Western Digital Gold: új HDD sorozat, adatközpontokba

A WD Gold sorozat az RE modellek helyét veszi át, viszont nem csak egyszerű átnevezés történt, hisz a friss termékek sok-sok újítással érkeznek.

Western Digital Gold: új HDD sorozat, adatközpontokba

A Western Digital egy új merevlemez sorozatról rántotta le a leplet, amely a WD Gold nevet viseli. A korábbi RE márkanév alatt futó merevlemezek utódaiként érkező WD Gold meghajtók persze az új megjelenésnél és az új névnél többet is le tudnak tenni az asztalra, hiszen a belbecs is új, nem csak a külcsín.

A WD Gold sorozat tagjai új elektronikával érkeznek, a 8 TB-os modell pedig a WD HelioSeal technológiáját is megkapta, azaz légmentesen lezárt, héliummal töltött házzal bír. A főként adatközpontokba szánt merevlemezek elődeikhez hasonlóan 3,5 hüvelykes formátumban érkeznek, az adott alaplappal pedig SATA 6 Gbps-os csatolófelületen keresztül kommunikálnak, méghozzá gyorsabban, mint korábban. A 8 TB-os modell nagy adattároló kapacitásra és alacsony fogyasztásra hangolva érkezik, míg a 6 TB-os példány már a teljesítményt helyezi előtérbe.

Az új elektronika jóvoltából az energiahatékonyság akár 15%-kal is növekedhet az előző generációs RE modellekéhez képest. A 4 TB-os WD Gold folyamatos adatátviteli sebességek terén 18%-kal gyorsabb Re sorozatú 4 TB-os elődjénél, a 6 TB-os WD Gold pedig 30%-kal jobb véletlenszerű 4K-s írási teljesítményt nyújt, mint a 6 TB-os RE meghajtó. Utóbbi NAND Flash alapú gyorsítótárat is kapott, igaz, ennek pontosa technikai részleteivel kapcsolatban egyelőre nem állnak rendelkezésre információk.

Az újdonságok 7200 RPM-es osztályú megoldásoknak tekinthetőek, amelyek 128 MB-nyi gyorsítótárral gazdálkodnak. A WD Gold család jelenleg 4 TB-os, 6 TB-os és 8 TB-os tagokat tartalmaz, amelyek éves szinten akár 550 TB-nyi adatátvitellel is terhelhetőek, így a 3,5 hüvelykes merevlemezek piacán jelenleg ezek a termékek terhelhetőek leginkább. Mivel adatközpontba szánt megoldásokról van szó, így RAID környezetre optimalizált szoftverrel dolgoznak, a többlemezes konfigurációkban jelentkező vibrációk kellemetlen hatásait pedig a RAFF technológia enyhíti. Ezzel együtt a TLER (Time-limited Error Recovery) funkció is jelen van a fedélzeten, ami az esetleges adat-helyreállítási folyamat eredményességét segíti.

A WD Gold merevlemezek hamarosan elérhetőek lesznek kereskedelmi forgalomban, az RE modelleket pedig fokozatosan kivezetik a piacról. A 4 TB-os modell 309 dollárba, 6 TB-os társa 499 dollárba, a héliummal töltött 8 TB-os példány pedig 629 dollárba kerül majd. Az új merevlemezekre 5 év jótállást vállal a gyártó.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward