Win 8: hibernálódó Metro alkalmazások, ARM infók

A Microsoft Windows 8-as operációs rendszerével kapcsolatban egyre több információ lát napvilágot. Legutóbb például arra derült fény, hogy a szoftver Consumer Preview változatának bemutatójára február 29-én kerül sor, de hírünkből az is kiderült, hogy a Consumer Preview kiadás Metro felhasználói kezelőfelületén milyen alkalmazásokat találunk majd. Most ismét a Metro UI kerül célkeresztbe: kiderült, hogy a Microsoft egy okos megoldással próbálja majd elérni, hogy a Metro alkalmazások ne pazaroljanak akkumulátoridő és processzoridő tekintetében.

Win 8: hibernálódó Metro alkalmazások, ARM infók

A Microsoft Windows 8-as operációs rendszerével kapcsolatban egyre több információ lát napvilágot. Legutóbb például arra derült fény, hogy a szoftver Consumer Preview változatának bemutatójára február 29-én kerül sor. Most ismét a Metro UI kerül célkeresztbe: kiderült, hogy a Microsoft egy okos megoldással próbálja majd elérni, hogy a Metro alkalmazások ne pazaroljanak akkumulátoridő és processzoridő tekintetében.

A friss hírek szerint a Metro alkalmazások esetében lehetőség lesz majd hibernálni azokat a programokat, amelyek éppen nincsenek megnyitva a képernyőn. Az újítást az új API-k segítségével használhatják majd az alkalmazások fejlesztői.

A hibernált alkalmazásokhoz tartozó adatokat gyorsítótárba helyezi a rendszer – gyorsítótárként a rendszermemóriát vagy akár adattároló egységet is lehet majd használni attól függően, hogy az adott helyzetben melyik indokoltabb. A lényeg az, hogy ennek eredményeként az adott eszköz az adott időben a lehető legalacsonyabb fogyasztás mellett üzemelhet, méghozzá pontosabban előre jelezhető akkumulátoridő mellett. Korábban a háttérben futó folyamatok elindulása és megállása jelentősen kihatott az akkumulátoridő alakulására, ennek hatására az akkumulátoridő „hullámzott”.

Maga az elgondolás nem különbözik jelentősen attól a multitasking alapú megoldástól, amit az Apple az iOS mobil operációs rendszer esetében alkalmazott, igaz, a technológia csak azoknál az alkalmazásoknál lesz elérhető, amelyek alkalmazzák a Microsoft által kínált új API-kat, azaz megfelelően optimalizáltak.

Néhány érdekes információ a Windows 8 ARM kiadásáról

A Microsoft egyik szakembere, Steven Sinofsky egy meglehetősen hosszú blogpostban ecsetelte, hogy milyen tulajdonságokkal érkezik majd a Windows 8 ARM kiadása. A leírás szerint az ARM változat a régi jól ismert asztallal érkezik majd és ugyanazt az érzetet fogja nyújtani, mintha 32-bites vagy 64-bites asztali operációs rendszert használnánk. A szakember a rendkívül hosszú írásban a Windows új CPU architektúrára való átültetésének nehézségeiről is ejtett néhány szót.

Mr. Sinofsky kihangsúlyozta, hogy a Windows ARM kiadása nem a Windows 8 egy változata lesz, hanem a Windows családnak egy teljesen új tagja, amely különbözik a Windows 8-tól. A Windows 8 és a Windows 8 ARM kiadása egymáshoz hasonló kinézetettel rendelkeznek és hasonló felhasználói élményt nyújtanak, sőt, még programkód tekintetében is rengeteg a hasonlóság köztük, de az új operációs rendszer mégis inkább a Windows Phone-hoz, illetve a Windows Emnedded-hez áll közelebb. A szakember azt is kiemelte, hogy a Windows 8 ARM kiadása nem lesz külön, önálló telepítőként elérhető kereskedelmi forgalomban. A szoftvert csak a partnerek kapják meg, akik különböző készülékeikre előtelepítik azt és a termék hasznos élettartama során frissítéseket biztosítanak hozzá. A videóban Scott Seiber mesél az új rendszerről.

 

A fentiekből kiindulva már biztosnak tűnik, hogy a Windows 8 Consumer Preview csak 32-bites és 64-bites változatban lesz elérhető a nagyközönség számára, az ARM kiadást csak a Microsoft készülékgyártó és egyéb partnerei kaphatják meg.

A Windows 8 ARM változata a hírek szerint bónuszként tartalmazza majd az asztali Office programcsomagból már jól ismert Microsoft Word, Excel, PowerPoint és OneNote szoftvereket is. A szakember fogalmazása arra enged következtetni, hogy ezek az alkalmazások már alap esetben is járnak majd, azaz az operációs rendszer részét képezik. Utóbbinak köszönhetően a Windows 8 ARM változata hatalmas előnnyel indulhat mindazok körében, akik tábla PC-jükön dolgozni is szeretnének.

A Microsoft szoftvermérnökei a hardvergyártókkal együttműködve gőzerővel dolgoznak azon, hogy elkészüljenek az első Windows 8 ARM operációs rendszert futtató készülékek, amelyek a tervek szerint ugyanakkor kerülnek majd forgalomba, amikor a Windows 8 operációs rendszerrel ellátott asztali számítógépek és noteszgépek is megjelennek.

 

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward