WD: +7-11% tárhely új formátummal

A Western Digital elkezni az Advanced Format használatát az új Caviar Green szériákban.

WD: +7-11% tárhely új formátummal

Már jó ideje 512 byte-os részekben (szektorokban) tároljuk az információt a merevlemezeken. Amíg kisebb kapacitásúak voltak a lemezek, addig ez nem jelentett problémát, ám ahogy nő az adatsűrűség ez egyre kevésbé hatékony. Ezért az iparág úgy döntött, hogy ideje 4KB-osra növelni az egyes szektorok méretét, és ennek az új irányelvnek az Advanced Format nevet adta.

Az eddigi formázási eljárásban minden 512 byte-os szektor egy Sync/DAM és egy ECC blokk közé került. Előbbi az adat címének jelölésében játszott szerepet (hogy a fej megtalálja, amire szüksége van), míg utóbbi a hibajavítás része. Természetesen mindkét blokk tárhelyet foglal, de ezt jelentősen vissza lehet fogni a 4KB-os szektormérettel, hiszen kevesebb kell belőlük. Az ECC blokk mérete megnő, de a Sync/DAM részeken sokat lehet spórolni, a Western Digital számításai szerint merevlemeztől függően 7-11%-ot. A jelenlegi 500GB-os lemezeken például 10%-ot, ami nem elhanyagolható tényező.

Mivel nem mindegyik operációs rendszer képes lekezelni a 4KB-os szektorokat, ezért a Western Digital úgy implementálta az Advanced Format-ot, hogy a szektorokat felosztja 8 darab 512 byte-os logikai szektorra. A meghajtó fogja elvégezni a szükséges átalakításokat, az operációs rendszer számára az egész teljesen transzparens lesz (tehát beolvassa az egész 4KB-ot, majd a firmware-je kiszedi azokat a logikai szektorokat, amire a rendszernek szüksége van).  Ez sajnos némi lassulással jár, így jobb ha az operációs rendszer képes natívan használni a 4KB-os szektorokat (OS X, Vista, Win7). A többieknek (mint például XP) a gyártó biztosítja a WD Align programot, hogy minden rendben menjen (a pontos lista, hogy erre mikor van szükség, megtalálható a Western Digital honlapján: klikk).

Először a Caviar Green sorozatban fog megjelenni az új eljárás, az 500GB-os meghajtókon. A szállítás még a héten megkezdődik, és az új meghajtók 64MB cache-t kapnak az eddigi maximális 32 helyett (a Green szériában).

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward