Végre tényleg elindult a Google Drive

A legutóbbi pletykák helyesek voltak: végre elindult a Google Drive, amire évek óta várunk.

Végre tényleg elindult a Google Drive

A Drive minden Google fiókkal rendelkező felhasználó számára elérhető lesz, így mindenki kap 5 GB-nyi ingyenes online tárterületet. A tárolt fájlokat folyamatosan elérhetjük, hála a 99,9%-os rendelkezésre állási időnek – csak egy internetkapcsolatra van szükségünk. A Google Drive az elkövetkező hetek folyamán fokozatosan válik elérhetővé a felhasználók számára, ahogy az lenni szokott az újításoknál. Érdekesség, hogy az 5 GB-os tárhely érkezésével a Gmail tárhelyet is bővítették: utóbbinál immár 25 GB-nyi tárterület áll egy-egy felhasználó rendelkezésére.

Természetesen akkor sincs baj, ha az 5 GB-nyi tárhelyet bővíteni szeretnénk. A Google 20 GB-nyi tárhelyet havi 2,49 dollárért, 100 GB-nyi tárhelyet havi 4,99 dollárért, 1 TB-nyi felhő alapú tárhelyet pedig havi 49,99 dollárért biztosít a felhasználók számára. Az online tárterületet a PC, Mac és Android felhasználók már mostantól elérhetik, hála az említett rendszerekhez készített alkalmazásoknak. Természetesen az iPhone tulajdonosokra is gondoltak a cég illetékesei, ám nekik egy kicsit várniuk kell a szolgáltatás használatához szükséges alkalmazásra.

A Google Drive egyébként több, mint egyszerű online adattár. A feltöltött tartalmak között könnyen keresgélhetünk majd, legyen szó dokumentumokról, videókról, vagy akár fotókról. Utóbbiaknál extra, hogy a rendszer képes lesz a fotó tartalmát is felismerni, amennyiben nevezetességről van szó, így egy-egy keresés alkalmával könnyebben megtalálhatjuk az adott képet. A szolgáltatás a beszkennelt dokumentumokban található szavakat is figyelembe tudja venni egy-egy keresésnél.

 

Extra, hogy a Google Drive a fájlok, illetve könyvtárak megosztására is használható. A szolgáltatásnak köszönhetően arra is van lehetőség, hogy csoportos együttműködés keretén belül többen szerkesszék a különböző dokumentumokat, táblázatokat és prezentációkat. A Google Drive úgynevezett időgépet – Time Machine-t – is kínál, amelynek az a lényege, hogy a mentett fájlok különböző változatai 30 napig automatikusan elérhetőek, így ha véletlenül rámentettünk volna egy olyan dokumentumra, amire nem akartunk, kikereshetjük az előző változatot és helyreállíthatjuk a tartalmat. Sőt, a dokumentumok esetében egy-egy olyan változat mentésére is lehetőség van, ami „örökre” megmarad. Hab a tortán, hogy webes felületen keresztül több, mint harmincféle dokumentumtípus azonnali megtekintésére is van mód.

A Google Drive-on tárolt tartalmak könnyedén használhatóak a Google többi szolgáltatásán belül is, így például csatolhatjuk őket Gmail-ben írt levélhez, vagy megoszthatjuk a Google közösségi hálózatán is. Így viszonylag nagyméretű fájlokat is egyszerűen megoszthatunk, vagy elküldhetünk e-mailben.

A Google Drive itt található.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward