„Videóra vették” az Android evolúcióját

Viktor Bohush egy hat évet felölelő animációt hozott létre az Android szegmentációjának alakulásáról, amit most bárki megtekinthet.

„Videóra vették” az Android evolúcióját

A Google minden hónapban elkészíti azt a tortadiagramot, amelyen fel van tüntetve az Android különböző verzióinak a részesedése a piacon. A szegmentációt szemléltető ábra nem túl látványosan adja át azt, hogy miként alakult, illetve alakul még most is időről időre a mobilos operációs rendszer sorsa, most azonban felbukkant egy videó a YouTube-on, ami pótolja az „akció” hiányát az információközlésből.

Jelenleg így fest az Android verzióka eloszlása.

A napokban megjelent animáción azt láthatják a felhasználók, hogy az elmúlt években miként nyertek teret az egymást követő Android kiadások az elődeikkel szemben. A felvételt Viktor Bohush készítette, és ő is publikálta a saját YouTube csatornáján. Az androidos fejlesztőnek tanult szakember hosszú évekre visszamenőleg minden nap rögzítette azt, hogy akkor éppen hogyan állt az Android szegmentációja; most pedig ezt az adatmennyiséget összesítette egyetlen, valamivel több mint egy perc hosszú videóba.

Az első képkocka 2009 decemberének közepén született meg, ennek megfelelően már szerepet kapott rajta az Android 2.0, sőt mi több, már a 2.0.1-es kiadás is, ezek az Eclair kódnévvel társultak. Érdekes belegondolni abba, hogy ekkor még a HTC Magic töltötte be az aktuális androidos „referencia” okostelefon szerepét, igaz, ezt a modellt a Google hivatalosan igazából sosem sorolta a fejlesztői készülékek közé, pedig így emlegették. A felvételen látszik, hogy az Android 2.1 rettentően gyorsan tört előre az érkezését követően, ami leginkább annak volt köszönhető, hogy akkor még csak maroknyi készüléket kellett frissítenie a keresőóriásnak, illetve a gyártóknak. A Froyo (Android 2.2) stabil, egyenletes növekedést produkálva vette át néhány hónap alatt az első helyet az elődjétől, és nagyon jól tartotta magát az Android 2.3-mal szemben.

Ahogy azonban arra már sokan emlékezhetnek, az Android 2.3 Gingerbread volt az a rendszer, ami a 2010. decemberi megjelenését követően hosszú éveket töltött el a legnépszerűbb Android verzió szerepében, és még ma is viszonylag sok okostelefonon van jelen. A Gingerbreadet követte az Android 3.x Honeycomb, ami sosem tudott igazán előkelő pozícióba kerülni, mert kizárólag tabletekre készült – ezt az irányvonalat hamar el is felejtette a Google. A fejlesztők az Android 4.0 esetében már ismét egy lapon kezelték a mobilokat és a táblagépeket, de ez sem volt elegendő az Ice Cream Sandwich számára, hogy képes legyen az élre verekedni magát. Az Android 4.1, 4.2 és 4.3 kiadásokat felölelő Jelly Bean volt az, ami végül maga mögé tudta utasítani az Android 2.3-at, és ezáltal már a modernebb Android verziók kerültek az előtérbe.

Ahogy az az animációból kiderül, a 2013 végén leleplezett Android 4.4 karrierje viszonylag lassan indult be, de gyenge kezdet utána a népszerűsége ellentmondást nem tűrően növekedett. A KitKat csokiról elnevezett operációs rendszer variáns mostanra hasonló szerepben találta magát, mint a maga idején az Android 2.3, az Android 4.4 két évvel a megjelenését követően is a legnépszerűbb verzió, és egyelőre nehéz megmondani, hogy ezt a címet mikor és melyik utódja fogja elvenni tőle. Az Android 5.0 és az 5.1 is szép karrier futott be, de a Lollipop a statisztikák alapján talán már sosem tudja birtokba venni az első helyet, mert a KitKat még mindig népszerűbb nála, és közben már befutott az utód szerepét betöltő Android 6.0 (Marshmallow) is. A Viktor Bohush által készített videó végén bukkan fel a Marshmallow egy egészen hajszálnyi piaci résszel. Ez a helyzet pillanatnyilag, de minden bizonnyal a következő hónapokban, mikor a gyártók komolyabban belekezdenek a korábban értékesített telefonok frissítésébe, jelentősen átrajzolódhat a felvételt záró, december hetedikei látkép.

Bohush még egy androidos alkalmazást is készített a munkájának, ám ennek a telepítése csak azok számára ajánlott, akik igazán nagy rajongói a rendszernek. Hogy miért? Nos, a válasz egyszerű, az applikáció mindössze annyit tud, hogy egy érintésre lejátssza teljesen ugyanazt az animációt, ami a YouTube-on is bármikor megtekinthető. Semmilyen extrát nem tartogat a felhasználók számára.

Version Distribution | Android

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward