Vonzó termékek az EVGA standjáról

GeForce GTX Titan Z levegő- és folyadékhűtéssel, új alaplap, plusz néhány igazán combos tápegység lapult az EVGA standján.

Vonzó termékek az EVGA standjáról

Lencsevégen két igazán érdekes GeForce GTX Titan-Z

A vállalat standjának két legérdekesebb szereplője két videokártya volt, amelyek mindketten egyedi hűtéssel rendelkeztek, és GeForce GTX Titan Z alapokra támaszkodtak. A folyadékhűtéssel ellátott kiadás referencia felépítéssel rendelkező nyomtatott áramköri lapot kapott, amely felett egy EK Water Blocks gyártmányú folyadékhűtő blokk teljesít szolgálatot. Az egyedi dizájnnal büszkélkedő blokk tulajdonképpen egy akriltetővel ellátott EK-FC Titan Z folyadékhűtő blokk, amelynek tetejére egy EVGA felirattal ellátott borítást szereltek. Maga a videokártya csak egyetlen slotnyi helyet foglal, de hátlapi kivezetései miatt mégis két slotnyi helyre van szüksége az adott számítógépházban. Az újdonság megemelt GPU órajeleket alkalmaz: a GPU 705 MHz helyett 758 MHz-es alap órajelen ketyeg, a GPU Boost 2.0-s órajelet pedig 876 MHz-ről egészen 941 MHz-re tornázták fel. A GDDR5-ös fedélzeti memória továbbra is a referenciának megfelelő 7 GHz-es effektív órajelen üzemel.

A második videokártya még különlegesebb, ugyanis ez a piac első olyan GeForce GTX Titan Z-je, amely egyedi nyomtatott áramköri lapra támaszkodik és egyedi tervezésű léghűtést használ. Az egyelőre név nélkül kiállított újdonság egy ACX Titan-Z típusú léghűtést kapott, amely két slotnyi helyet foglal. A különlegesség két, alumínium lamellákból álló hűtőtömbbel vezeti el a GPU-k által termelt hőt, a hűtőtömbök felett pedig két darab 100 milliméteres átmérőjű ventilátor dolgozik. Órajelek tekintetében egyelőre nincs végleges döntés, sőt, az sem tudható, hogy az EVGA újdonsága feltűnhet-e valaha kereskedelmi forgalomban. Utóbbi csak attól függ, az Nvidia a későbbiekben engedélyt ad-e az egyedi nyomtatott áramköri lapra támaszkodó, egyedi léghűtést használó GeForce GTX Titan-Z videokártyák piacra dobására, vagy sem.

X99-es lapkakészlettel szerelt alaplap is volt a standon

Az idei Computex alkalmával talán az EVGA standján tűnt fel az egyetlen olyan X99-es alaplap, amely a leginkább hasonlít egy végleges termékre. Az új alaplap név nélkül lett kiállítva – a tippek szerint a termék nem más, mint az X99 FTW modell. A felsőkategóriás, három vagy négy videokártyával, illetve nagysebességű SSD kártyákkal ellátott rendszerek építéséhez készített alaplap egy 24-tűs ATX, illetve egy 4+4 tűs CPU+12V EPS tápcsatlakozón keresztül szerzi be a működéséhez szükséges áramot. A maximális stabilitás érdekében egy MOLEX és egy hattűs PCI Express tápcsatlakozót is bevethetünk. A csatlakozók többsége 90 fokkal elforgatva foglal helyet a deszkán annak érdekében, hogy a kábeleket esztétikusan el lehessen vezetni az adott számítógépházban. Az LGA-2011-2 processzorfoglalat tápellátásáról 8 fázisú VRM áramkör gondoskodik, a négy darab DDR3-as memóriafoglalatot pedig 4 tápfázis látja el megfelelő mennyiségű árammal. Az új alaplap 64 GB rendszermemória alkalmazására is lehetőséget ad.

A bővítőhelyek között összesen öt darab PCI Express 3.0 x16-os slot sorakozik, amelyek x16, x8, x8, x16, x8 sávszélességgel gazdálkodnak. Rajtuk kívül egy nyíltvégű PCI Express 2.0 x4-es bővítőhely is lapul a deszkán, ami már nem a processzorhoz, hanem az X99-es PCH-hoz kapcsolódik. SATA 6 Gbps-os portokból tíz áll rendelkezésre: hatot az X99-es PCH, négyet pedig egy külső vezérlő biztosít. A fedélzetről a nyolccsatornás HD audió vezérlő, illetve a két darab Gigabites Ethernet vezérlő sem hiányzik, M.2-es slotot azonban nem kapunk. Az alaplap PCIe slotjai kapcsolók segítségével egyenként letilthatóak. Mindezek mellett kétszer hétszegmenses Debug LED kijelző, két CMOS Clear gomb és EVGA EVBot támogatás is rendelkezésre áll. Az új alaplap egy igazán tuningbarát deszka lesz.

Háromféle 1600 wattos tápegységet is meg lehetett csodálni

Az EVGA nemrégiben mutatta be 10 év garanciával érkező SuperNOVA 1600 G2-es tápegységét, ám rajta kívül két másik újdonság is elkészült a vállalat műhelyében, amelyek a SuperNOVA1600 P2, illetve a SuperNOVA 1600 T2 típusjelzést kapták. A nagyteljesítményű tápegységek között a jelek szerint csak hatásfok tekintetében vannak különbségek. A SuperNOVA 1600 G2 80 Plus Gold, a SuperNOVA 1600 P2 80 Plus Platinum, a SuperNOVA 1600 T2 pedig 80 Plus Titanium minősítéssel rendelkezik. Az egyelőre nem világos, hogy a magasabb hatásfokú modellek kapnak-e extra tápcsatlakozókat vagy sem.

Az viszont biztos, hogy mindhárom újdonság lehetőséget ad egy négy Radeon R9 290X vagy két Radeon R9 295X2 videokártyából álló erőgép üzemeltetésére. A P2 és T2 modellek talán vonzóbbak lehetnek majd a profi tuningmesterek számára, akik a fenti videokártyák mellé akár még egy 150 wattos TDP-vel rendelkező Core i7-5960X "Haswell-E" processzort is bedobhatnak a mélyvízbe.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward