Végre itt a friss, 11.4-es Catalyst

Végre befutott az áprilisi Catalyst, amely ezúttal csak minimális újításokat kínál, de a Radeon HD 6800-as és Radeon HD 6900-as videokártyák tulajdonosai azért örülhetnek az érkezésének, ugyanis az említett két sorozat tagjai egyes játékban konfigurációtól függően néhány százalékkal gyorsabbak lehetnek, mint az előző Catalyst-tel. Ez utóbbi persze erősen konfigurációfüggő, így az ismertetett javulások mértéke mindig a legoptimálisabb helyzetről ad képet.

Végre itt a friss, 11.4-es Catalyst

Végre befutott az áprilisi Catalyst, amely ezúttal csak minimális újításokat kínál, de a Radeon HD 6800-as és Radeon HD 6900-as videokártyák tulajdonosai azért örülhetnek az érkezésének, ugyanis az említett két videokártya sorozat tagjai egyes játékban konfigurációtól függően néhány százalékkal gyorsabbak lehetnek, mint az előző, a 11.3-as Catalyst-tal. Az elérhető teljesítménynövekedés mértéke persze erősen konfigurációfüggő, így az ismertetett javulások mértéke mindig a legoptimálisabb helyzetről ad képet.

A Catalyst 11.4 szokás szerint most is  többféle operációs rendszerhez érhető el és most is támogatja az összes asztali AMD videokártyát a Radeon HD 2400-ig visszamenőleg. A Catalyst 11.4-es szoftvercsomagot emellett a Radeon HD 3000-es sorozat tagjaiig visszamenőleg többféle lapkakészlet integrált videó vezérlőjéhez is lehet alkalmazni, sőt, a Mobility Radeon HD 2400-as család tagjaiig visszamenőleg az összes mobil videokártyához is jó.

A friss kiadáshoz tartozó kiadási megjegyzésekben az újítások között több apróságról is olvashatunk. Az AMD Catalyst Control Centerben a kijelző menedzsmenttel kapcsolatos feladatok elvégzése ezentúl könnyebb lesz, ugyanis lehetőség nyílik a kijelzők és a kijelző beállítások feladat alapú elvégzésére. Az említett egyszerűsítés mellett az Eyefinity monitorcsoportokkal kapcsolatos beállítások elvégzés is könnyebbé válik. A szoftvercsomagban megjelenik a Catalyst frissítési értesítő is, ami szól a felhasználónak, ha friss Catalyst szoftvercsomag jelenik meg.

Szintén említésre méltó újítás, hogy az OpenCL futtatókörnyezet némi optimalizáción esett át, amelynek következtében teljesítménynövekedés figyelhető meg az egyes OpenCL alapú alkalmazásoknál. Az OpenCL futtatókörnyezet mostantól támogatja a Zero-Copy funkciót az AMD APU egységein, de emellett hatékonyabban zajlik a CPU és a GPU közötti PCIe alapú kommunikáció is. Ez utóbbi természetesen komoly szerepet játszik az OpenCL teljesítmény növekedésében.

Most pedig nézzük, hogy pontosan mely játékoknál, és pontosan mekkora sebességnövekedésre lehet számítani a Radeon HD 6800-as és Radeon HD 6900-as sorozatú videokártyával, vagy videokártyákkal szerelt rendszerek esetében.

 

[list type="unordered"]

[*]Call of Duty Black Ops – akár 15%-os gyorsulás bekapcsolt élsimítás és anizotrópikus szűrés mellett egy- és több GPU-s konfigurációknál.

[*]Battleforge – akár 15%-os gyorsulás bekapcsolt élsimítás és anizotrópikus szűrés mellett egy- és több GPU-s konfigurációknál.

[*]Batman Arkham Asylum – akár 20%-os gyorsulás bekapcsolt élsimítás és anizotrópikus szűrés mellett egy- és több GPU-s konfigurációknál.

[*]Aliens vs. Predator – akár 8%-os gyorsulás bekapcsolt élsimítás és anizotrópikus szűrés mellett egy- és több GPU-s konfigurációknál.

[*]Civilization 5 – akár 15%-os gyorsulás egy- és több GPU-s konfigurációknál.

[*]Far Cry 2 – akár 6%-os gyorsulás egy- és több GPU-s konfigurációknál.

[*]Just Cause 2 – akár 9%-os gyorsulás egy- és több GPU-s konfigurációknál.

[*]Lost Planet 2 – akár 10%-os gyorsulás egy- és több GPU-s konfigurációknál.

[/list]

Az újítások és a gyorsulások mellett természetesen most is helyet kapott a szoftvercsomagban néhány kisebb-nagyobb javítás is, amelyekkel kapcsolatban további információt a kiadási megjegyzésekből lehet beszerezni.

Az új eszközillesztő-szoftvert az AMD hivatalos weboldaláról lehet letölteni 32-és 64-bites Windows XP-re, Windows Vistára és Windows 7-re.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward