Visszakozik a kínai kormány: nem lesz szűrő

Korábban beszámoltunk a kínai kormány "fiatalságot védő" lépéséről, mely szerint a kommunista országban eladott számítógépek mindegyikére telepíteni kell a gyártónak a Zöld Gát nevű szoftvert, mely egy központi adatbázis alapján blokkolná a felhasználó hozzáférését bizonyos weboldalakhoz.

Visszakozik a kínai kormány: nem lesz szűrő

Korábban beszámoltunk a kínai kormány "fiatalságot védő" lépéséről, mely szerint az országban eladott számítógépek mindegyikére telepíteni kell a gyártónak a Zöld Gát nevű szoftvert, mely egy központi adatbázis alapján blokkolná a felhasználó hozzáférését bizonyos weboldalakhoz.

Most azonban úgy látszik visszalépett a kínai kormány, ugyanis a pártközeli Xinhua hírügynökség szerint a kínai ipari és IT-minisztérium elhalasztotta a sokat vitatott "Green Dam-Youth Escort" nevű szoftver új gépekre való kötelező feltelepítéséről szóló határozatot. Ennek hatására a kínai lakosság valóságos ünneplésbe kezdett. Wen Yunchao, a népszerű kínai weboldal, a Netease szerkesztője szerint "ezt ez eredményt az ottani Internet-felhasználók, valamint különféle belföldi és külföldi erők közös nyomásával sikerült elérni." Véleménye alapján az igazság erőinek egy kisebb győzelmét tapasztalhattuk meg.

Szerte az országban eluralkodott az ünnepi hangulat. Pekingben, egy Internet-kávézóban a tervezett tiltakozás egy egész napos ünneplésbe váltott át, ahol 200, a Zöld Gát szoftvert kigúnyoló pólóba öltözött résztvevő beszélgetéssel, evéssel, ivással és netes szörfözéssel töltötte az időt. Zhou Ze pekingi ügyvéd is részt vett az ünneplésben, aki többek között a tervezet jogi mivoltát kérdőjelezte meg, szerinte ugyanis a Zöld Gát szoftver elérhetetlenné tett volna homoszexuális fórumokat, ami egy fontos eszköz azoknak, akik alternatív életvitelt folytatnak Kínában. "Ez a történet mutatja, hogy a szociális nyomást nem lehet figyelmen kívül hagyni és a közvéleménynek is van valami ráhatása az események folyamára."

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward