WiFi Aware: új szintre emelkedik a felhasználói élmény

Az új technológia segítségével felfedezhető a körülöttünk lévő világ, méghozzá úgy, ahogy korábban sosem.

WiFi Aware: új szintre emelkedik a felhasználói élmény

A WiFi Alliance a megváltozott felhasználói szokásokra reagálva egy új technológiát állít csatasorba, amelynek legfőbb feladata a jelenlét központú alkalmazások és szolgáltatások hathatós támogatása a WiFi és a WiFi Aware együttes bevetésével. A mobilozók egyre többször találkozhatnak jelenlét alapú extra szolgáltatásokkal – többnyire még csak Bluetooth alapon –, amelyek jelentősen növelik a felhasználói élményt, hisz extra információkat, extra lehetőségeket tárnak az éppen arra járók elé, ami növelheti a kereskedők forgalmát, ugyanakkor az egyes szolgáltatások értékét is emelheti – attól függően, éppen mely területről van szó.

A WiFi Aware minősítést elnyerő eszközök GSM, GPS és WiFI kapcsolat nélkül, valós időben, rendkívül energiatakarékosan találják meg egymást. A WiFi Aware lényege, hogy az azt támogató mobileszközök folyamatosan pásztázzák környezetüket, csak úgy, ahogy a WiFi Aware minősítéssel ellátott routerek is, így az eszközök még azelőtt kezdhetnek kommunikálni WiFi hatótávolságon belül, hogy a WiFi kapcsolat egyáltalán felépülne. Ez a módszer sokkal energiatakarékosabban működik, mint a tradicionális WiFi kereső, ami kiemelten fontos az akkumulátorról üzemelő eszközök esetében. Amennyiben szükséges, megvan a lehetőség normál WiFi kapcsolatra történő átállásra is, méghozzá gyorsan.

A technológia jóvoltából az előre beállított felhasználói preferenciák alapján könnyedén megfelelő információkhoz és szolgáltatásokhoz juthatunk az aktuális helyszínen, még akkor is, ha egy rettentően zsúfolt rendezvényről van szó, hisz a WiFi Aware ilyen környezetben is megbízhatóan, stabilan működik. Segítségével személyre szabott helyi, szociális és mobil felhasználói élmény érhető el: könnyedén találhatunk például utazás közben ellenfeleket a különböző játékokhoz, de a koncerten az első sorból készített fotókat is könnyedén megoszthatjuk közvetlen környezetünkkel, sőt, a helyi dolgokkal kapcsolatban is információkhoz juthatunk. A szolgáltatás akár múzeumi "tárlatvezetéshez" is használható, ahol a különböző alkotások előtt állva a helyi rendszer extra háttér információt tárhat elénk.

Íme egy videó, ami segít megérteni a lényeget:

A WiFi Aware segítségével apró információk kétirányú megosztására van lehetőség: közölhető aktuális pozíciónk, a különböző szenzorok által rögzített adatok, de akár a környéken elérhető szolgáltatások listáját is megkaphatjuk gyorsan, valós időben. A WiFi Aware egy alkalmazás-centrikus eljárás, ami lehetőséget biztosít különböző adatvédelmi beállítások elvégzésére, így rajtunk múlik, mely funkcióit használjuk.

A technológia mostantól elérhető, az alábbi megoldások pedig már támogatják is.

[bold]• Broadcom BCM4358

• Intel® Dual Band Wireless-AC 7260

• Marvell Avastar 88W8897 802.11ac low power Wi-Fi combo chip

• Realtek RTL8812AE 2x2 a/b/g/n/ac MiniCard[/bold]

Az eljárás után több gyártó is érdeklődik, de hogy sikeres lesz-e, az azon múlik, sikerül-e hatékonyan kiaknázni a benne rejlő lehetőségeket.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward