VIA Surfboard: Full HD támogatást a netbookokba!

A Via illetékesei a VIA Global Mobility Bazaar (GMB) névre keresztelt rendezvény keretein belül egy új, költséghatékony platformot mutattak be, amelyet főként mini netbook konfigurációkba ajánlanak. A rendszer egy alacsony feszültséggel üzemelő VIA C7-M ULV processzorból és a gyártó új, VX855-ös kódnévvel ellátott lapkakészletéből áll, ez utóbbi megoldás integrált videó vezérlőt is tartalmaz.

VIA Surfboard: Full HD támogatást a netbookokba!

A Via illetékesei a Global Mobility Bazaar (GMB) névre keresztelt rendezvény keretein belül egy új, költséghatékony platformot mutattak be, amelyet főként mini netbook konfigurációkba ajánlanak. A rendszer egy alacsony feszültséggel üzemelő VIA C7-M ULV processzorból és a gyártó új, VX855-ös kódnévvel ellátott lapkakészletéből áll, ami integrált videó vezérlőt is tartalmaz.

A Via Surfboard C855-ös referencia alaplap a gyártó állítása szerint a mini netbookok esetében nem csak hogy jelentősen csökkenti a fejlesztéshez szükséges időt a rendszerépítők esetében, de a legfrissebb technológiák biztosítása mellett alacsony fogyasztással üzemel. A kis szerkezetben található videó vezérlő az 1080p-s HD videók lejátszására is képes, de az egység nyolccsatornás audió vezérlővel is rendelkezik, így multimédiás szempontból egy teljes értékű megoldás, már amennyire egy mini netbook az lehet.

A piacon egyre nagyobb az igény a HD videók iránt, így a forgalomba kerülő termékek esetében már nem csak a kis méret és az általános feladatok zökkenőmentes ellátása a fontos, hanem az is, hogy az ultra mobil konfigurációk szükség esetén a HD videókkal is meg tudjanak birkózni.

A Via Surfboard 855C a fenti kitételeknek tökéletesen megfelel. A videó vezérlő 1366 x 768 pixeles felbontást kínál a netbookok kijelzőjének, míg a külső, a konfigurációhoz kapcsolható LCD monitor esetében már akár 1920 x 1440 pixeles maximális felbontás is elérhető. A kompakt rendszert főként 10 vagy 11 hüvelykes képátlójú netbookokhoz alkalmazzák majd a jövőben. A termék a gyártó állítása szerint a multimédiás csatlakozók széles körét támogatja, a HD videók megfelelő hangzásának biztosításáról pedig a beépített VIA Vinyl Audió vezérlő gondoskodik.

                             

A Surfboard C855-ös 1,6 GHz-es VIA C7M ULV processzorral bír, amely 800 MHz-es FSB mellett üzemel. A rendszerben VIA Chrome 9-es grafikus vezérlő teljesít szolgálatot, amely h.264, MPEG2/4, VC-1 és WMV fájlok lejátszásánál kínál hardveres gyorsítást. A gyártó állítása szerint a termék 40% alatti processzorterhelés mellett játssza le a magas bitrátájú HD filmeket. Az előzetes információk szerint a VIA megoldása jobb választás lehet a piacon, mint az Intel GN40-es lapkakészlete, amely a magas bitrátájú 1080p videókkal nem képes megbirkózni, de talán még az Nvidia ION platformjának is méltó ellenfele lehet. A platform egyetlen hátránya a már kicsit öregnek mondható C7M processzor.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward