Vezeték nélküli billentyűzet-egér párosok II.

Immáron professzionálisabb szintre evezünk a billentyűzet-egér kombók világában. Újabb három tesztalanyunk közül az olcsóbb megoldást kedvelőknek is akad olvasnivaló a Labtec személyében.

Vezeték nélküli billentyűzet-egér párosok II.

1. Bevezető

Legutóbbi cikkünk folyatatásaként újabb három billentyűzet-egér megoldást vettünk elő, köztük a Logitech egyik csúcstermékével az MX5500 Revolution-nel, hogy a különlegességek kedvelői is csemegézhessenek.

Lássuk a specifikációk alapján, milyen különbségek fedezhetők fel mai delikvenseink közt:

Ezek után lássuk, hogyan telejsítenek a periféra kombók a gyakorlatban!

2. Labtec Laser Wireless Desktop 1200

Első tesztalanyunk a már kiforrott, de csak 27 Mhz-es rádiós kapcsolatot alkalmazó billentyűzet-egér párosa. A gyártó az alapfunkciókon kívül néhány klaviatúrára elhelyezett multimédiás gombbal erősíti a jócskán tízezer Forint alatti kombóját, meglátjuk, hogyan képes helyt állni a periféria csomag ebben az erős mezőnyben.

A csomagolás büszkén hirdeti a készülék képességeit, miszerint a csuklótámaszos billentyűzethez, mely a gyenge telep kijelzésére is képes, egy 1200 DPI-s lézer technológiát felhasználó egeret kapunk, melynek az oldalra scrollozás sem okoz nehézséget.

A doboz kibontása alkalmával egy USB-s vevőegységgel, kezelési útmutatóval, telepítő CD-vel és természetesen a periféria kombóval lettünk gazdagabbak. A Labtec szoftvere lehetőséget ad a multimédiás gombok átprogramozására, de csak alkalmazásokhoz engedi hozzárendelni őket, ezért kedvenc weblapjaink elmentésére más megoldást kell találnunk.

Billentyűzet

A billentyűzet elrendezése annak ellenére, hogy slim kialakításról van szó, tagolt és kísérteties hasonlóságot mutat az általunk tesztelt Trust-éval. A hagyományos elrendezéshez szokott felhasználók fellélegezhetnek, ugyanis minden billentyűt ott találtunk, ahol kerestük, még az Enter mérete sem szenvedett csorbát a slim kialakítás miatt. A jobb oldali Windows gomb viszont lemaradt, helyette kapunk a klaviatúra jobb felső sarkába egy számológép gombot, amely a telepítő CD-n mellékelt alkalmazás nélkül is elindult. Nem történt máképpen a billentyűzet bal oldalán megtalálható multimédiás részleggel sem, ugyanis ezek közül mind engedelmeskedett a piktogramoknak megfelelően feltüntetett funkcióknak, anélkül, hogy telepítettük volna a drivert. A billentyűzetről lemaradt CapsLock, ScrollLock, NumLock visszajelző LED-ek átkerültek a vevőegységre, illetve a driver telepítés után a tálca jobb alsó sarkában megjelenő agent-ikonok figyelmeztetnek minket azok állapotaira. Itt találjuk meg a billentyű és egér hozzárendeléseit is, így elmondhatjuk, hogy segítségével nem is minden igényt kielégítő, de valamilyen szintű testreszabhatóságot biztosítanak a beviteli eszközökhöz.

A gépelés nem kimondottan halk, bár találkoztunk ennél hangosabb klaviatúrával is, mindenesetre a gyártó ígérete szerinti kifejezetten halk használat most elmaradt. A billentyűk egymástól mért távolságát is rendben találtuk, ennek hála viszonylag gyors adatbevitel érhető el vele, egyetlen problémánk a szokatlanul nagy CapsLock-kal akadt, amit rendszerint az „a” betű helyett sikerült lenyomni.

[bold]Egér

[/bold]

Az egér szimmetrikus kialakítása lehetővé teszi, hogy balkezesek is használhassák, bár határozott fogást emiatt nem találtunk rajta. A görgő viszont nagyon jól használhatónak bizonyult, éppen akkora ellentartással engedte a sorok közti váltást, hogy az könnyű, mégis határozott maradjon, az oldalirányú scrollozás pedig csak hab a tortán. A hirtelen mozgásokra érdekes kurzormozdulatokkal reagált a beviteli eszköz, viszont ezt csak akkor produkálta, mikor éppen ez volt a célunk. Normál használat során egyszer sem fordult elő hasonló effekt, így elmondhatjuk, hogy lézeres optikája igen precíz, viszont a fogása miatt nem tudtunk pontos képszerkesztői munkát végezni vele.

Kommunikáció

A periféria kombó igaz, hogy már nem mai technológiát használ, de nagy dicsérettel kell, hogy illessük a mondhatni tökéletes kommunikációja miatt. A 27 MHz-es rádiókapcsolatot nemhogy a monitor és fémes tárgyak sem zavarták meg, de a szoba korlátain belül maradva több méteres távolságból is tökéletesen átvitte adatainkat. Kihagyással és nagymértékű késéssel sem találkoztunk, egyetlen problémánk fal mögött akadt, ilyenkor ugyanis egyáltalán nem vette a billentyűzet jeleit a vevőegység. Játékra továbbra is vezetékes egeret kell, hogy használjunk, de a mindennapos munka során bizonyított a Labtec kombója.

Ítélet

A billentyűzet-egér páros nem rendelkezik kimagasló képességekkel, de árának pozícionálásával úgy gondoljuk nem is ez volt a cél. A kifejezetten kedvező 7.116 Ft-ért egy konfigurálható multimédiás billentyűzetet és egy alap igényeknek megfelelő egeret kapunk. Igaz, hogy számos hasonló próbálkozás van jelen a piacon, viszont nehezen találni ilyen, mondhatni hibátlan kommunikációjú kombót, ezért mindenképpen jár neki az „ajánlott vétel” címke.

3. Logitech EasyCall USA

Az amerikai perifériagyártó az EasyCall csomag kiadásával most olyan lépésre szánta magát, mellyel valószínűleg sok VoIP szolgáltatást kedvelő felhasználó figyelmét fogja magára vonni.

A billentyűzet doboza közli velünk, hogy a 105 gombos angol változattal van dolgunk, ami egyeseknek riasztó tényező lehet, mi viszont különlegességről lévén szó, ennek ellenére is górcső alá vettük.

A pakk egy ergonómiailag jól megtervezett, multimédia gombokkal ellátott billentyűzetet, egy külön is kapható MX600-as egeret és a VoIP beszélgetésekhez szükséges kihangosítót és headsetet tartalmazza. Kellékek gyanánt felfedeztünk egy telepítő CD-t, melyen a SetPoint konfigurációs alkalmazást találtuk, ezen kívül egy üzembehelyezési útmutatót, 4 db ceruzaelemet és 60 perc ingyenes beszélgetési lehetőséget kapunk a Skype jóvoltából.

[bold]Billentyűzet

[/bold]

Az angol kiosztású billentyűzeten az ékezetes betűk keresgélése negatívumként érhet minket, így magyar változat híján csak azoknak ajánlott, akik már vakon eltalálják azokat. A klaviatúrát közepesen hangos leütés és viszonylag kemény nyomáspont jellemzi. Ennek ellenére gépelési sebességünk igen gyorsnak bizonyult, a kiosztás teljesen megegyezik a Logitech-nél megszokottal. A kurzorgombok fölötti blokk függőleges elrendezést kapott, melyben az Insert-et a Del gomb szorítja ki nagy méretével.

A multimédia billentyűk két oldalt és felül középen kaptak helyet, melyeket remek minőségűnek mondhatunk, elhelyezésük is jól eltalált, azonnal megtaláltuk a médiavezérlő gombokat. A hangerőszabályzó gombok logikus elhelyezése és a töltöttség ellenőrzésére szolgáló gomb (melyhez visszajelző lámpa is tartozik) mind a klaviatúra színvonalát emeli.

[bold]Egér

[/bold]

Az egér fogása igen kényelmesnek mondható, nagy előnye, hogy beépített helyett cserélhető akkumulátorokat vagy alkáli elemeket is használhatunk hozzá. A görgő oldalirányú elmozdításával és internetes navigáció gombjaival a szörfözést kívánja elősegíteni, ezt a periféria tetején elhelyezett zoom gombok sem hazudtolják meg. A hátán világító LED gyenge telep esetén figyelmeztet minket, az alul elhelyezett lámpa pedig a működés során képes halványzöld fényt kibocsátani, hogy állapotát tudtunkra adja. A szélsőséges használatot leszámítva a lézeres optika jól teljesített szolgálatot, így finom munkák alkalmával is jó társunk lehet az egér.

Skype használat

A vevőegység beépített hangszórója felettébb meglepett minket tisztaságával. Akit a mono hangzás nem zavar, annak zenét is érdemes hallgatnia rajta, ugyanis beszédhangokra talán még túlzásnak is tartjuk jó minőségét. A mikrofonja is kellő érzékenységűnek bizonyult, a monitor mellé helyezve Skype-on próbáltunk ki képességeit, a visszajelzések szerint helyt állt az eszköz. A rajta elhelyezett tárcsázó és megszakító gombok szintén a kényelmet segítik elő, bár ugyanezek a billentyűzeten is megtalálhatók.

A fejhallgató szintén meggyőzött minket remek hangjáról, főleg a mikrofon érzékenységét tudjuk dicsérni. A kényelem viszont nem erőssége, a fülre akasztható, nyak mögött elvezethető megoldás ugyanis elcsúszásra hajlamos és egy idő után fárasztó lehet. Hosszú távon inkább a kihangosító használata javallott.

Bluetooth 2.0

A vezeték nélküli kapcsolat mondhatni hagyományosan jól sikerült, a vevőegység kivezetésével elkerülték azt a lehetőséget, hogy azt a gépház hátuljába dugva árnyékolással találkozzon vagy interferenciába ütközzön. Ennek megfelelően hibázással vagy átlagon felüli késéssel sem találkoztunk, viszont az egérnél már éreztük a 2,4 GHz-en működő eszközöknél is szokásos reakcióidő késést, ami vérbeli játékosokat elriaszthat. Ettől eltekintve mindennapi munkához, szövegszerkesztéshez, internetezéshez és gyakorlatilag mindenhez jól használható kapcsolatot kapunk.

Ítélet

A teszt végére elmondhatjuk, hogy egy jó minőségű billentyűzet (mely ugyan csak angol kiosztásban létezik) és néhány hasznos lehetőséggel ellátott, viszonylag kényelmes jobbkezes egér lehet a miénk. A remek kihangosító és esetenként használható headset pedig egy igazi „call centerré” változtatja szettünket, így a drasztikus árcsökkenés (24 ezer Ft helyett 11.772 Ft) utáni kiváló ár/érték aránya miatt kijár neki az „ajánlott vétel” minősítés.

4. Logitech MX5500 Revolution

A Logitech egyik nagyágyúja, az MX5500 Revolution egy LCD kijelzővel ellátott multimédiás billentyűzet, melyhez egyik csúcskategóriás egerüket mellékeli a gyártó az MX Revolution személyében. Vezeték nélküli technológiáról lévén szó természetesen mindkettőjüket Bluetooth technológiával látták el, melynek hatótávolságát 9 méterig szavatolják, így magas elvárásokkal álltunk a teszthez.

A csomagolás nem igazán árulja el a kombó képességeit, csak nagyvonalakban adja tudtunkra, hogy a billentyűzet mellé egy nagy precizitású lézer egeret kapunk, melynek egyedülálló MicroGear fantázianevű görgőjére különösen büszke a gyártó.

A doboz belsejében a perifériákon kívül egy egértöltő állvány, USB-s Bluetooth 2.0-ás vevőegység, a SetPoint 4.24-es változata, üzembehelyezési útmutató és négy darab ceruzaelem lapult.

[bold]Billentyűzet

[/bold]

A billentyűk lenyomását finom, puha érzés jellemzi, éppen csak hallható kattanás kíséri a gépelést. A gömbölyded formák és a gombok megfelelő távolsága igencsak megnöveli gépelési sebességünket is.

A beépített csuklótámasz és LCD kijelző a komfortérzet növelését szolgálják, utóbbi, valamint a multimédiás billentyűk is csak a SetPoint szoftverének feltelepítése után használhatók teljes egészében. A kis képernyő főbb funkciói: aktuális idő, dátum, lenyomás számláló, hőmérséklet kijelzés és talán a legfontosabb mind közül, a multimédiás tartalmak adatainak megjelenítése. Sajnos háttérvilágítással ezúttal sem látták el a kijelzőt, így csak nappal élvezhetjük a különleges képességeket. A SetPoint beállításai közt a CapsLock, ScrollLock, Insert és Windows gomb letiltásának lehetősége is adott, gondoltak tehát a hardcore játékosokra is, akiket ezen billentyűk véletlen lenyomása zavarni szokott.

A billentyűzet kiosztását a hagyományoshoz képest szokni kell, de aki eddig is Logitech billentyűzetet használt, annak fel sem fog tűnni a különbség. A Home, End, Del, PgUp, PgDn ötösfogatot a szokásos helyén találtuk a kurzorbillentyűktől elválasztva, függőleges elrendezésben. A gyakori használatot feltételezve a Del gomb kétszeres méretet kapott, melynek kárát az Insert látja. Ez utóbbi kis méretével a legfelső sorba száműzetett. A funkcióbillentyűk mondhatni a szokásosan kis méretet kapták, de tagoltak és a jobb oldali Windows gomb helyét található Fn billentyű egyidejű lenyomásával előre beállított (de módosítható) alkalmazásokat indíthatunk el velük. Ezt legtöbb esetben csak két kézzel tudjuk megvalósítani, ezért érdemes lett volna az egymás utáni lenyomást alkalmazni, az F9-F12-es részleget viszont egy kézzel is el tudjuk indítani. A multimédiás részleg a klaviatúra bal oldalán kapott helyet, melynek gombjai kemény nyomásponttal és a vártnál kisebb mérettel rendelkeznek, így sötétben kicsit nehézkes volt kitapogatni őket zsúfoltságuk miatt is.

[bold]Egér

[/bold]

Az egér formája elsőre nagyon furcsának tűnhet, ezért érdemes 1-2 napig próbálkozni, hogy megtaláljuk rajta a nekünk kényelmes fogást. Miután ezt kitapasztaltuk, arra lettünk figyelmesek, hogy a második görgőt nem igazán érjük el és a szintén hüvelykujjunknak előkészített navigációs gombok is túlságosan magasra kerültek. Az elsődleges görgő (MicroGear) viszont nagyon hasznosnak bizonyult, főleg internetezés közben. Az automatikusan változó léptetés mértéke is beállítható, így annak, akinek nem tetszik a szabadon gördülés lehetősége, kikapcsolhatja azt. Az oldalra scrollozás képességét mi inkább FPS játékok alatt alkalmaztuk kitekintésre, mint weblapok navigálására – hasznos lehetőségnek bizonyult.

A néhány napos használat végére nagyon megkedveltük az egeret és fájó szívvel adtuk vissza, annak ellenére, hogy a különleges görgő miatt az egér belsejében enyhe lötyögést figyeltünk meg. Precíz lézeres eljárásának hála a hirtelen mozdulatok sem okoztak nehézséget a legtöbb esetben, bár a szélsőséges használat okozta hibákat ez a készülék sem tudta maradéktalanul leküzdeni.

Bluetooth 2.0

A kombó kommunikációja a billentyűzet használata során elégedettségre adott okot, ugyanis sem kihagyással, sem észrevehető késéssel nem találkoztunk, annak ellenére, hogy kipróbáltuk 4-5 méterről is. Az egér kommunikációja viszont játékokhoz még mindig lassúnak számít, ami nem azt jelenti, hogy mindennapi használat során ne lehetne megszokni, ugyanis nála sem figyeltünk meg késést vagy hibázást.

Ítélet

Miután hozzászoktunk a billentyűzet apró funkció- és multimédia billentyűihez, egy igen jól használható és kényelmes klaviatúrát ismerhettünk meg benne. Az egeret fogása miatt csak azoknak ajánljuk, akik lazán szeretik kezelni azt. Ezért és a vezeték nélküli technológia ilyen területen érezhető késése miatt sem ajánlható játékosoknak. Ezt a területet leszámítva viszont nagy valószínűséggel mindenhol szívesen fogják látni az MX5500-as kombót, viszont magas vételára miatt csak „tetszett” minősítést érdemelte ki tőlünk.

5. Összefoglalás

 Néhány gondolatban összefoglaljuk a termékek tesztje során szerzett tapasztalatainkat.

Labtec Laser Wireless Desktop 1200

Pro:

•    multimédia gombok a billentyűzeten

•    csuklótámasz

•    pontos vezeték nélküli kapcsolat

Kontra:

•    kényelmetlen egér

A Labtec kombója igen jól teljesített adatátviteli szempontból. Billentyűzeténél sem találtunk súlyos hibát, viszont egerét helyettesítenünk kell, ha precíz munkát akarunk végezni.

Logitech EasyCall USA

Pro:

•    számos multimédia gomb a billentyűzeten

•    kényelmes billentyűzet

•    csuklótámasz

•    kényelmes fogású egér

•    pontos vezeték nélküli kapcsolat

•    jó minőségű kihangosító és headset

Kontra:

•    angol kiosztás

•    kétkezes F gyorsbillentyűk

•    kényelmetlen fejhallgató

A szettet eredeti ára és angol kiosztása alapján nem ajánlottuk volna, de a drasztikus árcsökkenés kihagyhatatlan vétellé teszi a kombót.

Logitech MX5500 Revolution

Pro:

•    számos multimédia gomb a billentyűzeten

•    extra halk gépelés

•    kényelmes billentyűzet

•    csuklótámasz

•    kényelmes fogású egér

•    jól használható görgő

•    pontos vezeték nélküli kapcsolat

Kontra:

•    kétkezes F gyorsbillentyűk

•    apró és zsúfolt multimédia gombok

•    „lötyögős” egér

•    irreálisan magas ár

A Logitech egyik csúcstermékéről lévén szó magas elvárásokkal indítottunk. A billentyűzet apró hibáitól eltekintve már az elején bizonyította kiválóságát, viszont az egér használatát bizony meg kell szokni. Miután ez megtörtént, nem szívesen vesz az ember más kombót a kezébe, ám kicsit ront az összképen, hogy a Logitech elég keményen megkéri az árát.

Köszönjük a teszttermékeket a CASE Hungary-nak és az Expertnek Computer-nek!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward