leírva karakterfelismerésre is van lehetőség. A DVD író működéséről a Corel BurnNow szoftvere gondoskodik, az EasyFace és Q-Face a webkamera működését teszi hatékonyabbé, továbbá két játékprogram is a rendelkezésünkre áll, melyek az érintőképernyő lehetőségeit is kiaknázzák. A rendszerünkről biztonsági másolat készíthető a mellékelt BurnRecovery szoftverrel, mely igen hasznos tud lenni.

A tesztek

A Wind Top teljesítményét az Everest és SiSoft Sandra tesztprogramok segítségével mértük le, az eredmények a netbook tesztekhez igen hasonló értékeket mutatnak. A HDTach és HDTune alkalmazások a merevlemezről szolgálnak információval.

A merevlemez a Western Digital-tól érkezett, melyet a használat során a lehetőségekhez képest melegnek tartottunk a maga 47 fokával, de a teljesítményében semmi kifogásolnivalónk nem akadt.

A processzor hőmérséklete nem mutat nagy ingadozást, 21 fokos szobahőmérsékleten 57 fokot mértünk alapjáraton, és ha nagyon sokáig izzasztjuk se megy 67 fölé.

A mindennapokban elfogadhatónak bizonyult a gép teljesítménye, az alacsonyabb bitrátájú 720p filmek is elfutnak (azért ritkán megakadhatnak), a HD minőségű Youtube videók nézegetéséről viszont le kell mondanunk, csak néhány volt közülük valóban élvezhető (erre sajnos kevés az Atom).

Értékelés

A MSI Wind Top AE1900-zal többnyire elégedettek voltunk, ugyanis a tetszetős, helytakarékos masina nemcsak irodai munkára, hanem némi multimédiás feladatra is felhasználható. Hogy a legfontosabbat említsük, akár a 720p-s felbontású HD filmek lejátszására is elővehetjük (ha nem magas a bitrátájuk), de főleg az SD tartalmak lejátszásában jeleskedik. Zenét hallgatni, böngészni, dolgozni megfelel. Az érintőkijelző egy sokrétűen használható kellék, azonban a kezdeti lelkesedés lecsengése után már jó eséllyel maradunk a billentyűzet és egér duó mellett. Negatívumként a központi memória bővíthetőségének hiányát róhatjuk fel. Az 1GB a legtöbb helyzetben elég lehet, de néha nem ártana a 2, főleg a mai memória árak mellett. Ami az ár/érték arányt illeti, láttunk már ennél jobbat is (jelenleg 161 ezer forint), a tetszetős küllemet, a helytakarékosságot és az érintőképernyőt úgy látszik meg kell fizetni, ám később, egy szerényebb árcédula mellett még az ajánlott jelzőt is megkaphatja az MSI Wind Top AE1900.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward