Vérfrissítésen esett át a Galaxy J7 és J5

Befutottak a 2016-os évszámmal fémjelzett Galaxy J7 és J5 modellek. Az újdonságok többek közt az üzemidejükkel fognak jeleskedni.

Vérfrissítésen esett át a Galaxy J7 és J5

A Samsung egyre nagyobb figyelmet szentel Kínának, és ezt jól tükrözi az is, hogy megszaporodtak a Kínában útnak indított okostelefonok. Ezúttal a Galaxy J7 (2016) és a Galaxy J5 (2016) érkezéséről számolhatunk be, melyek a vállalat kínai honlapján bukkantak fel. Mind a kettő friss Galaxy modellre számítottunk már, az elmúlt hónapokban több alkalommal is felbukkantak pletykákban.

Samsung Galaxy J7 (2016)

Az újdonságok eléggé eltérő képességekkel bírnak, így érdemes őket külön-külön megvizsgálni. Kezdjük Galaxy J7 idei variánsával, ami maradt 5,5 hüvelykes, de ezt leszámítva szinte mindenben megváltozott. Az új Super AMOLED megjelenítő például már 401 PPI-s pixelsűrűséggel szolgál az eddigi 267 helyett, ami a Full HD felbontás számlájára írható. A mobil már az Android 6.0 operációs rendszerrel kerül bevetésre, amelyen természetesen a Samsung saját felhasználói felülete, a Touch Wiz lesz kifeszítve. A felhasználók ennek köszönhetően sok érdekes extrát kapnak majd, amelyek alapból jól használhatóvá és sokoldalúvá varázsolják az okostelefont. A kamerarendszerét kettő egység alkotja. A főkamera 13 megapixeles, F/1.9-es rekeszértékkel dolgozik, az előlapi megoldás pedig 5 MPixeles (F/1.9) önarcképek megörökítésére alkalmas, és 1080p-s videók készíthetőek vele – akárcsak a társával. Érdekesség, hogy mindkettő mellett van egy LED-es segédfény, így nemcsak nappal, hanem éjjel is lehet például szelfizni.

A Samsung a Galaxy J7 (2016)-ban több mint valószínű, hogy a saját tervezésű Exynos 7870 központi chipet fogja bevetésre küldeni. A vállalat csak annyit hozott nyilvánosságra a kínai honlapján, hogy nyolcmagos lelke van a gépnek 1,6 GHz-es órajelen. Ha bebizonyosodik az Exynos 7870 jelenléte, akkor onnantól az sem kérdéses, hogy egyenrangú Cortex-A53 magokról beszélhetünk majd, amelyekhez egy Mali-T830 integrált grafikus vezérlő szegődött. A rendszermemóriával nagyon bőkezűnek bizonyult a Samsung, hiszen az új Galaxy J7 3 GB-ot vonultat fel, ami a kétszerese a korábbi J7 modellben található RAM-nak. A tárhelyet tekintve 16 GB-tal szolgál a szerkezet, amit természetesen lehet bővíteni is microSD kártya közbeiktatásával. Ez az újdonság nyújt a 4G LTE hálózati modemen túl NFC támogatást és ANT+-t is, amit jellemzően a fitnesz kiegészítők használnak.

Az üzemidejére biztosan nem lehet majd panasz az okostelefonnak, ugyanis egy 3300 mAh-s akkumulátor lapul a burkolata alatt. Ennek, valamint a kiváló hatékonyságúnak ígérkező hardvernek köszönhetően biztosan jól tartja majd magát akár 2-3 napon át is a felhasználás intenzitásától függően. A Samsung ráadásul még egy remek szoftveres energiamenedzsmenttel is szolgál. A mobil jellegzetes dizájnt kapott, 151,7 x 76 x 7,8 milliméteres vonalak határolják, és 170 grammos tömeggel büszkélkedhet. Azért a fizikai jellemzőin végig tekintve, bizony már érzékelhető, hogy ez egy phablet. Megvásárolható lesz arany, fehér és rózsaarany színekben, sajnos sötétebb kivitelről egyelőre nem hallani.

Samsung Galaxy J5 (2016)

A Samsung másik üdvöskéje, a Galaxy J5 (2016) is átalakult, de némileg más jellegű változásokkal számolhatunk itt, mint amiket a J7-nél láthattak az érdeklődők. Ez az okostelefon a belsejét tekintve várhatóan kevesebb újdonságot hoz, de kívül bizony nem nehéz észrevenni a változásokat. Az előlapot ugyanis már egy 5,2 hüvelykes megjelenítő tölti ki az eddigi 5 colos megoldást felváltva, de hála a Samsung tervezőinek, az egész gép nem is nőtt sokkal nagyobbra – egy leheletnyit vékonyabbak lettek ugyanis a keretek. A 720p-s Super AMOLED megjelenítő még éppen ideális élességet nyújt, szóval nem kell feltűnő pixelességgel számolni. A szoftveres oldalt tekintve a Galaxy J5 (2016) ugyanazt tudja majd, mint a Galaxy J7 (2016). Sőt mi több, még kamerarendszer tekintetében is ez a helyzet, szóval egyaránt F/1.9-es apertúrával dolgozó képalkotók vannak jelen elől és hátul is, melyek 5, illetve 13 megapixeles fényképek készítését teszik lehetővé. A főkamera mellé szegődött egy LED-es segédfény, így rosszabb körülmények között is munkára fogható.

A kisebbik Galaxynál a vásárlók már csak egy négymagos központi chipet kapnak, ami 1,2 GHz-es órajelen fog üzemelni. A Samsung itt sem hozta nyilvánosságra, hogy pontosan melyik lapka került bevetésre, ám a paraméterek alapján arra a következtetésre juthatunk, hogy ismét a Qualcomm Snapdragon 410 besorolású MSM8916 került előtérbe, ami már az elődöt is kiszolgálta. A rendszermemória 2 GB-os méretet öltött, a tárkapacitást figyelembe véve pedig 16 GB-tal számolhatunk. A háttértár már egyáltalán nem szűkös, de persze van lehetőség a bővítésére, így az sem jelent majd problémát, ha idővel megfogyatkozna az üres hely. Akárcsak a Galaxy J7 (2016) ez is fel lett vértezve NFC chippel és az ANT+ opciónak sincs híján. No meg a 4G LTE modem sem hiányozhat belőle, ami ezúttal négyes kategóriának megfelelő.

A Galaxy J5 (2016) sem tagadhatná le a származását, a teljes formavilága megszólalásig hasonlít az korábbi modellekére. Bár ez már egy kisebb mobil, sajnos ez is rendesen húzza majd a felhasználók zsebét, ugyanis 159 grammot nyom. Öröm az ürömben, hogy a 8,1 milliméter vastag konstrukció részben azért vaskosabb a „kelleténél”, mert egy aránylag izmos teleppel lett ellátva. A hátlapja mögött rejtőző akkumulátor 3100 mAh-s. Mivel ez még szerényebb energiaigényű, mint a J7 (2016), az akku azonban alig lett soványabb, így az üzemideje még jobb lehet. A színválasztékot ezúttal is csak fehér, arany és rózsaarany kivitelek alkotják, tehát nincs sötétebb opció.

A Samsung Galaxy J7 (2016) és Galaxy J5 (2016) forgalmazásával kapcsolatban nincs semmilyen információnk, szóval sem azt nem tudjuk pontosan, hogy mikor fognak bevetésre kerülni, sem pedig azt, hogy mekkora összeget is kell majd értük leszurkolni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward