Vetélytársat kap a Safari: Jön az iPhone-os Opera

Több mint két és fél évvel az iPhone debütálása után megtörhet a Safari egyeduralma. Flash támogatás azonban az Operában sem lesz.

Vetélytársat kap a Safari: Jön az iPhone-os Opera

Bár 2008-ban a Mozilla vezérigazgatója, John Lilly egy vele készített interjúban elmondta, hogy az Apple nem engedélyezi a harmadik fél által gyártott böngészőket, most úgy néz ki, a cég mégis beadja a derekát.

A norvég székhelyű Opera Software ASA készíti a legnépszerűbb mobiltelefonos böngészőket a piacon, ám eddig iPhone-ra nem jelentek meg egyetlen változattal sem. Az Apple egyedül a webkitre épülő megoldásokat engedélyezte, az iPhone-os Opera Mini viszont nem ilyen. A Presto motorra épülő böngésző Java ME támogatással bír, de az Adobe-féle Flash természetesen itt is hiányzik a repertoárból. A programban lehetőségünk van fülek kezelésére, de ami igazán veszélyt jelent mind a szolgáltatók, mind az Apple számára, az a cég rendkívül kifinomult adattömörítési technológiája és a képek minőségének testreszabása. Ez a két tulajdonság gyorsabb letöltési sebességet és kisebb hálózati forgalmat, ezáltal olcsóbb böngészést ígér. A Safariba nemrég bekerült jelszókezelő szolgáltatás itt is jelen lesz, valamint lehetőségünk lesz ún. gyorshívásra is.

Jon von Tetzchner, az Opera Software társalapítója elmondta, hogy nagyon örül, hogy a hamarosan kezdődő Mobile World Conference kiállítás keretein belül élőben is bemutathatják a böngésző ötödik generációjának beta2-es kiadását az újságírók és partnereik előtt. Tetzchner hozzátette, hogy a céljuk az, hogy mindenki számára elérhetővé tegyék a webet a világon és ehhez egy fokkal közelebb kerülnek majd, ha iPhone-ra is megérkezik a böngésző. Egyelőre nem lehet tudni sem pontos megjelenési dátumot, sem azt, hogy kell-e majd fizetnünk a szoftverért, de az sem világos, hogy az App Store-on keresztül tölthetjük majd le vagy más üzleti modellt találnak ki a cégnél.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward