Vezeték nélküli billentyűzet-egér párosok I.

Ezúttal három beviteli eszköz kombót vizsgáltunk meg, hogy megtudjuk, érdemes-e ilyen megoldásban gondolkodnunk, vagy jobban járunk, ha külön-külön szerezzük be a perifériákat.

Vezeték nélküli billentyűzet-egér párosok I.

1. Bevezető

A vezeték nélküli billentyűzet-egér párosok kényelmes megoldást jelentenek olyan a tekintetben, hogy fotelból, ágyból is elérhetjük számítógépünket vagy akkor, ha csak egyszerűen megszabadulnánk a vezetékek okozta nehézségektől, ami különösen az egér esetében jelenthet gondot. Számolnunk kell viszont a ténnyel, hogy a billentyűzet és egér használata során is találkozhatunk kihagyással és a reakcióidő is jelentősen nőhet vezetékes társaihoz képest, ami különösen a régebbi termékekre jellemző.

Ezúttal három beviteli eszköz kombót vizsgáltunk meg, hogy megtudjuk, érdemes-e ilyen megoldásban gondolkodnunk, vagy jobban járunk, ha külön-külön szerezzük be a perifériákat.

A termékjellemzők a lényegre koncentrálva:

2. Trust Wireless Optical MediaPlayer Deskset DS-3700R

A Trust multimédiás gombokkal ellátott slim billentyűzete egy 8 gombos optikai egérrel párosul (MI-4950R), amely önmagában is megvásárolható. A kombó bíztató 2,4 GHz-es vezeték nélküli és önmagát felismerő technológiával kecsegtet, ezzel a szinkronizálás gondját is levéve vállunkról.

A dobozából félig kilátszó csomag elárulja legfőbb képességeit, miszerint a magyar kiosztású billentyűzet és jobbkezes egér működését 8 méteres körzetben képes biztosítani az egészen kisméretűre sikerült vevőegység. Az egér működéséhez mindössze egy ceruzaelem is elegendő, bár a gyártó a hosszú élettartam érdekében kettőt javasol. Mindenesetre hasznos megoldás abban a tekintetben, ha könnyíteni szeretnénk a súlyán a gyakrabban történő elemcsere fejében.

A doboztól megszabadulva előbukkan maga a billentyűzet, egér és a vevőegység, emellett egy részletes felhasználói kézikönyv, telepítő CD és 4 darab elem is helyet kapott, így azonnal beüzemelhetjük a kombót.

A CD-n megtalálható a kombó és külön az egér drivere is, értelemszerűen nekünk csak az előbbire volt szükségünk. Ennek telepítése nem volt egyértelmű, mivel a keretprogram csak az egér driverét volt hajlandó installálni, ezért Windows XP alatt nekünk kizárólag a „driver/setup2k.exe” fájlra lesz szükségünk. Miután ezt sikeresen megtettük, újraindítás nélkül is rendelkezésünkre állt az összes extra funkció, amellyel egy alap billentyűzet és egér nem rendelkezik.

[bold]Billentyűzet:

[/bold]

A klaviatúra felosztása tagolt, bár közel sem olyan könnyen kezelhető, mint egy megszokott hagyományos billentyűzeté. A kurzorvezérlő billentyűk az alfanumerikus és numerikus blokktól elválasztva kerültek elhelyezésre, bár néha előfordult, hogy belenyúltunk a Home-End-Insert-PgUp-PgDn-Del hatosfogatba, amely nem a hagyományos elrendezést követi, ezzel megnehezítve dolgunkat. A billentyűzet valamivel szélesebb kialakítása lehetővé tette volna, hogy ez ne következzen be, így a numerikus blokk „0” billentyűje is megkaphatta volna eredeti nagy méretét. Emellett a második Windows gomb is lemaradt, de a billentyűzet mentségére szolgáljon, hogy a legtöbb slim kialakítású klaviatúra ennél is zsúfoltabb, ezért azt kell mondanunk, ebben a kategóriában még jól használható beviteli eszközzel volt dolgunk. A módosító billentyűk (Shift, Caps Lock, Tab), valamint az Enter, Backspace és Space is kellően nagyméretűre sikerült, így ilyen tekintetben semmilyen problémánk nem akadt. A megszokott 3 LED, mely a Caps Lock, Num Lock és Scroll Lock benyomására figyelmeztet, elmaradt, helyette a képernyő jobb alsó sarkában kapunk figyelmeztetést egy-egy agent ikon formájában. A funkcióbillentyűk (F1-F12) blokkja is meglehetősen közel került a számbillentyűkhöz és méretük is azt sugallja, hogy ritkán fogjuk használni őket.

Viszont a klaviatúra felsorolt gombjainak igen kellemes nyomásával és viszonylag halk működésével (megfelelő visszajelzés mellett) meggyőzött minket arról, hogy érdemes némi időt szánni a megszokásukra. A csuklótámasz (mi ezt inkább csak tenyértámasznak nevezzük kis mérete miatt) szintén a könnyebb használhatóságot tette lehetővé.

A multimédiás gombok csak a driver telepítése után használhatóak és előreprogramozottak, így testreszabásuk nem lehetséges. A Windows alapértelmezett médialejátszóját és más lejátszókat is megfelelően tudtuk kezelni az erre előkészített gombokkal, a hangerő szabályzása pedig kifejezetten tetszett tárcsás megoldásának köszönhetően.

[bold]Egér:

[/bold]

Az egér kialakítása nagy tenyérrel rendelkező jobbkezeseknek javasolt. Fogása inkább a Microsoft komolyabb egereire hasonlít, mint a Logitech G5-ösére vagy a Razer Diamondback-ére. A billentyűzethez hasonlóan az egér is rendelkezik multimédiás gombokkal, ehhez a görgő alatt található érzékenység választó 5 másodperces lenyomásával juthatunk, ekkor az oldalsó és zoom gombok előlépnek médiavezérlő gombokká, a görgő pedig hangerőszabályzóvá. Ennek jelentőségét főként akkor érezhetjük, mikor játék közben zenét hallgatunk, és nem szeretnénk a háttérben futó zenelejátszóhoz kilépni. Az érzékenységválasztó 1 mp-es lenyomásával pedig értelemszerűen a készülék érzékenységet állíthatjuk 800 és 1600 DPI között. Alul találunk egy kikapcsoló gombot, mellyel az egér fogyasztását szüntethetjük meg, ha hosszabb ideig használaton kívül szeretnénk tartani. Az optikája a hirtelen mozdulatokra zavaros kurzormozgással reagált, bár a legtöbb esetben ilyen nem fordult elő, kivéve, ha éppen ez volt a célunk.

A 2,4 GHz-es vezeték nélküli technológia jóval fejlettebb a régebbi 27 MHz-esnél, bár érdemes beszereznünk egy USB A/A hosszabbítót, hogy a vevőegységet a billentyűzet és egér elé tudjuk helyezni, mivel csak így tudtuk elérni a zavartalan és hibátlan működést. A számítógépház elején vagy hátulján elhelyezett USB foglalatokba dugva ugyanis előfordult, hogy nem, vagy hiányosan reagált a Trust kombója. Hosszabbítóval használva viszont már elégedettek voltunk a pontossággal, egyedül egy minimális késést tudtunk megfigyelni vezetékes társaihoz képest.

Ítélet:

A fejlett vezeték nélküli technológiától ugyan többet vártunk, de a billentyűzet-egér párossal összességében elégedettek voltunk. A kényelmes egér és többé-kevésbé jól használható billentyűzet (melyen sokat segít a multimédiás funkciók vezérlése) végeredményül 8.616 Ft-os vételára nálunk az ajánlott vétel minősítést eredményezte.

3. Genius LuxeMate 810 Media Cruiser

A Genius a kizárólag Windows XP media center edition-höz fejlesztett 2,4 GHz-es technológiájú vezeték nélküli billentyűzete egy egeret és egy távirányítót is helyettesíteni szeretne egyszemélyben. Utóbbit az oldalakon elhelyezett média gombok hivatottak kiváltani, az egeret pedig a 8 irányú pointer és az alatta látható görgő helyettesíti. A csatlakozást jelen gyártó is végtelenül egyszerűnek ígéri az operációs rendszer azonnali felismerésének és a driver-mentességnek hála.

A magyar kiosztású billentyűzethez egy szintén nem túl méretes vevőegységet, egy pár elemet, valamint egy telepítési útmutatót mellékelt a gyártó. A csatlakozás során valóban nem volt szükség semmilyen kézi beavatkozásra, ahogy azt a gyártó ígérte, néhány másodpercen belül létrejött a kapcsolat a billentyűzet és a számítógép között. Ha mégsem történne meg, kényszeríthetjük újrakapcsolódásra a vevőn és a billentyűzet alján elhelyezett gombok segítségével.

A testreszabhatóság jelen esetben is elmaradt, nem kapunk egyénileg programozható gombokat, melyeket tetszés szerint rendelnénk kedvenc médialejátszónkhoz. Ez fájó pont, ugyanis az eszköz egy távirányítót is szeretne helyettesíteni, azonban ennek funkcionalitása csak az előreprogramozott feladatokra korlátozódik.

A billentyűzet slim kialakítású, sajnos annak is az egybeömlesztett, enyhén csattogó változata. Az alfanumerikus blokk szerencsére megtartotta eredeti méretét, ezen belül a módosító billentyűk is megfelelő méretűre sikerültek. A két oldalt elhelyezett média center vezérlő gombok viszont teljesen eltüntették a numerikus blokkot, mely így csak az „Fn” módosító billentyűvel érhető el. Az „í” betű elhelyezése nagyon kényelmetlen helyet kapott, valamint az Insert és Delete billentyűk is megszokást igényelnek. Szintén nem a kényelem jegyébent történt, hogy az „ű” betű kiszorította a teljes értékű Entert, így annak csak egy apró változatával leszünk kénytelenek megelégedni. A funkcióbillentyűk (F1-F12) sem kaptak külön helyet a fő blokktól, a mellettük lévő Escape szokatlanul kis mérete és a jobb Ctrl hiánya okozott még némi meglepetést. Mindent összevetve elmondhatjuk, hogy a fő blokk egy notebook billentyűzetére emlékeztet, bár kevésbé átgondolt módon sikerült kiviteleznie ezt a gyártónak.

A kellemetlenségek után jöjjön az, amiben a klaviatúra jeleskedik. A bal oldali médiavezérlő gombok az összes általunk tesztelt médialejátszónál sikeresen teljesítették feladatukat, a léptető, play/pause, stop, rec, mute és hangerőszabályzó gombok határozott és kemény nyomáspontjuk minőségi hatást kelt. Ugyanitt található az összes billentyű lenyomásakor felvillanó LED, mely a klaviatúra adójának működését hivatott visszajelezni. A kikapcsoló és készenléti állapot gombai jó szolgálatot tehetnek, emellett az egér bal és jobb gombja is itt kapott helyet. A lámpa kapcsolója halványkék hangulatvilágítást képes elővarázsolni, bár sötétben ez semmit sem segített a billentyűk könnyebb megtalálása érdekében.

A jobb oldalt látható media center gombok csak erre a célra használhatóak, így ennek hiányában gyakorlati hasznát nem vettük, bár a gombok minőségére itt sem lehet panasz. A 8 irányú pointer viszont gond nélkül tette a dolgát, bár ez semmiképpen sem helyettesíthet egy egeret, mivel alacsony érzékenysége miatt csak finom mozdulatoknál tudtuk használni. Az alatta elhelyezkedő görgő viszont teljes mértékben képes volt megfelelni a feladatnak a kiegészítő oldalsó gombokkal együtt. A legtöbb esetben a hasonló multimédiás billentyűzeteket ellátják az internetes navigációt segítő vissza és előre lapozó gombokkal, ami jelen esetben sem maradt el.

Essen néhány szó a vezeték nélküli kapcsolatról is. A maximálisan 10 méteres hatótávolságban működő billentyűzet használatához nem volt szükség opcionális USB hosszabbításra, mivel a vevőegységet a gépház hátuljába helyezve is megfelelő rálátással rendelkezett. Ennek ellenére az alkatrészek és a monitor árnyékolása miatt érdemes mégis ilyen módon használni a készüléket, mert az esetleges jelkésést is kiküszöbölhetjük (előfordult ugyanis, hogy csak 2-3 másodperc múlva sikerült megkapnia a jelet a vevőegységnek, ilyenkor az utolsó 5-10 billentyűnyomásunk eredménye egyszerre jelent meg a képernyőn). Ha viszont a gyártó javaslata szerint járunk el, vagyis egy media centerhez használjuk egy kanapéról, ez nem fordulhat elő.

Ítélet:

Az eszköz megítélése jelen esetben a felhasználási területtől függ. Ha HTPC-hez, vagyis egy PC-s szórakoztató központhoz szeretnénk használni a billentyűzetet, akkor minden bizonnyal elégedettek leszünk, mert ezen a téren több, mint megfelelően teljesített a készülék, ráadásul a fő blokknak köszönhetően szövegszerkesztésre is lehetőségünk nyílik. A mindennapi számítógépes felhasználáshoz viszont nagyon kényelmetlennek bizonyult az alfanumerikus billentyűzet ömlesztett kialakítása miatt, így erre a célra jobban járunk egy kifinomultabb megoldással, mindazonáltal 13-14 ezer Ft körül árcéduláját túlzónak tartjuk.

4. Samsung DSC5000

A Samsung hagyományos elrendezésű multimédiás billentyűzete egy egyszerű, de szintén vezeték nélküli 4 gombos, görgővel is ellátott egérrel rendelkezik. Meglátjuk, hogy a régebbi, 27 MHz-es technológiát használó kombó, hogyan veszi fel a versenyt a mai 2,4 GHz-es megoldásokkal szemben.

A doboz azonnal elárulta, hogy csomagban rejtőző klaviatúra 12 extra gombjával (melyek közül 3 tetszőlegesen hozzárendelhető bármilyen alkalmazáshoz), energiatakarékos megoldásával és szoftveres támogatottságával kíván népszerűségre szert tenni.

A beviteli eszközök mellett a PS/2-es kapukkal ellátott vevőegységre lettünk figyelmesek, melyet a sok hasonló megoldásról hiányzó Num Lock, Caps Lock és Scroll Lock állapotjelző lámpákkal is elláttak. A csomag része továbbá egy kezelési útmutató és telepítő CD, melynek installálása elengedhetetlen a multimédiás funkciók használatához. A billentyűzet és egér energiaellátásához a gyártó kifejezetten egyszer használatos elemeket ír elő, melyből négyet mellékelt, ezzel biztosítva az azonnali használatbavételt.

A billentyűzet és egér PS/2-es dugói miatt csak számítógépünk kikapcsolt állapotában csatlakoztatható. A driver feltelepítése után nem történt zökkenőmentesen a kapcsolat létrehozása. A gyártó leírása szerint a vevőegység gombnyomása után 5 másodpercen belül kell az egér connect gombjával felismertetnie magát, nekünk viszont éppen fordítva sikerült. A billentyűzet ennél sokkalta bonyolultabb feladatnak bizonyult, ugyanis vadonatúj elemek használata mellett is nehézkesen ismerte fel a billentyűzetet a vevő készülék. Miután létrejött a kapcsolat, ügyelnünk kellett a monitortól és fém tárgyaktól való távolságra, mivel ezt nem tolerálta a kombó rádiós kapcsolata.

Szoftverkörítés gyanánt a billentyűzet multimédiás gombjait magyarázó és némelyiküket testreszabásra felhatalmazó alkalmazást kapunk. A levelező program gyorsgombjához csak a MS Outlook és Outlook Express támogatott, böngészőnek pedig az Internet Explorer és Netscape Navigátor állítható. Ha ez nekünk nem felelne meg, még mindig lehetőségünk van a 3 egyedi gombhoz tetszőleges alkalmazást rendelni.

Billentyűzet:

A billentyűzet felosztása a teljesen hagyományos elrendezést követi, ezzel talán sokaknak örömet okozva. A kurzorbillentyűk, alfanumerikus és numerikus blokk mind a helyükön találhatók, még a funkcióbillentyűk (F1-F12) méretén sem változtatott a gyártó. A gombok egymástól való távolsága kellően nagy, de nem kényelmetlen, könnyed lenyomásuk ellenére megfelelő visszajelzést kapunk használat közben.

A multimédiás részleg kimerül egy hangerőszabályzó párosban, némító és CD tálca kioldó gombban. Emellett az internetezést megkönnyítő „Böngésző megnyitás”, Kedvencek, Keresés és Levelező gombok is helyet kaptak. Az energiatakarékosság elvének megfelelően egy Készenléti/Ébresztő gombra lettünk figyelmesek a 3 programozható gomb felett, így valóban megtaláltuk a 12 extra funkciót, melyek a médialejátszók próbája során sikeresen látták el feladatukat.

Egér:

Az egér jobbkezes kialakítása igen kényelmesre sikerült, nemcsak a hüvelykujjnál található 4. gombja és görgőjének gombja szabható testre, hanem a jobb és bal gombokat is hozzárendelhetjük a driverében megadott funkciókhoz, ezzel egy prezentáció távirányítását is elősegítve. A 800 DPI-s optikai egér nem rendelkezik kikapcsoló gombbal, ugyanis ezt 5 perc használaton kívül érzékelt állapot után automatikusan megteszi helyettünk. Ebben az esetben némi lomhasággal reagált a mozdulatra, és sajnos azt kell mondanunk, később sem lett sokkal rózsásabb a helyzet, mivel folyamatos késést tapasztaltunk kezünk mozgásához képest. Ez minden bizonnyal a 27 MHz-es technológia egyik hátránya, ezért játékosoknak semmiképpen sem ajánlott, viszont internetezéshez és munkához még bőven elegendő lehet. A egér aljában található optika szintén nem a játékosok álma, mivel hirtelen rántásra összezavarodott a kurzor, ezért csak a nyugodt felhasználóknak tudjuk ajánlani a beviteli eszközt.

Ítélet:

A Samsung billentyűzet-egér kombója felettébb kényelmesnek bizonyult, de a benne rejtőző technika sajnos nemhogy elavult, de még 27 MHz-es technológiájához képest is gyengén muzsikált. A nehézkes kapcsolat létrehozás és a nagymértékű késés lerontotta az összképet az egyébként jól kezelhető billentyűzetről, ennek tükrében túlzásnak tartjuk 8.160 Ft-os vételárát.

5. Összefoglalás

Végezetül néhány gondolatban összefoglaljuk a termékek tesztje során szerzett tapasztalatainkat.

Trust Wireless Optical MediaPlayer Deskset DS-3700R

Pro:

•    számos multimédia gomb a billentyűzeten és egéren is

•    kényelmes egér

•    csuklótámasz

Kontra:

•    a pontos használat érdekében USB hosszabbítót kell használni

A Trust kombója egy kifejezetten jól használható egeret és némi megszokás után hasonlóan jól használható billentyűzetet tartalmaz, bár könnyebben érne el sikereket, ha a klaviatúra blokkjai még jobban elkülönülnének egymástól.

Genius LuxeMate 810 Media Cruiser

Pro:

•    multimédia gombok

•    egeret helyettesítő pointer és görgő

•    jó vezeték nélküli kapcsolat

Kontra:

•    átgondolatlan, zsúfolt billentyűzet

A Genius ezúttal a specifikációjának tökéletesen megfelelő és felhasználási területét maximálisan kielégítő media center vezérlőt alkotott. Ezzel szemben normál asztali használatra zsúfolt billentyűzete és borsos ára miatt nem tudjuk javasolni.

Samsung DSC5000

Pro:

•    kényelmes egér

•    jól használható billentyűzet

•    testreszabható billentyűzet és egér gombok

•    csuklótámasz

Kontra:

•    gyenge vezeték nélküli kapcsolat

•    gyenge optikájú egér

•    kevés multimédia támogatottság

A Samsung sajnos csalódást okozott a nehézkes és gyenge vezeték nélküli technológiájával. Kár érte, mert kifejezetten kényelmes billentyűzetét szívesen látnánk egy komolyabb egér és megfelelő wireless kapcsolat társaságában.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward