Vírus-szuperszámítógép: az aranybánya

Nem kizárt, hogy a világ legnagyobb szuperszámítógépe jelenleg egy vírus - egész pontosan a Storm Worm Botnet névre hallgató, féreg-megszállta számítógépláncolat, amelynek az informatikus Peter Gurman tavaly szeptemberi becslése szerint 1-10.000.000 számítógép lehetett az "önkéntelen tagja", mostanra pedig már nyilván még sokkal több

Vírus-szuperszámítógép: az aranybánya

Nem kizárt, hogy a világ legnagyobb szuperszámítógépe jelenleg egy vírus - egész pontosan a Storm Worm Botnet névre hallgató, féreg-megszállta számítógépláncolat, amelynek az informatikus Peter Gurman tavaly szeptemberi becslése szerint 1-10.000.000 számítógép lehetett az "önkéntelen tagja", mostanra pedig már nyilván még sokkal több, olyan hatalmas összesített teljesítőképességgel, ami valószínűleg minden eddigi rekordot megdönt - az IBM becslései szerint pedig 2.000.000 dollárnál alig valamicskével kevesebb bevételt termel az alkotóinak naponta.

Ez a hatalmas üzleti siker annak köszönhető, hogy egy ilyen óriási, önműködő számítógépekből álló hálózattal (botnet-tel) minden eddiginél hatékonyabb és nagyobb tömegű spam-támadásokat lehet indítani. Ez pedig olyan üzleti lehetőségeket kínál, ami valóban dollármilliókat képes megmozgatni naponta.

Van azonban ennek a különleges "szuperszámítógép-technikának" egy másik potenciális, jóval humánusabb oldala is - bár az erkölcsisége még ennek is kérdéses lenne annak puszta természete miatt: mivel egy vírusnak vagy féregnek nem kell engedélyt kérnie a felhasználóktól a számítógépük használatára, sokkal több gépet - tehát sokkal több feldolgozóerőt - képes munkára fogni, mint amit pl. a Seti@Home vagy bármilyen hasonló kezdeményezés valaha is remélhetne. Ha ezt a hatalmas kapacitást nem spammelésre használnák, hanem valamilyen tudományos célra, akkor az sem lenne kizárt, hogy például egy unatkozó amatőr hacker találna rá először idegen létformák rádiójeleire, vagy épp proteinláncolatok komplikált összehajtogatási módjaira és ezáltal különböző öröklődő betegségek gyógymódjára. Ez esetben a kérdés már tényleg csak az, hogy szentesítheti-e a cél az eszközt?

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward