Vezetékmentes töltési lehetőséget kapott az Xperia Z2

A Sony egy új tokot és egy vezeték nélküli töltőt dobott piacra a Z2 számára. A csomag Qi szabványnak felel meg.

Vezetékmentes töltési lehetőséget kapott az Xperia Z2

A Sony legújabb csúcsmodellje, az Xperia Z2 az egyik legjobb konstrukció képében tetszeleg piacon, de mint elkerülhetetlenül mindennek, ennek is akadnak azért hiányosságai a konkurensekhez mérten. Ezúttal egy ilyen dolgot szeretne kiküszöbölni utólag a Sony, mégpedig egy kétdarabos vezeték nélküli töltő csomag segítségével.

A csomagban megtalálható egy, a szóban forgó készülékre szabott tok, ami a WCR12 típusjelöléssel lett ellátva, valamint egy WCH10 azonosítóval megbélyegzett töltőpult. Az indukciós töltőket általában nem szokták túlbonyolítani a gyártók, és különösen igaz ez a Sony megoldására, ugyanis a WCH10 olyan mint egy apró poháralátét, ami a konnektorba van csatlakoztatva. A kör alakú töltőfelület 78 mm-es átmérővel rendelkezik, így akár le is billenhetne róla a tölteni kívánt mobil, ám különösebb veszély nem fenyegeti az okostelefont, ugyanis mindössze 7,7 milliméterre emelkedik ki a síkból a töltő. Természetesen ez a konnektorból veszi fel a töltéshez szükséges energiát, azonban az elhelyezésével nem lesz gond, ugyanis egy nagy szabadságot nyújtó, 1,8 méteres kábelen lóg az apróság. Ez a kiegészítő nem jelent különösebben nagy terhet, csak 51 gramm a tömege, így a nyaraláskor is elfér a táska mélyén.

A fém testbe öltöztetett töltőn egyetlen fehér LED szolgál a töltés visszajelzésére, ameddig folyik a töltés lassan pulzáló fényt bocsájt ki, ha pedig végzett, akkor folyamatosan világít. A töltés során 400 mAh-s erősséggel bír a WCH10, ám a vezeték nélküli töltésről köztudott, hogy nem a gyorsaságáról híres, így meglepetés nem érheti a vásárlókat. Mivel ez akkor is be van dugva, mikor éppen nincs töltés, így akkor is felemészt némi energiát, mikor csak pihen, a Sony viszont leszögezte, hogy ilyenkor kevesebb mint 300 mW-ot igényel. Mint a legtöbb esetben, ezúttal is egy Qi szabványnak megfelelő töltőről van szó, ebből fakadóan minden olyan készülék töltésére használható lesz a Sony újdonsága, ami Qi kompatibilitással büszkélkedhet. Az Xperia Z2 alapjában véve nem támogatja ezt, azonban a WCR12 borítással már igen.

A Sony a Z2 tervezése során nem tartották fontosnak, hogy a vezeték nélküli töltéshez szükséges egységet is beépítsék a hátlap mögé, és mivel a borítását nem is egyszerű eltávolítani, így egy utólag megvásárolható hátoldal sem jöhetett szóba. Ebből fakadóan döntöttek úgy, hogy egy remekbe szabott tokkal fogják Qi kompatibilissé tenni az új csúcs-Xperiát. A WCR12 néven elérhető termék körülöleli az egész telefont, és még növeli is a prémium érzetet, hála a műbőr-bevonatnak, azonban kétségtelenül negatív hatása van a telefon fizikai jellemzőire. Ezzel együtt az amúgy sem a kompaktságáról híres Z2 már 149 x 78 x 14 milliméteres térfogattal büszkélkedhet, és 66 gramm extra tömeget is jelent ez a megoldás. Öröm az ürömben, hogy úgy alakították ki a tokot, hogy az akár állvánnyá is alakítható, amennyiben a szükség úgy hozza, és persze nem utolsó szempont az sem, hogy átfogó védelmet nyújt a fizikai behatásokkal szemben. Feketében és fehérben is megvásárolható lesz a WCR12. Ennek a használatával egyébként nemcsak a WCH10 Qi töltővel, hanem értelemszerűen minden más szabványos megoldással is összetársítható majd a Sony Xperia Z2.

A kiegészítők árát egyelőre nem hozta nyilvánosságra a Sony, és arról sem szól a fáma, hogy pontosan mikor is kerülhet kereskedelmi forgalomba az WCR12 borítás és a WCH10 indukciós töltő.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward