Vezeték nélküli internetkapcsolat a Holdon? Lehetséges!

A kutatók lézeralapú adatkapcsolatot hoztak létre a Föld, illetve egy, a Hold körül keringő, 384 633 kilométeres távolságban lévő műhold között, az adatátviteli sebesség pedig a körülményekhez képest meglehetősen komoly értéket képviselt.

Vezeték nélküli internetkapcsolat a Holdon? Lehetséges!

A NASA és az MIT kutatói meglehetősen érdekes kísérletet végeztek el nemrégiben, amelynek keretein belül arra keresték a választ, hogy sikerülhet-e a Föld és a Hold között olyan nagysebességű vezeték nélküli hálózati kapcsolatot létrehozni, mint amilyet földi körülmények között már manapság is élvezhetnek a szerencsésebbek.

A bemutató alapján úgy tűnik, napjainkban az adatkommunikáció már azon a szinten van, ahol egy hasonló kihívást kellő eltökéltség, illetve kellő szakmai felkészültség mellett mindenképpen meg lehet oldani. A kísérlet meglehetősen érdekes eredménnyel zárult, a vele kapcsolatos részleteket pedig június 9-én osztják meg az érdeklődőkkel, méghozzá a CLEO lézertechnológiai konferencián.

Természetesen a tesztrendszer legfontosabb paraméterei már most is ismertek. A kutatók négy darab földi teleszkópot használtak az adatcsomagok továbbításához. A teleszkópok Új Mexikóban, négy különböző területen foglaltak helyet, az adatkapcsolat pedig lézeralapú volt. A négy nagy teleszkóphoz egy 40 wattos teljesítményű lézeradó kapcsolódott. A teleszkópok egy műholdat vettek célba, amelyen ugyancsak volt egy teleszkóp, ami a beérkező lézersugarakat összegyűjtötte, majd egy fotodetektorral ellátott, optikai kábel alapú infrastruktúrához továbbította. Itt megtörtént a beérkező lézeres impulzusok elektronikus jelekké történő átalakítása, majd az adatok feldolgozása.

Fotó: Prescott Pym

A négy földi teleszkóp alkalmazására azért volt szükség, mert a négy lézerforrás négy különböző légoszlopon haladt keresztül, így nagyobb volt az esély, hogy valamelyik "eltalálja" a Hold körül keringő műhold teleszkópját. Komoly kihívás a lézersugarak átjuttatása az atmoszférán, ugyanis a jeleket turbulenciák torzíthatják, illetve el is téríthetik, így nehéz eltalálni a 384 633 kilométeres távolságban lévő műhold teleszkópját.

A kísérlet a nehézségek ellenére sikerrel zárult, sőt, a korábbi világrekordot is sikerült túlszárnyalni, méghozzá jelentősen. A korábbi, rádiófrekvencia alapú rádiókapcsolat adatátviteli sebességét nagyjából 4800-szorosan sikerült felülmúlni.

A földi teleszkópok és a Hold körül keringő műhold között 622 Mbps-os letöltési és 19,44 Mbps-os feltöltési sebességet sikerült elérni. A 40 wattos adóteljesítménynek csak egy nagyon kicsi, nagyjából egymilliárdod része érte el a műhold teleszkópját, de a kutatók szerint ez az érték is mintegy tízszer több, mint amire egy megbízható, stabil adatkapcsolat létesítéséhez feltétlenül szükség van.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward