Vista: 2007 legnagyobb csalódása

A PC World 15 elemű listája szerint a 2007-es év legnagyobb csalódása maga a Windows Vista, számos ok miatt.

Vista: 2007 legnagyobb csalódása

A PC World 15 elemű listája szerint a 2007-es év legnagyobb csalódása maga a Windows Vista, számos ok miatt.

Egyrészt, elkeserítő, hogy öt éves munka után ez volt a legjobb, amivel a Microsoft elő tudott állni. Másrészt, bár vannak ugyan jó oldalai (mint például a beépített biztonsági funkciók, szülői kontroll-lehetőségek, az Aero interfész is kellemes, a keresés és a vezeték nélküli hálózatok kezelése pedig jóval gyorsabb és egyszerűbb, mint az XP-n), a legfontosabb beígért újítások valahogy mégis kiestek menet közben (így például a hatékonyabb fájl- és kommunikációs rendszerek), a Microsoft abbéli nagy igyekezetében, hogy az első ígéret után három évvel megjelentesse végre. Ráadásul, az igen jelentős hardverigény ellenére a Vista mégis lassabb, mint az XP.

Amint megérkezett a Vista, nyomban ki is derült egy újabb súlyos hiányosság, nevezetesen az inkompatibilitások sora - aminek részben az volt az oka, hogy a hardver- és szoftverkészítők nem érezték olyan sürgetőnek, hogy az új operációs rendszerhez nyomban hozzáigazítsák minden terméküket. Azok a felhasználói fiók-kezelő opciók pedig, amelyeknek elvileg a felhasználók kényelmét kellett volna szolgálniuk, leginkább csak idegesítették őket. Márpedig $399 (vagy, upgrade eseteén "csak" $299) ellenében (kb. 70.400 és 52.800 Ft) az ember joggal csikorogtathatta a fogát.

Nem is csoda, hogy rengetegen továbbra is elszántan kapaszkodnak az XP-be, mint hajótöröttek az utolsó szál deszkákba - akik pedig már upgrade-eltek, azok közül is sokan vissza is váltottak újra XP-re. Ha ehhez hozzávesszük még azt is, hogy a PC World által valaha is tesztelt legeslegyorsabb laptop egy Apple MacBook Pro-volt, akkor már abszolút markánsan látható, hogy valami nagyon nem stimmel.

Ennek ellenére persze sajnos kétség sem férhet ahhoz, hogy a Vista előbb-utóbb mégis el fog terjedni, mivel várhatóan egyre nehezebb lesz majd olyan gépekhez hozzájutni, amelyekre nem telepítik fel azt már előre. Remélhetőleg az SP1 és az idő gyógyírt hoz majd néhány problémára.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward