Shop menü

VÉGRE MEGJELENHET AZ INTEL ARC A580, AZ NVIDIA PEDIG EGY 6 GB-OS GEFORCE RTX 3050-ES MODELLEL KÉSZÜLHET

Az új videokártyák rövidesen tiszteletüket tehetik a piacon, ha minden igaz.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Végre megjelenhet az Intel Arc A580, az Nvidia pedig egy 6 GB-os GeForce RTX 3050-es modellel készülhet

Az Intel és az Nvidia kínálatában egyaránt megjelenhet egy-egy új videokártya az elkövetkező időszakban, legalábbis a legutóbbi pletykák alapján erre számíthatunk. Az Intelnél a régóta várt Arc A580 rajtjára kerülhet sor, míg az Nvidia egy, az eddigieknél is lassabb GeForce RTX 3050-es modellt mutathat be, ami 6 GB-nyi fedélzeti memóriát foghat munkára.

Most már tényleg megjelenhet az Intel Arc A580

Kezdjük a sort a régi ismerőssel, az Intel Arc A580-as modelljével, ami most már több mint egy éve késik. Az egyetlen A5-ös sorozatú videokártya az eddig megjelent adatok alapján 24 Xe maggal és 24 RT maggal rendelkezik, maga a GPU pedig 1700 MHz-es órajelen ketyeg. A 8 GB-nyi GDDR6-os fedélzeti memória 256-bites memória-adatsínen keresztül kapcsolódik a GPU-hoz, így az elérhető effektív memória-sávszélesség 512 GB/s-os értéket képvisel.

Galéria megnyitása

A frissen kiszivárgott táblázat alapján a TBP keret a korábbihoz képest változott, ugyanis míg eddig 175 W-os értékről volt szó, addig most már 185 W-ról tesz említést a dokumentáció. A rajt közeledtére utal, hogy az ASRock és a Sparkle kínálatában már egyaránt feltűnt egy-egy egyedi felépítésű Intel Arc A580-as modell, amelyek a lenti galériában láthatóak.

Az Arc A580-as videokártyák az Intel tervei szerint az Nvidia GeForce RTX 3050-es, illetve az AMD Radeon RX 6600-as modellje ellen szállhatnak harcba a nem is oly távoli jövőben, az viszont még nem derült ki, pontosan mikor kerül sor a hivatalos rajtra. Az Arc A580-as modell az ötödik lesz a sorban, már ami az Intel Arc kínálatot illeti.

Egy lassabb GeForce RTX 3050 is érkezhet

Ezzel egy időben az Nvidia is egy új videokártyával készül, valószínűleg pont a fentebb említett Intel Arc A580 érkezésére. Egy 6 GB-os GeForce RTX 3050-es modell érkezésére számíthatunk, ami a jelenleg forgalomban lévő 8 GB-os verzióhoz képest még lassabb lesz. A pletykák alapján ezúttal nem a GA106-150-es grafikus processzor teljesít majd szolgálatot a nyomtatott áramköri lapon, hanem egy GA107-325-ös megoldás, ami az eredetihez képest nagyjából 20%-kal alacsonyabb GPU Boost átlag-órajelet vethet be.

Az 1470 MHz-es GPU Boost átlag órajel csökkenteni fogja a teljesítményt, mint ahogy az is, hogy a korábbi 128-bites memóriasínt 96-bitre karcsúsítják, erre pedig így nem is 8 GB-nyi, hanem csak 6 GB-nyi fedélzeti memória kapcsolódik majd. Az egyelőre még rejtély, hogy a GPU pontosan milyen kiépítéssel érkezik, már ami a CUDA magok és az egyéb komponensek számát illeti, de remélhetőleg erre is rövidesen választ kaphatunk.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére