WD Ae merevlemezek progresszív adattároló kapacitással

A WD archiválásra szánt újdonságai progresszív adattároló kapacitással rendelkeznek, azaz a később érkező modellek több adatot tárolhatnak, mint elődeik.

WD Ae merevlemezek progresszív adattároló kapacitással

A Western Digital kínálatában régóta találhatóak olyan merevlemezek, amelyek kifejezetten azokat az üzleti felhasználókat veszik célba, akik nagymennyiségű "hideg adatot" szeretnének tárolni – azaz olyan adatokat akarnak archiválni, amelyekre nincs folyamatosan szükség. Őket a WD speciális, hideg adatok tárolására kifejlesztett merevlemezei próbálják hatékonyan kiszolgálni. Ezekből a merevlemezekből eddig már rengeteget leszállítottak, amelyek összesen több, mint 700 PB-nyi adattároló kapacitást kínálnak. A termékcsalád jelenleg már a harmadik generációnál tart.

A speciális merevlemezeket a Western Digital hamarosan szélesebb körben is elérhetővé szeretné tenni, méghozzá WD Ae márkanév alatt. A WD Ae sorozatban – ami egyébként már a negyedik generációt képviseli – az első modell adattároló kapacitásánál 6.x TB olvasható, ami nem egy szokványos jelölés. Erre a megoldásra azért van szükség, mert a WD állítása szerint idővel, ahogy sikerül egyre nagyobb adatsűrűséget elérni a HDD korongok esetében, picivel több adat fér majd el a később megjelenő WD Ae sorozatú merevlemezeken. Persze itt nincs szó hatalmas adattároló-kapacitás növekedésről: az előrelépés 6,1, 6,2, illetve később 6,3 TB-os adattároló kapacitás alkalmazását teszi lehetővé – legalábbis a WD példája ezt állítja. Ez persze egy több merevlemezt tartalmazó adattároló szervernél igenis jelentős lehet, ha a teljes adattároló kapacitást nézzük – főleg egy ilyen területen, ahol minden egyes GB-nyi adattároló kapacitás számít.

Fura adattároló kapacitás ide vagy oda, a WD Ae merevlemezek meglehetősen szokványosak. A 6.x TB-nyi adattároló kapacitást 5 darab HDD korong adja össze, amelyek egy 3,5 hüvelykes házban foglalnak helyet, méghozzá 64 MB-nyi gyorsítótár társaságában. Egy-egy ilyen WD Ae merevlemez SATA 6 Gbps-os csatolófelületen keresztül kapcsolódik az adott rendszerhez, a HDD korongok pedig 5760-as percenkénti fordulatszámmal üzemelnek, azaz a termék nem nevezhető sebességbajnoknak. Ez persze ezen a területen aligha lehet baj: a WD sokkal inkább alacsony fogyasztásra optimalizálta az új merevlemezt, mintsem nagy teljesítményre. Az új merevlemeze a 3D Active Balance Plus technológia jóvoltából többlemezes környezetben is megbízhatóan, stabilan teljesít, a NoTouch Ramp Load technológiával pedig az író/olvasó fejeket, illetve magukat a HDD korongokat próbálja minél inkább kímélni. A fejek hatékony és pontos pozícionálását a Dual Actuator Technológia segíti.

Abból kiindulva, hogy a WD Ae sorozata az adatközpontokat veszi célba, joggal gondolhatnánk, hogy a garanciaidő is hosszú, de itt nem ez a helyzet. Sokan számíthatnak 5 év garanciára, ám a WD valójában csak 3 év garanciát vállal a termékekre, amelyek éves szinten 60 TB-nyi adatmozgatással terhelhetőek – legalábbis a WD ajánlása szerint.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward