WayteQ xTAB-70dci: kihagyhatatlan ajánlat?

Olcsó árával kihagyhatatlan ajánlatnak tűnik a WayteQ legújabb 7 colos táblája. Hogy valóban az-e, kiderül a cikkből!

WayteQ xTAB-70dci: kihagyhatatlan ajánlat?

Specifikáció

Hűséges olvasóink bizonyára emlékeznek arra, hogy az elmúlt fél évben nem egy WayteQ márkájú táblagép megfordult tesztlaborunkban, és ezek a találkozások többé-kevésbé kellemes emlékeket hagytak bennünk. Hazánk igencsak árérzékeny piacán meglehetősen népszerűnek számítanak a cég termékei: a jó minőséget barátságos árcédulával párosítva eddig is szép sikereket arattak.

Néhány hónappal ezelőtti cikkeinkben már pedzegettük, hogy hamarosan megérkeznek hozzánk is azok az olcsóbb tabletek, amelyek hardveres fronton markáns előrelépést jelentenek az eddigiekhez képest: kétmagos processzor, valamint nagyobb felbontású és IPS technológiával készült kijelző jellemzi őket. A gyártók nem is tétlenkedtek, 2012 végétől már itthon is megvásárolhatóvá váltak ezek az eszközök.

A kiélezett piaci versenyben a WayteQ sem akart lemaradni, így egy igencsak barátságos árcédulával útjára indította az xTAB-70dci jelű modellt. Cikkünkben megvizsgáljuk, vajon megtörtént-e az áttörés, vagy az olcsóbb androidos táblák továbbra is komoly kompromisszumok elé állítják leendő tulajdonosaikat.

Először vizsgáljuk meg a megújult belső felépítést!

Specifikáció

Tesztalanyunk az alábbi hardveres jellemzőkkel rendelkezik:

A gyártó semmit nem bízott a véletlenre, és a már megszokottnak mondható gyártópartnerétől, az AMLogictól rendelte meg az új üdvöskét hajtó SoC-ot. Az AML 8726-MX jelű lapka egy kétmagos, Cortex A9-osztályú, 1,5 GHz-en pörgő processzort, valamint egy ugyanolyan magszámú MALI-400-as grafikus gyorsítót foglal magába. Ez az összeállítás, kiegészítve az 1 GB memóriával, kellemes társ a mindennapokban, bár a világot azért nem fogja megváltani, így időnként kisebb-nagyobb szaggatásokra készüljünk fel. (Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az eddig tesztelt készülékek közül talán az Asus PadFone 2 volt az egyetlen, ahol gyakorlatilag mindig folyamatos működéssel találkozhattunk, viszont annak az árcéduláján hétszer akkora szám szerepel, mint tesztalanyunkén.)

A táblagép legnagyszerűbb alkotórésze egyértelműen az előlapot majdnem teljesen elfoglaló, 7” képátlójú kijelző, amely végre mind felbontásában (1280x800), mind pedig technológiájában (In-Plane Switching) megfelel a kor elvárásainak. A színek szépek, a betekintési szög a megszokott módon gyakorlatilag tökéletes, az egyetlen panaszunk csak arra lehet, hogy a megjelenítő előtti plexi sajnos jelentős mértékben gyűjti az ujjlenyomatokat, amelynek rendszeres takarítására fel kell készülnünk. Ehhez törlőkendőt nem kapunk a csomagban, úgyhogy erről érdemes lehet gondoskodni.

Az adatok tárolására 8 GB tárhely áll rendelkezésre, amely szerencsére bővíthető, legfeljebb 32 GB-s microSD kártyával. A programok futtatásához az Android rendszer most már elég réginek számító, 4.0-s (Ice Cream Sandwich kódnevű) variánsa áll alapból rendelkezésre, de nem sokkal azután, hogy visszaadtuk a tesztgépet, megjelent a beígért 4.1-es frissítés is (20-án).

A szűkös kommunikációs repertoárt azonban sajnos még mindig nem sikerült kinőni: a külvilággal a kapcsolatot a beépített b/g/n szabványú Wi-Fi segítségével tudjuk tartani. Sem Bluetooth, sem pedig GPS nincs, a 3G-támogatás pedig külső modemmel oldható meg, szerencsére a szükséges OTG kábel tartozék az alapcsomagban. MicroUSB 2.0 csatlakozó természetesen van, úgyhogy a számítógéppel való együttműködés is megoldott.

Sokak számára az is komoly negatívumot jelent, hogy tesztalanyunk nem kapott hátlapi kamerát, és az előlapi is csak a soványka VGA felbontást tudja, tehát legfeljebb Skype-ra ajánlott, de túl jó minőséget nem szabad várni tőle.

Egy dologról még nem esett szó, pedig igen sarkalatos pont szokott lenni, mégpedig az akkumulátor. Az xTAB-70dci egy 3000 mAh-s kapacitásút hordoz magában, amely nem tűnik eléggé izmosnak, és sajnos az ehhez kapcsolódó teszt be is igazolja előzetes félelmünket (erről később).

Mint látjuk, a specifikáció tartogat néhány olyan pontot, ahol húzhatjuk a szánkat, bár az említett hátrányok nem mindenkinek jelentenek súlyos negatívumot. Cserébe ugyanakkor az árcédula kifejezetten barátságosra sikerült: hazánkban 30-35 ezer forint között beszerezhető a termék, ennek fényében pedig talán könnyebben megbocsájthatók egyes hiányosságai. Vizsgáljuk is meg a terméket közelebbről!

Csomagolás, minőség, felépítés

Csomagolás, minőség, felépítés

A WayteQ legújabb üdvöskéje egy meglehetősen pici dobozban érkezett hozzánk, amely természetesen magán viseli a gyártó jellegzetességeit. Vastag, kemény fehér kartonból készül, könnyedén szétszedhető, összerakható, igényes. A kibontás után a táblagépen kívül hálózati töltőt, microUSB és egy kombinált USB host és jack kábelt találunk az aprócska csomagolásban. Tokot, illetve törlőkendőt nem kapunk, pedig ez utóbbira szokás szerint időnként égető szükségünk lenne.

Tartozékok
Tartozékok

A táblagép kézbe véve elsőre megnyerő benyomást kelt. Bár a burkolaton fémmel nem találkozunk, kifejezetten kellemes tapintású, minőséginek ható fekete műanyag borítja. Örömünk egészen addig tart, amíg kicsit erőteljesebben nem nyomjuk meg a borítást, ugyanis a tábla ezt igencsak hallható és érzékelhető nyekergéssel, recsegés-ropogással jutalmazza. A helyzet persze egyáltalán nem tragikus, és az összeillesztésekkel alapvetően nincs probléma, de a minőségérzet itt mégis csorbát szenved.

A táblagép elölről…
A táblagép elölről…

Tesztalanyunk szemből a szokásos képet mutatja. A már egekig magasztalt IPS kijelzőt itt is vastag fekete keret fogja körbe, az egyhangúságot bal fent az előlapi kamera, valamint a szürkébb műanyagban a mikrofon nyílása töri meg. Fizikai billentyűt már régóta nem találunk, a vezérlést a képernyőn megjelenő virtuális gombokkal valósíthatjuk meg.

… és hátulról
… és hátulról

A hátlap nagyon kellemes, bordázott tapintású, ennek köszönhetően stabil fogást biztosít, nem kell félnünk, hogy kiesik a kezünkből, és még az ujjlenyomatokra sem érzékeny. Középen láthatjuk a gyártó márkajelzését, jobbra lenn pedig a jó minőségű, mono hangszórót pillanthatjuk meg.

A régebbi tábláknak gyakorlatilag minden oldalára jutott egy csatlakozó, itt azonban jobbra és alul nem találunk semmit. A bal szélen van a bekapcsoló gomb, ami rendkívül pici és nehezen jár, ezért kissé kényelmetlen a használata. Alatta a microUSB csatlakozó (csak egy, nincs külön OTG), mellette a TF feliratot viselő kártyahely, a jack és a töltő dugójának helye. Sajnos HDMI nincsen, így az otthoni LCD tévére történő csatlakoztatásról le kell mondanunk.

Csatlakozók
Csatlakozók

A felső élre csak a hangerő-szabályozó, valamint a reset nyílás jutott, ez utóbbira remélhetőleg nem nagyon lesz szükség.

A legnagyobb kérdés még hátravan: hogyan teljesít a WayteQ aprósága a szintetikus tesztekben, avagy a teljesítményével ellensúlyozni tudja-e az eddig felmerült negatívumait? Rögtön kiderül!

Teljesítmény, üzemidő

Egy ideje már világos előttünk, hogy ellentétben a PC-s benchmark programokkal, az androidot futtató masinák hardveres sokszínűsége miatt az eredmények időnként meglehetősen felemásnak tűnnek, tehát nem mindig alkalmasak az objektív értékelésre. Annyit előzetesen el lehet mondani az xTAB-70dci-ről, hogy hétköznapi használatban kellemes társ, fürgén teszi a dolgát, akadás csak ritkán fordul elő.

A tesztek egy részében felbukkan egy házi versenyző, a MyAudio 708AG típusú táblagépe, ami a tesztalanyunkkal megegyező kijelző, illetve a szintén kétmagos Rockchip RK3066 SoC miatt került be az összehasonlításba. Kíváncsiak voltunk, hogy az említett hardver hogyan viszonyul az AMLogic chipkészletéhez, ugyanis számos táblát árulnak az előbbivel szerelve, így ez azoknak is érdekes lehet, akik ilyen megoldásban gondolkodnak.

Az AnTuTu benchmarkban az AML 8726-MX-nek sajnos nem sikerült domborítania. A pontszám nagyjából fele a kétszer annyiba kerülő, Tegra 3-as Nexus 7-ének, tehát az ár/teljesítmény mutatója tulajdonképpen rendben van. Ami meglepő, hogy az RK3066 lényegesen acélosabb teljesítményre képes, sőt, a GPU pontszám meg is haladja az Asus referenciamodelljénél mért értéket.

A Quadrant teszt máskor is okozott már meglepetést, és itt is váratlan eredményt hozott: az xTAB-70dci győzedelmeskedett, és mintegy 10%-ot rá is vert az nVidia chipes megoldásra, így azért még nincs veszve semmi (bár nem igazán értjük, hogy jöhetett ki ez az eredmény).

A tartalomfogyasztás elsődleges színtere a böngésző, így izgalommal vágtunk bele a Peacekeeper tesztbe, a gyári Android browsert használva. Elégedettek lehetünk az eredménnyel: bár a Rockchip itt is gyorsabbnak bizonyult, a WayteQ apróság 515 pontja remek, így tehát weblapok nézegetésére abszolút ajánlható az eszköz.

A GLBenchmark aktuálisan futó változatának klasszikus tesztje arról híres, hogy meglehetősen szórja a mezőnyt, így a legkevésbé releváns értéknek tekinthető. Az offscreen módban futtatott értékelés szerint 21 pontot sikerült elérni, ami nem túlságosan jó eredmény, és annak fényében, hogy az RK3066 SoC-cal rendelkező 708AG ennek két és félszeresét kapta, meglepőnek is mondható. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy tesztalanyunk nem alkalmas OpenGL játékok futtatására, de ez a terület számára nem a legideálisabb.

Az androidos készülékek kritikus pontja az üzemidő. Ráadásul egy táblagépet legtöbbször vagy internetezésre, vagy pedig videók nézegetésére használja tulajdonosa, éppen ezért a teszteléshez a szokásos több óra hosszúságú, HQ minőségű YouTube-lejátszást vetettük be.

Az eredmény sajnos kiábrándító. A 7 colos apróság gyönyörű kijelzőjén alig több mint 3 óráig élvezhettük a videót, mielőtt az akkumulátor megadta volna magát. Ebben a versenyszámban egy korábbi WayteQ 10 inches eredményt használtunk fel, és látható, hogy a visszalépés elég jelentős, és akkor a Nexus 7-ről még nem is beszéltünk. Ráadásul meg kell jegyeznünk, hogy a tesztpéldány jelentősen melegedett az erőteljes igénybevétel ideje alatt, így jobb esetben csak az a darab, rosszabb esetben viszont a teljes széria szenvedhet ettől a problémától. Reménykedjünk abban, hogy ez csak szoftveres baki, és a következő frissítés (talán a Jelly Bean) megoldja ezeket a gondokat.

Operációs rendszer, hozzáadott szoftverek

Operációs rendszer, hozzáadott szoftverek

Az olcsóbb táblagépeknél visszatérően el szoktuk mondani, hogy az alap operációs rendszeren, és néhány apróbb segédprogramon kívül nem igazán szoktak elkényeztetni a szoftverválasztékkal, és ez sajnos tesztalanyunk esetében sincs másképp. Nézőpont kérdése, hogy ez rossz vagy jó dolog-e: akiknek nincs affinitása az Android rendszerhez, annak hátrány, viszont a hozzáértőbbek gyakran még örülnek is neki, hogy nem kell sok, számukra felesleges programot lepucolni a gépről.

Épp ezért a fenti ábra nem sok újdonságot tartogat. Ami említésre méltó, az a Frissítés nevű alkalmazás, amely a microSD kártya gyökerébe helyezett frissítő állományból egy újraindítás után telepíti az új ROM-verziót. Aki már találkozott olcsó kínai táblagéppel, és próbálta frissíteni (általában sikertelenül), az tudja, hogy ez mekkora kincs, ráadásul a WayteQ rendszeresen biztosít új szoftververziókat, ezért mindenképpen dicséret illeti őket.

Az Android 4.0 alap választéka mellett még a saját készítésű Táblamagazin alkalmazásra hívjuk fel a figyelmet, amely szintén a tartalomfogyasztás-jellegű használatot helyezi előtérbe, és kényelmes újságolvasás-szerű élményt biztosít.

A minialkalmazások (modulok) választékában semmilyen extrát nem találunk, itt azért elfért volna például egy csinosabb időjárás-előrejelző widget.

Összegzés, vélemény

Az olvasó talán úgy érezte a cikk olvasása közben, hogy nem szerettük a WayteQ xTAB-70dci-t, de ez korántsem igaz. Aprócska, filigrán táblagép, amelynek vezeték nélküli kommunikációs képességei sajnos még mindig korlátozottak, és az összeszerelés minőségén is lenne mit javítani. Ugyanakkor a kijelző nagyszerű, a kétmagos SoC pedig tisztességes teljesítményt nyújt. Reménykedünk viszont abban, hogy az éppen befutott Jelly Bean frissítés talán az akkumulátor üzemidején is képes javítani, az ugyanis a 4.0-val eléggé harmatos. Mégis, mindent összevetve, ennyi pénzért megéri az új xTAB, ha elfogadjuk kisebb-nagyobb hiányosságait, akár nagyon jó vétel is lehet.

Pro:

+ szép és nagyfelbontású IPS kijelző

+ kétmagos processzor

+ kedvező ár

+ könnyű ROM-frissítés

+ lelkiismeretes gyártói támogatás

Kontra:

- nincs Bluetooth, GPS és hátlapi kamera

- megkérdőjelezhető összeszerelési minőség

- a 3000 mAh akkumulátor nem teljesít valami fényesen

- melegszik a hátlap

A tesztkészüléket a WayteQ magyarországi képviseletétől kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet érte!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward