Vonzóra sikeredett az Oppo A53

Az Oppo ezúttal egy egészen impozáns középkategóriás okostelefonnal rukkolt elő, ami egy kellemes árral komoly sikerek elé nézhet.

Vonzóra sikeredett az Oppo A53

Az Oppo alig, hogy lerántotta a leplet az A33 okostelefonról, máris egy újabb modellel hozakodott elő, ezúttal az A53-mal ismerkedhet meg a nagyközönség. Ez a készülék már a számozásából ítélve is az A33 felett fog elhelyezkedni, és amint az látható lesz az alábbiakban, elég jelentős előrelépésről lehet beszélni.

Bár az Oppo A53 nagyon hasonlít az Oppo R7-re és annak különböző kiviteleire, ez a hasonlóság csalóka. A mostani alanyunk a képességeit tekintve elmarad szinte az összes R7 modelltől, leszámítva a Lite-ot, amelynél már jobbak a képességei. Az újdonság egy 5,5 hüvelykes HD panellel karöltve érkezik. A megjelenítő IPS technológiával és 267 PPI-s pixelsűrűséggel dolgozik, így ha nem is tökéletes, de bőven megfelelő képminőségről lehet beszélni. A szoftveres oldalon a Color OS 2.1 fogadja az érdeklődőket, ami mélyen a színfalak mögött az Android 5.1-et rejti. Az Oppo munkatársainak köszönhetően nagyon sok extrával lesz ellátva a Lollipop kódnevű operációs rendszer. Kettő kamerával felszerelve érkezik az okostelefon, a feledhetetlen emlékek megörökítésére ezúttal is a főkamera szolgál. Ez az egység 13 megapixeles fényképek, valamint Full HD mozgóképfelvételek megörökítésére alkalmas, van mellette egy LED-es segédfény is, ezáltal pedig rosszabb fényviszonyoknál is bátran munkára lehet fogni. Az Oppo természetesen napjaink egyik legnagyobb divatjának, a szelfizésnek is behódolt; egy 5 MPixeles kamera szolgálja ezt a célt – no, meg persze a videócsevegések bonyolításakor is erre a megoldásra számíthat a felhasználó.

Az A53 tervezése során egy Qualcomm Snapdragon 616 központi chipre esett a szakemberek választása. Ez a nyolcmagos lapka a big.LITTLE architektúrára épül, négy-négy Cortex-A53 processzormag tevékenykedik benne, az energiahatékonyságért felelős megoldások 1,2, a teljesítményre hangolt szálak pedig 1,7 helyett mindössze 1,5 GHz-es órajelen fognak dolgozni. A grafikus feladatok felelőse egy Adreno 405 IGP. A 720p-s felbontás mozgatása könnyedén menni fog a központi chipnek még komolyabb grafikai játékoknál is, ami kifejezetten jó hír lehet az érdeklődők számára. A rendszer számára 2 GB-nyi memóriát biztosít az Oppo A53, a felhasználóknak pedig a 16 GB-os tárkapacitás beosztását kell megoldania. A háttértár bővíthető, microSD kártya formájában akár 128 GB-tal is meg lehet toldani. Az A53 kapcsolati képességei között külön kiemelendő az NFC chip megléte, ennek köszönhetően valószínűleg mobiltárca használatára is lesz módja a tulajdonosoknak. Van még a készülékben 150 és 50 Mbps le- és feltöltési sebességet támogató 4G LTE hálózati modem, Bluetooth 4.0 modul, A-GPS vevő és persze Wi-Fi is, ami a 802.11 a/b/g/n szabványokat támogatja – azt pedig egyelőre nem lehet biztosan tudni, hogy az FM rádió a részét képezi-e. Az Oppo kettő SIM számára alakított ki helyet a mobil burkolata alatt, ami még több érdeklődőt vonzhat.

Az A53 teljesen fémből van, az előlapját lefedő üvegréteg pereme pedig lekerekített, így a 2.5D profil is hozzájárul ahhoz, hogy még kellemesebb legyen kézben tartani. Szükség is van az ilyen apró kényelmi extrákra, hiszen a 153 x 77 x 7,4 milliméteres gépet bizony már nem egyszerű egy kézzel használni. A tömege 165 gramm, de mivel bőven „van benne anyag”, még nem is tűnik annyira nehéznek. Az eszközt egy 3075 mAh-s kapacitású telepre bízta az Oppo, ami éppenséggel visszafogottabb felhasználóknál már elegendő lehet az átlagos üzemidő eléréséhez, de azok, akik naphosszat a kijelzőt masszírozzák, elképzelhető, hogy csalódottak lesznek. Az újratöltés szerencsére nem vesz sok időt igénybe, ugyanis az A53 támogat gyorstöltést, viszont a VOOC eljárásról nem esett szó, tehát attól lassabb eljárással kell számolni.

Az Oppo újdonsága összességében egy kiegyensúlyozott okostelefon képében tetszeleg, a specifikációja rendben van, és már csak egy jó ár hiányzik ahhoz, hogy komolyabb sikervárományosként tekinthessünk rá. Az A53 árazásáról azonban egyelőre nem esett szó, így csak annyiban lehetünk biztosak, hogy az A33-nál drágábban, de az R7-nél olcsóbban lesz megvásárolható.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward