Viselhető 1080p-s kamera Google Helpouts-hoz

Az Ambarella új kamerája nyakba akasztható medálként érkezik és egy akkumulátortöltéssel 1,5 órányi videó streamet tud közvetíteni, méghozzá 1080p-s felbontás és 30 FPS-es sebesség mellett.

Viselhető 1080p-s kamera Google Helpouts-hoz

Viselhető eszközökből meglehetősen sokat bemutattak az idei CES-en, igaz, ezek a kütyük azért még mindig nem annyira felkapottak, mint az UHD televíziók és a 4K-s monitorok, amelyek kétségkívül a figyelem középpontjában voltak az elmúlt néhány napban.

Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lennének figyelemreméltó viselhető eszközök, sőt, éppen ellenkezőleg. A napokban több ilyet is bemutattak a különböző vállalatok, köztük az Ambarella is, ami a Google Helpouts szolgáltatásához készített egy viselhető kamerát. A Google Helpouts szolgáltatását korábbi hírünkben már bemutattuk: ez egy meglehetősen hasznos, érdekes kezdeményezés, amelynek keretén belül a felhasználók szakemberektől kérhetnek segítséget a legkülönfélébb témakörökben – a segítség olykor ingyenes, de a legtöbb esetben fizetős.

Fotó: Anandtech

Az Ambarella újdonsága olyan egyszerűen viselhető, mint egy nyakba akasztható medál – tulajdonképpen akkora is. A kamera szükség esetén gyorsan és egyszerűen leválasztható a nyakpántról, hála a mágneses rögzítésnek, így a segítségnyújtást vagy oktatást végző személy más szemszögből is megmutathatja azt, amit éppen szeretne. A fejlesztők azt szeretnék elérni, hogy a platform egyszerűen használható legyen másodlagos kameraként a Google Helpouts szolgáltatásához, illetve egyszerűen kapcsolódhasson okostelefonhoz, táblához vagy éppen a helyi WiFi AP-hez.

Fotó: AnandTech

A rendszer videóminősége meglepően jó, a késleltetés csak egészen minimális, az akkumulátoros üzemidő pedig elismerésre méltó, hiszen az apróság 30 képkocka/másodperces sebesség és 1080p-s felbontás esetén másfél órán át üzemel akkumulátorról egyetlen teljes töltés hatására.

Fotó: Anandtech

A rendszer lelke az A7L SoC speciális, viselhető eszközökbe szánt kiadása, amely A7LW névre hallgat – itt a "W" jelöli a viselhetőséget (W mint Wearable). A SoC az A7L-hez hasonlóan szintén egy 600 MHz-en ketyegő ARM 11-es processzort, illetve egy videó kódoló motort tartalmaz, ami akár High Profile Level 5.0-s szintű H.264-es videó stream biztosítására is képes. A 32 nm-es LP, azaz alacsony fogyasztásra optimalizált gyártástechnológiával készített A7LW esetében a mérnökök több olyan optimalizációt is elvégeztek, amelyek segítenek a fogyasztás csökkentésében, így a SoC alkalmassá vált viselhető eszközökben történő felhasználásra.

Fotó: Anandtech

Az Ambarella szakemberei azt is megemlítették, hogy már megindult az új, A9-es SoC egység gyártása is, amely 4K-s videók kódolására és dekódolására lesz képes, méghozzá 30 képkocka/másodperces sebesség mellett. A vele felszerelt eszközök még ebben az évben bemutatkozhatnak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward