Világítást kapnak a legnépszerűbb e-Book olvasók

A két legnagyobb e-könyveket és olvasókat értékesítő vállalat, az Amazon és a Barnes & Noble is olyan készüléken dolgozik, mely már gyárilag tartalmaz majd megvilágítást. Így nem kell majd utólagos megoldásokkal bajlódnunk, ráadásul a végeredmény is sokkal jobb lesz, mint a külön felpakolt lámpák esetében.

Világítást kapnak a legnépszerűbb e-Book olvasók

A két legnagyobb e-könyveket és olvasókat értékesítő vállalat, az Amazon és a Barnes & Noble is olyan készüléken dolgozik, mely már gyárilag tartalmaz majd megvilágítást. Így nem kell majd utólagos megoldásokkal bajlódnunk, ráadásul a végeredmény is sokkal jobb lesz, mint a külön felpakolt lámpák esetében.

Az alapvető probléma abból fakad, hogy a ma létező, és felhasználható E-Ink megjelenítők nem képesek fényt kibocsátani, hiszen alapvetően mikor tervezték őket nem is ez volt a lényeg. Papírszerű, alacsony fogyasztású kijelzőkre volt szükség. Pont ezért ahhoz, hogy sötétben is kényelmesen tudjuk használni az olvasónkat, valamilyen világítást kell beszereznünk a készülék mellé. Ez azonban körülményesebbé teszi a hordozást, és zavarhatja mások nyugalmát is, ha például este, az ágyban szeretnénk használni. A megoldás természetesen adja magát: beépített világítással kell ellátni a készülékeket. Az Amazon tervei már korábban kiszivárogtak a következő Kindle generációval kapcsolatban, ahol meg lesz oldva a megjelenítő kivilágítás, viszont a Barnes & Noble jóval a piacvezető előtt jár ilyen téren. A kisebbik tartalomszolgáltató ugyanis már nem csak hogy bejelentette a kész terméket, de az előrendelések felvételét is megkezdték.

Az új eszköz neve nem éppen fantáziadús, a NOOK Simple Touch-ot megtoldották egy with GlowLight jelzővel. Persze a világításon túl, a masina sem tér el jelentősebben az alap modelltől. A 6 hüvelykes képátlóval rendelkező 800 x 600-as felbontású kijelző továbbra is az E-Ink Pearl technológiát használja majd. Fizikai méreteiben egyedül a súlya változott, de azt nem tudni, hogy minek a hatására, ugyanis ahelyett hogy többet nyomna a mérlegen, inkább könnyebb lett. Ezáltal a 165,1 x 127 x 11,9 milliméteres gép 212 gramm helyett, egészen pontosan 197 gramm lesz. A világítási megoldást a vállalat elmondása szerint, már le is védették, de egyelőre pontos információkkal a működésével kapcsolatban nem tudunk szolgálni. Annyi biztos, hogy a panel felülről kapja a fényt, amit néhány erős LED szolgáltat, és ezt próbálják egyenletesen eloszlatni. A Vegre tesztelői szerint ez többé-kevésbé sikerült is nekik, de azért egy vékony sávban, azon a területen, ahol még nincs szöveg, valamelyest erősebb a fénycsík. A világítás nem automatikusan kapcsol majd ki és be is, és a fényerőt sem önállóan szabályozza, minden ránk van bízva. A fényforrás persze nem lesz túl jó hatással az üzemidőre: a cég leírása alapján az új képesség felére csökkenti a gép készenléti idejét. Így félóra olvasással naponta egy hónapig bírja majd, míg a fények nélkül ez az idő két hónapra nő. Arról persze itt nem adnak tájékoztatást, hogy milyen mértékű fényerő mellett érték el ezeket a számokat.

A NOOK Simple Touch with GlowLight május elejétől lesz majd megvásárolható vagy átvehető azok számára akik már korábban előrendelték. Az ára 139 dollár, mely mintegy 40 dollárral magasabb, mint az alap e-könyv olvasóé.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward