Vidéken is gyorsabban terjedne a vezeték nélküli internet

Vidéken is gyorsabban terjedne a vezeték nélküli internet

Az EU-tagállamok többségében várhatóan 2011 végére befejeződik a digitális átállás, és az Európai Spektrumszabályozó Csoport (RSPG) szerint a felszabaduló frekvenciák egy részét új típusú vezeték nélküli szolgáltatásokra, a vidéki területek gyors hozzáférést biztosító vezeték nélküli internettel való ellátására, illetve az új generációs mobilhálózatok kiépítésére lenne a legcélszerűbb felhasználni.

Az RSPG által fél év alatt megalkotott és a közelmúltban elfogadott állásfoglalás szerint a nemzeti frekvenciaszabályozók a 800 megahertzes frekvenciatartományt jelölték ki, és ebben 72 megahertznyi frekvenciát javasolnak összehangoltan szabaddá tenni. Az RSPG által megfogalmazott nyolc javaslat közül kiemelkedően fontos a szolgáltatás- és technológiasemlegesség, a műszaki szabványok harmonizálása, valamint a tagállamok közötti koordináció erősítése. Az RSPG állásfoglalásában arra kéri az Európai Bizottságot, hogy legkésőbb október végére tegye közzé javaslatát és a frekvenciakiosztás során alkalmazandó ajánlott elveket.

Az RSPG a digitális hozadék mellett a vezeték nélküli szélessávú szolgáltatásokról is elfogadott egy jelentést. Pataki Dániel szerint a vezeték nélküli szélessáv az egyik legígéretesebb technológia, amit egyebek mellett az egyre növekvő hazai népszerűség is jelez. Ez a technológia a ritkán lakott területeken is képes szélessávú internetcsatlakozást kínálni. Az RSPG a szélessáv szempontjából kiemelkedően fontosnak minősítette a 800 és 900 MHz-es tartományokat.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward