Viselhető újdonságok a Sonytól

A Sony Berlinben leleplezte a SmartWatch harmadik generációját, valamint a SmartBand Talkot is.

Viselhető újdonságok a Sonytól

Idén az IFA-n egészen nagy népszerűségnek örvendenek az okosórák. Az LG és a Samsung már előzetesen bemutatta a saját termékét, mostanra pedig már az ASUS is előállt az első okostelefonhoz vagy táblagéphez társítható karórájával. Az alábbiakban a Sony újdonságait vesszük szemügyre, a cég ugyanis a SmartWatch harmadik generációján kívül bemutatta a SmartBand Talkot is.

Balra a SmartBand Talk, jobbra pedig a SmartWatch 3.

Sony SmartWatch 3

A Sony palettáján már egyáltalán nem számít meglepőnek egy okosóra felbukkanása, hiszen a japán gyártó már több évvel ezelőtt is mutatott be olyan készüléket, ami a modern kori mobiltelefonok klienséül tud szolgálni. A SmartWatch széria korábbi tagjai egészen közel álltak az idén érkező vetélytársakhoz, minőségi készülékház és cserélhető szíj jellemezte őket. Most viszont a SmartWatch 3 érdekes módon teljesen más útra tért át, a friss készülék teljes egészében egy szilikon házba burkolózott, ami egyben van az óra szíjával is. Alulról egy gyorszáras csat koronázza meg a külcsínt. A Sony különösebben nem kommentált az új irányvonalba való elindulást – vélhetően a sportosabb felhasználókat szeretnék ezúttal célba venni. A vállalat dobta a korábban használt operációs rendszerét, és beállt a sorba az Android Wear zászlaja alatt. Ennek megfelelően a sebességért felelős hardver itt is adott. Egy négymagos, Snapdragon 400 szériás Qualcomm chip van benne jelen 1,2 GHz-es órajelen. A rendszermemória 512 MB-os méretet öltött, a háttértár pedig 4 GB-tal szolgál.

A SmartWatch 3 egy 1,6 hüvelykes, 320 x 320 képpontos felbontású kijelzővel lett ellátva, így a vetélytársaihoz hasonlóan ez is igazán éles képet fog kirajzolni. Van benne mikrofon, a különböző érzékelők között pedig feltűnik egy iránytű, giroszkóp és gyorsulásmérő is. A kapcsolati képességeit tekintve tartogat némi meglepetést, ugyanis a Bluetooth mellett van a tarsolyában NFC is, ami a társításkor jöhet jól, valamint GPS vevő is, ami pedig a különböző testedzések monitorozására szolgál a Sony közleménye alapján. A készüléket egy 420 mAh-s akkumulátor kegyeire bízták a mérnökök. Az üzemidőről nem esett szó, de mint a legtöbb Android Wear rendszerű óra, ez is 1-2 napot fog kibírni aktív használat mellett. Az új SmartWatch kezdetben feketében és lime-zöldben lesz megvásárolható, később pedig érkezni fog rózsaszín és fehér szilikon pánt is hozzá. Ez a modell teljesen ellenáll a vízzel és a porral szemben is, ugyanis megkapta az IP68 minősítést. Legfeljebb a mélytengeri búvárkodások alkalmával lesz javallott otthon hagyni, más körülmények között nem igazán lehet ilyen tekintetben probléma vele.

Sony SmartBand Talk

A másik újdonság már egy kicsit érdekesebbnek ígérkezik, ugyanis mostanában az ehhez hasonló konfigurációk számítanak ritkább látványnak. A SmartBand Talk egy sokkal egyszerűbb okosóra képében tetszeleg, de a legfontosabb funkciókat ez is el tudja majd látni. A Lifelog alkalmazással nyomon tudja követni a viselője mozgási szokásait, láthatóak rajta az értesítések, sőt mi több, hangutasítások adhatóak vele, illetve még rövid beszélgetések lefolytatására is kiválóan alkalmas – erre utal a neve is. Van tehát ennek is a repertoárjában mikrofon, és a jól megszokott szenzorok (giroszkóp, gyorsulásmérő és iránytű) sem hiányoznak belőle. Ráadásul hasonlóan a fenti okosórához, ez is megfelel az IP68 ellenállósági előírásoknak, vagyis a legapróbb porszemek sem férkőzhetnek bele, és víz is csak igazán sok idő elteltével, illetve nagyobb nyomás mellet juthat be.

De miben is rejlik akkor a SmartBand Talk erénye? Nos, itt a gazdag színvilágú kijelző helyét egy E papír technológiás panel vette át, ami mindössze 1,4 colos mérettel büszkélkedhet. A megjelenítője 192 PPI-s pixelsűrűséggel dolgozik, és rendkívül energiahatékonyan teszi mindezt, ami meghálálja majd magát az üzemidő tekintetében. Sajnos arra viszont ezúttal sem derült fény, hogy mégis mennyi ideig is fogja valójában egyetlen töltéssel kihúzni. Az egyelőre nem világos, hogy itt is az Android Wear rendszer került-e bevetésre, vagy itt a Sony mérnökei valamilyen más megoldáshoz nyúltak a tervezés során. A megjelenést követően a SmartBand Talk fekete és fehér kivitelben fog a boltok polcaira kerülni, később viszont izgalmasabb színekkel is bővül majd a kínálat. A bevetésére valamikor az ősz folyamán kerül majd sor, az ára pedig 160 euró lesz.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward