Vezeték nélküli töltési lehetőséget kap az NFC szabvány

Az NFC Forum egészen új kapukat nyithat meg azzal, hogy ezt a technológiát is energiaátvitelre használja.

Vezeték nélküli töltési lehetőséget kap az NFC szabvány

A vezeték nélküli töltésre manapság több megoldás is van. A legismertebb opció a Qi töltés, de még mindig nincs egy olyan egységes szabvány, ami minden területen jól használható lenne. Az eddig megoldások mellé most az NFC Forum még egy újabbat vezet be, és ezúttal eléggé korlátolt, de mégis teljesen új lehetőségeket elérhetővé tevő megoldásról van szó.

A vezeték nélküli töltést a WLC mozaikszóval illeti az NFC Forum. És mint azt megtudhattuk, ez egyáltalán nem szeretne rivalizálni a Qi vezeték nélküli töltéssel, annál ugyanis jóval szerényebb teljesítményre képes. Szóval aligha lesznek majd olyan okostelefonok, amiket érdemben lehet ölteni egy NFC komponensen keresztül. Ellenben nagyon sok egyéb olyan termék akad, aminél elképesztően jól jöhet majd egy ilyen energiaátviteli lehetőség, elsősorban az IoT szegmensben.

Galéria megnyitása

„Az NFC Forum WLC specifikációja lehetővé teszi az akkumulátorral működő kis készülékek vezeték nélküli töltését, napjainkban nagyjából 36 milliárd olyan IoT eszköz van, aminél ennek jó használt lehetne venni. Az NFC vezeték nélküli töltése egy innovációra sarkaló megoldás, mert megváltoztatja a kisméretű, akkumulátorral működő eszközök tervezésének és a velük való interakciónak a módját, mivel a dugók és vezetékek felszámolásával lehetővé teszi kisebb, hermetikusan lezárt eszközök létrehozását.” – jelentette ki Koichi Tagaw, az NFC Forum első embere.

Egyelőre még nincsenek kilátásban olyan eszközök, amelyek a WLC-t támogatnák az NFC szabványon belül, de azt már felvázolta az NFC Foruma, hogy milyen lehetőségeket biztosít ez a különböző eszközök számára. Olyan kis fogyasztóknak a táplálása a cél itt, amik elképesztően alacsony fogyasztással rendelkeznek, és nagyon kicsi kapacitású akkumulátor található bennük. Lényeges a WLC esetében, hogy egyszerre tud adatot és töltést átvinni a kapcsolat közben az NFC chip. Ezáltal akár azt is meg lehet majd oldani, hogy egy rövid érintésnél némi töltés is átmenjen, és vannak olyan kütyük, amiknél akár ennyi is elegendő lenne a működéshez.

Mobilt nem, de a mobil tud majd más eszközöket tölteni a WLC-vel az NFC Forum szerint. Szóval a felhasználó az alacsony fogyasztású, NFC-s eszközeit akár menet közben is tudja majd tölteni azzal, hogy egy kevés ideig a mobil mellé teszi. A vezeték nélküli töltésmegosztás már a Qi szabvány esetében sem az ördögtől való, egyre több okostelefonban van ilyen funkció, viszont az NFC alapon ezt elvileg jóval egyszerűbben lehet majd megoldani a mobil és a tölteni kívánt eszköz szempontjából is.

Galéria megnyitása

A WLC többféle módban lesz képes tölteni, attól függően lehet majd ezt megválasztani, hogy az adott termék mit kíván. Lesz itt statikus töltési mód, ami nagyon lassú energiaátvitelt tesz lehetővé, viszont előnye, hogy a normál rádiófrekvenciás egységet használja erre a feladatra. És van egy másik „szerződéses” mód, ami már magasabb frekvenciát fog igényelni, és ezen belül összesen négy fokozat található. A csúcsteljesítménye ennek az NFC-s töltésnek 1 watt, de vannak egyébként 250, 500 és 750 mW-os lépcsők is, no meg a statikus opció, ami valószínűleg még kisebb teljesítményű. (Ugye a Qi töltés 5 wattnál indul alapvetően, és 30 wattot is támogat, szóval az teljesen más liga.)

Izgatottan várjuk, hogy az NFC mellett történő töltés miként fog begyűrűzni az okoseszközökbe. Nem lenne meglepő, ha elsőként olyan fitneszkarperecekben jelenne meg a funkció, amikben eddig a helyhiány miatt nem volt megoldva a vezeték nélküli töltés. Az NFC technológiás kihasználva ugyanis ez kompaktabb módon kivitelezhető. Idővel pedig egészen biztosak vagyunk benne, hogy olyan új felhasználási lehetőségek jelennek majd meg, amikkel eddig senki nem számolt.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap