Versenyképes áron kezd a HP 7 Plus

A HP legújabb tabletje mindössze 100 dollárt kóstál, és a teljesítményére sem lehet majd panasz.

Versenyképes áron kezd a HP 7 Plus

A Hewlett-Packard egyre sikeresebbé válik a táblagépek terén is, és ezt elsősorban kétségtelenül a rendkívül költséghatékony konfigurációinak köszönheti. Talán éppen olyan utat jár majd be a HP is, mint a Lenovo, ami a személyi számítógépek piacának meghódítását követően már az okostelefonok és a tabletek körében is a legnagyobbak között versenyez? Nos, ezt egyelőre még nem tudjuk megítélni, de az biztos, hogy a HP 7 Plus iránt nagy lesz a kereslet.

Az alacsony árral rajtoló eszköz előlapját uraló 7 hüvelykes megjelenítőt mai szemmel nézve szokatlanul vastag keret szegélyezi. A panel IPS technológiájú, így a betekintési szögei kiemelkedőek lesznek, de túlzottan éles végeredményben nem érdemes reménykedni, mert az 1024 x 600-as felbontásból fakadóan csak kb. 170 PPI-s pixelsűrűség fogad minket, ha ránézünk. Előre került még egy VGA kamera, ami a videócsevegések alkalmával tehet jó szolgálatot, illetve ennek lesz egy hátlapi párja, mely azonban már 2 megapixeles fényképek elkészítését teszi lehetővé. Sajnos mindkettő egység fixfókuszos, valamint segédfény sem könnyíti a munkájukat. Az operációs rendszer szerepét a kicsit korosodó Android 4.2.2 tölti be, ami a Jelly Bean család középső tagja. Arra vonatkozóan nem közölt információkat a HP, hogy frissítéssel készülnek-e, így csak az előre telepített extrák vigasztalhatják az érdeklődőket, amikből egyébként szintén nem lesz túl sok, mivel a HP-nál jellemzően a módosítatlan Android üdvözli a közönséget. Kiemelendő plusz a Kingsoft Office irodai programcsomag és a 25 GB-nyi ingyenes online tárhely.

A 7 Plus szívében egy AllWinner A31 SoC dobog. Ezzel a lapkával viszonylag ritkán lehet találkozni, de az erejét tekintve elegendő tartalékkal rendelkezik ahhoz, hogy az Androidot a legtöbb esetben akadásoktól mentesen hozza lendületbe. A chip 1 GHz-es dolgozó Cortex-A7 magok kvartettjét vonultatja fel, a grafikus feladatokért pedig egy PowerVR SGX544 MP2 felel benne. A rendszernek 1 GB-nyi memóriával kell gazdálkodnia, háttértár tekintetében pedig alapból 8 GB-tal szolgál a táblagép. Van viszont bővítési lehetőség, ebből fakadóan microSD formájában további 32 GB tárkapacitás adható a géphez. A kapcsolati képességei nem túl jók, mivel mindössze egy 802.11n szabványú Wi-Fi van benne, ám ez legalább boldogul a Miracast protokollal is. Továbbá komoly negatívum még a neve mellett, hogy csak egy 2800 mAh-s lítium-polimer telepet tudtak a mérnökök belezsúfolni, így az üzemideje bőven elmarad az átlagosan megszokott 7-8 órától. A specifikációja alapján a 7 Plus egyetlen feltöltést követően csak 5,5 órányi folyamatos gépészkedést bír ki. A kizárólag ezüst árnyalatban kapható szerkezet 295 grammot nyom a mérlegen, és 19,3 x 12,2 x 8,1 milliméteres térfogattal büszkélkedhet.

Mindezért cserébe a HP csak 100 dollárt kér, ennyi ugyanis a 7 Plus ajánlott fogyasztói ára. A készülék az Egyesül Államokban már megrendelhető, a későbbiekben pedig szélesebb körben is elérhetővé válhat. Noha vannak gyenge pontjai, a sebességét tekintve nem lehet majd rá panasz, és a hétköznapi feladatok ellátásában is rugalmas partnernek ígérkezik a költséghatékonyságra kihegyezett masina, így összességében sokak számára lehet vonzó.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward