WayteQ xTAB-100dci: megnyerő mobilnetes

Ezúttal a WayteQ 3G-vel felszerelt 10 colos táblagépe járt nálunk. Vajon sikerült felnőnie a feladathoz? Kiderül a cikkből!

WayteQ xTAB-100dci: megnyerő mobilnetes

Bevezetés, specifikáció

Legtöbbünknek a táblagépekről a tartalomfogyasztás ugrik be elsődleges felhasználási területként. Ez leggyakrabban az internet elérését vagy valamilyen online szolgáltatás igénybevételét jelenti, amelyhez legalább Wi-Fi kapcsolatra van szükségünk. Amennyiben azonban nincsen a közelben olyan hotspot, amelyhez csatlakozhatnánk, gondban lehetünk. Ezt az igényt ismerték fel a gyártók, amikor piacra dobták azokat a modelleket, amelyek beépített HSDPA modemmel rendelkeznek. (Ugyan sok készülékhez csatlakoztathatunk mobilnetes sticket, ám leggyakrabban átalakító kábellel, ami azt jelenti, hogy a sokszor nem is kicsi táblából még egy hosszú madzag is kilóg, ami roppant kényelmetlenné teszi a használatot.)

Körülnézve a hazai piacon, azt láthatjuk, hogy ennek a képességnek általában jelentős felára van az alapmodellekhez képest, illetve az olcsóbb régióban olyan elavult és lassú hardverrel szerelik ezeket a készülékeket, amelyek az egész koncepciót értelmetlenné teszik. Pár hónappal ezelőtt nálunk járt az Overmax 8 colos 3G-s tabletje, ami alapvetően elnyerte tetszésünket, most pedig a WayteQ legújabb 10 colos tábláját vesszük górcső alá, amely ebben a méretkategóriában is kínál mobilnet elérést. A legfontosabb kérdés az, hogy a gép többi része alkalmassá teszi-e a tartalomfogyasztásra.

Specifikáció

A következő táblázatban szokás szerint a legfontosabb alkatrészeket soroljuk fel.

Egy régi kedves ismerőst köszönthetünk a Rockchip RK3066-os SoC-ának „személyében”. Az alsóbb régiókban elég gyakori ez a chipkészlet, köszönhetően két, 1,6 GHz-es órajelen járó Cortex-A9 magjának, valamint viszonylag erőteljes Mali-400-as grafikus gyorsítójának, amellyel egész kellemes teljesítményt képes felmutatni.

Szerencsére ezúttal a kijelzővel kapcsolatban sem kell kompromisszumot kötnünk. A 10,1 colos megjelenítő az In-Plane-Switching technológiát használja, melynek köszönhetően élénk színek és remek betekintési szögek jellemzik, ráadásul a felbontásra sem lehet panasz, ekkora méretben az 1280x800 pixel jól is mutat, és a grafikus alrendszert sem terheli meg túlzottan.

Fontos megjegyezni, hogy a WayteQ honlapjáról letölthető egy rendszerfrissítés, ami jelentős mértékben javítja a készülék reagálását az érintésekre, valamint a képhibákra is gyógyírt nyújt. A telepítéshez fel kell raknunk a Rockchip drivereket, azonban mivel ezek digitálisan nem aláírtak, Windows 8 esetén gondjaink lehetnek vele. Célszerű tehát hozzá egy XP-s vagy Windows 7-es gépet keresni.

Itt is IPS panelt találhatunk
Itt is IPS panelt találhatunk

Átlagos felhasználás esetén memóriagondjaink itt sem nagyon lesznek, tekintettel az 1 GB operatív memóriára. A háttértár nagysága 8 GB, amelyből nagyjából 6 GB van szabadon a felhasználó állományai számára. Természetesen ez utóbbi microSD kártyával bővíthető a továbbiakban.

Az akkumulátor kapacitása elégnek tűnik, a tesztből majd kapunk némi támpontot, hogy a 6000 mAh mire elég a gyakorlatban. Tekintettel a Cortex-A9 magokra, azért túlságosan fényes eredményre nem szabad számítanunk. Az operációs rendszer szerepét itt az Android Jelly Bean 4.1.1-es verziója tölti be, és a frissítés ezen sajnos nem változtatott (viszont nagyban növelte a gép használhatóságát). Tekintettel arra, hogy a nagyobb testvér, az xTAB-100qcr igencsak profitált a 4.2-re történő ugrásból, reménykedünk benne, hogy az új rendszerszoftver hamarosan tesztalanyunkra is elérhetővé válik.

A kommunikációs arzenál sajnos itt sem teljes: Wi-Fi és Bluetooth van, azonban a GPS ismételten kimaradt, tehát a pozíciót legfeljebb a vezeték nélküli hálózatok segítségével lehet megállapítani, és ez közel sem olyan pontos, mint a műholdas helymeghatározás. Mint azt a bevezetőben már említettük, az xTAB-100dci legnagyobb ütőkártyája a beépített HSDPA modem, ráadásul a teszt során ez a részegység végig hibátlanul üzemelt, a jelet nem dobta el, még alvó üzemmódban sem. A szoftverfrissítés után ráadásul az APN-lista is bővült, így a Digi mobilnetet sem kellett külön konfigurálni.

Csatlakozókból nincs hiány, a micro USB 2.0 mellett kapunk egy mini-HDMI-t, valamint a jack dugón kívül a sztereó hangszóró teszi teljessé a multimédiás képességeket. Sajnos a kamerák valószínűleg nem ezt a vonalat erősítik majd: az előlapi mindössze VGA, a hátlapi pedig 2 MP felbontású képérzékelőt kapott. Míg előbbi várhatóan alkalmas lehet egy-egy videóhívás lebonyolítására, utóbbival valószínűleg nem lesz érdemes a családi nyaralás legjobb pillanatait megörökíteni.

Utoljára maradt az árcédula, amin egy kellemes, bár azért nem kifejezetten alacsony összeget fedezhetünk fel. A valamivel 60 ezer forint feletti ár ezért a felszereltségért barátinak tűnik, feltéve, hogy a teljesítmény és a használhatóság is rendben van. Tesztünk feladata ennek eldöntése, vágjunk is bele! Kezdjük a termék külsejével és tartozékaival!

Külső, tartozékok, minőség

Külső, tartozékok, minőség

A tartozékok listája ezúttal bővebb a szokásosnál
A tartozékok listája ezúttal bővebb a szokásosnál

A WayteQ általában elég nagy kartondobozba csomagolja táblagépeit, és ez ebben az esetben is igaz volt. Ám örömünkre ennek legfőbb oka, hogy aránylag sok kiegészítőt pakoltak a készülék mellé. A gyors üzembe helyezési útmutató és a garanciajegy mellett egy töltőt és egy microUSB kábelt találunk, ám kellemes meglepetés az OTG kábel és a puha törlőkendő jelenléte. Tok nincs, de ne legyünk telhetetlenek.

Elölről nem túl izgalmas…
Elölről nem túl izgalmas…

Aki már látott 10 colos, belépő szintű androidos táblagépet, azt nem fogja meglepetés érni a legújabb xTAB kézbe vételekor. Az egyetlen szokatlan, bár ötletes tervezési megoldás, hogy a sztereó hangszórópár a kijelző két oldalára került, így filmnézéskor jobb hangminőségre számíthatunk, és az asztalra lerakva sem kell tartanunk a halkulástól. A design egyébiránt a szokásos: vastag fekete keret, amelyet felül az előlapi kamera tör meg. Az IPS panelt már dicsértük, igen szép képet ad és a betekintési szögek is nagyon jók.

… és hátulról se nagyon
… és hátulról se nagyon

A hátlap is ismerős a korábbi modellekről, és nagy örömmel fedeztük fel, hogy ismét jó minőségű fémet használtak a kialakításhoz, amely nem nyekereg, nem nyöszörög, az illesztések is pontosak. Az egyetlen, ami feldobja az egyhangúságot, a fekete gumiszerű betét, amely elősegíti a táblagép asztalon maradását.

A kamera a sarokban található, segédfény ezúttal sem jutott mellé. Középen jól olvasható a márkajelzés és a típus, ám ez nem mondható el oldalt, a csatlakozók mellett található feliratokról, amelyek ezüst alapon szürkével szitázottak, ezáltal igen kevéssé kivehetők. Ez egy régi probléma a WayteQ gépeivel, nem is értjük, miért nem sikerült ezt idáig megoldani.

A gyártóra jellemzően a gép egyetlen oldalán csoportosulnak a csatlakozók: bal oldalon a ki-bekapcsoló gomb alatt a jack nyílása, a reset, majd a microSD, a töltő helye, valamint a microUSB és a mini HDMI sorakoznak katonás rendben.

Csatlakozók egy oldalon
Csatlakozók egy oldalon

Jobbra, illetve lentre nem jutott semmi, fenn pedig a hangerő-szabályozók mellett egy meglehetősen feleslegesnek tűnő Home gomb terpeszkedik. Ide került a SIM kártya slotja is, amely fedetlenül tátong, csakúgy, mint az előző bekezdésben felsorolt valamennyi bővítőhely. Ennek nem örülünk, mivel így a kosznak és a sérüléseknek egyaránt ki lehetnek téve.

A külső elemzése után lássuk, az öregedő Rockchip platform miképp állja a sarat a konkurenciával szemben!

Teljesítmény, üzemidő, kamera

Teljesítmény, üzemidő, kamera

A SoC teljesítményét számos tényező befolyásolja, az egyik ilyen a műveletvégzés sebessége egy- illetve több szálon. A Linpack teszt – még ha kicsit ingadoznak is az eredmények – jól megmutatja a nyers erőt.

Egy szálon a WayteQ üdvöskéje maga mögé utasította az Acer és az Overmax tábláit, ám több szálon csúnyán kikapott az A1-estől, igaz, abban már négy mag dohog, ezáltal nyilván többet képes felmutatni ebben a versenyszámban (még ha azok csak A7-esek is). Kíváncsian várjuk, mikor érkeznek meg a Rockchip négymagosai.

A Smartbench teszten jól látható, hogy az Overmax 8 colosánál érzékelhetően gyorsabb az xTAB, viszont nincs benne elég erő az MTK chipkészlet befogására.

A nyuszis benchmarkban szerencsére azért megmutatta az RK3066, mire is képes valójában. A Solution8-at csúnyán lealázva felzárkózik versenytársaihoz, sőt, a GPU pontszáma a legmagasabb lett az összes közül, az 1280x800-as felbontás ellenére is. Megállapíthatjuk tehát, hogy a 3G-vel felszerelt táblák közül a WayteQ üdvöskéjében van annyi erő, hogy az beleférjen a jól használható kategóriába.

Az elsősorban grafikára kihegyezett Quadrant tesztben lényegében az A1-gyel pariban van a tesztalanyunk. A leendő vásárló játékra tehát mindenképpen használhatja táblagépét.

Ez olyannyira igaz, hogy a 3DMark tesztben is derekasan állta a sarat az xTAB. Egyedül a fizika számításában maradt le, nyilvánvalóan a processzormagok száma miatt. Bár a Nexus 7 gyorsabb, azért sem a Rockchip, sem pedig az MTK SoC-ának nincs oka szégyenkezni.

Egy HSDPA modemmel szerelt táblagép esetében nem mindegy, hogy a leggyakoribb tartalomfogyasztás, a böngészés milyen sebességgel megy neki. Örömmel jelenthetjük, hogy a hazai gyártó 10 colosa remek pontszámot ért el a Peacekeeper tesztben (bár az Acer A1-ese mögött lemaradt, de ott a felbontás alacsonyabb).

Most következik a kritikus pont, az akkumulátor. A 6000 mAh impozánsan hangzik, aztán az eredmények mégis csalódást okoznak.

Szomorúan kellett tapasztalnunk, hogy az A9-es magok fogyasztása miatt az xTAB-100dci a rangsor legvégén végzett. A kicsivel több mint négy és fél óra persze nem tragédia, hiszen akár két filmet is végig tudunk nézni egy feltöltéssel, de például a böngészésnél nem mindegy, mennyi ideig tud életben maradni a masina. A versenytársak 10-11 órás eredményéhez képest kiábrándító az üzemidő, és csak reménykedhetünk, hogy némi szoftveres tuninggal ez még javítható. Az igazi megoldást persze egy energiatakarékosabb chipkészlet jelentené egy elkövetkező utódmodellben.

A hátlapi kamera 2 megapixeles, így túl sokat nem vártunk tőle. Következzen egy képgaléria a tesztfotókkal:

Galéria megnyitása grid_on

Ilyenkor sajnos azt szoktuk mondani, hogy ezért kár volt kameramodult beépíteni. Az elkészült képeket legfeljebb olajfestményként tudjuk értékelni: a fotók mosottak, a képzajt teljesen elkeni a szoftver, és a felbontás is túl alacsony az elfogadható végeredményhez. Inkább a mobilunkkal készítsünk képeket, manapság ennél sokkal jobb képrögzítők kerülnek a legolcsóbb okostelefonba is.

Az értékelés előtt vizsgáljuk meg a szoftveres oldalt!

Operációs rendszer, hozzáadott szoftverek

Operációs rendszer, hozzáadott szoftverek

A tesztben már szóltunk róla, hogy a tesztpéldány az Android 4.1.1-es verzióját futtatja. Talán nem alaptalan az a feltételezés, hogy hamarosan a 4.2 is elérhetővé válik, de a gyártó ezzel kapcsolatban még nem közölt információt.

Galéria megnyitása grid_on

Ahogyan a képernyőfotókon is látható, túl sok extra szoftverre ne számítsunk, ha a WayteQ üdvöskéjét választjuk. Ez valahol jó, mert szabadon bővíthetjük a Play Áruházból, de ugyanakkor hátrány, mert a versenytársak legalább az Android operációs rendszert némileg testre szabják. Persze, így a frissítések is hamarabb megérkeznek, így tehát embere válogatja, hogy ezt előnynek vagy hátránynak fogja-e fel.

Két szoftverről mindenképp említést kell tennünk: az egyik a WayteQ Táblamagazin, amit korábbi tesztjeinkben is bemutattunk. Ennek segítségével ingyen böngészhetünk több mint 25-féle tematikus újság oldalain.

Hazai felhasználóknak lesz érdekes a fuso, amellyel visszanézhetjük legalább 30 magyar TV-csatorna műsorát, ingyenesen nézhetünk filmeket, hallgathatunk zenéket, illetve tájékozódhatunk a nagyvilág híreiről, természetesen magyarul.

Összegzés, vélemény

Összegzés, vélemény

Felemás érzésekkel adtuk vissza a WayteQ 10 colos 3G-s táblagépét. Egyértelmű pozitívum az IPS kijelző, a remekül működő HSDPA-modem, a fém hátlap és a jó teljesítmény. Nem szerettük viszont a fedetlen és rosszul feliratozott csatlakozókat, a pocsék kamerát, a GPS hiányát, és az akkumulátor sem győzött meg minket.

Tekintettel arra, hogy nem nagyon van olyan modell, ami ilyen felszereltséggel ennyiért kapható, tesztalanyunkat jó szívvel ajánlhatjuk azoknak, akiknek mindenképp szüksége van beépített mobilinternetre, és nem szeretnék azt telefonról megosztani. Reméljük, egy frissítéssel az üzemidőn és a teljesítményen is sikerül majd javítani.

Pro:

+ fém hátlap

+ szép IPS kijelző

+ aránylag kiegyensúlyozott teljesítmény

+ beépített 3G, stabil működéssel

+ kedvező ár

Kontra:

- fedetlen csatlakozók és SIM-foglalat

- a kamera felbontása és minősége is gyenge

- nincs GPS

- kevés extra szoftver

- a vetélytársakhoz képest gyenge üzemidő

Az xTAB-100dci-t a WayteQ hazai képviseletétől kaptuk kölcsön, amiért ezúton is köszönet!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward