Shop menü

VÉGRE HAMAROSAN MEGÉRKEZHETNEK AZ ASMEDIA SOKAT KÉSŐ USB4-ES VEZÉRLŐI

Az újdonságok segítségével új szintre léphet az USB támogatás, ugyanis nemcsak magasabb adatátviteli sávszélesség elérésére nyílik mód, de esetenként a DisplayPort Alternate Mode-ban rejlő lehetőségek is kamatoztathatóak lesznek.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Végre hamarosan megérkezhetnek az ASMedia sokat késő USB4-es vezérlői

Az ASMedia háza táján nem indul valami zökkenőmentesen az USB4 támogatással rendelkező vezérlők pályafutása, ugyanis az egy évvel ezelőtti állapothoz képest alig változott valami. A sokat késő ASM4242-es USB vezérlő még mindig nem áll olyan készültségi fokon, hogy elérhetővé lehessen tenni a partnerek számára, és sokáig az ASM2464-es USB4->PCIe hídchip is hasonló cipőben járt, ám utóbbi esetben május folyamán végre megtört a jég, azaz a terméket megkaphatták az ASMedia partnerei.

Galéria megnyitása

A késés mögött a jelek szerint az állt, hogy az USB-IF tanúsítvány megszerzése körül nem ment minden rendben, valamint az USB4-es dizájn dokumentációja körül is voltak hiányosságok. Ezek felszámolásához sok munkára és időre volt szükség, ám most már úgy tűnik, van némi fény az alagút végén.

Az ASM2464-es USB4->PCIe hídchip esetében már gőzerővel zajlanak a kompatibilitást vizsgáló tesztek, az ehhez használt rendszereket pedig meg is lehetett tekinteni az éppen zajló Computex 2023 alkalmával. A szóban forgó chip egyebek mellett az Apple M2-es SoC egysége mellett és az Intel legfrissebb processzorai mellett is helytállt, igaz, az Apple termékénél nem volt tökéletes a helyzet, ugyanis problémák adódtak a teljesítménnyel. Ezekre a kihívásokra az Apple a hírek szerint már válaszolt is egy éppen nemrégiben elkészített frissítéssel.

Az Intel 13. generációs Core sorozatú processzorainál nem volt probléma a kompatibilitással, és ugyanaz lehet a helyzet a 12. generációs Core sorozat tagjaival is, ám a régebbi hardvert használó konfigurációknál már előfordulhatnak problémák, a Thunderbolt hardver számára szükséges lehet egy-egy firmware frissítés alkalmazása, már amennyiben készül majd ilyesmi. A régebbi hardver ezzel egy időben teljesítmény terén sem feltétlenül hozza majd azt a szintet, amit az újabb processzorokkal szerelt platformoknál tapasztalhatunk, ám ez nem jelenti azt, hogy kompatibilitással kapcsolatos problémák is jelentkezni fognak. Az AMD térfelén minden a legnagyobb rendben, ugyanis a vállalat megfelelő USB4 implementációval rendelkezik, ami követi az USB-IF által meghatározott specifikációt.

Galéria megnyitása

Az ASMedia szerint az ASM2464-es lapka kiváló választás lehet dokkolókban történő használatra, ahol PCIe vezérlőket lehet bevetni a különböző perifériák kezeléséhez, csak úgy, ahogy a Thunderbolt alapú dokkolóknál. A cég illetékesei egy ASM4242-es vezérlővel ellátott eszközt is bemutattak, amelyen már működött a DisplayPort Alternate Mode, vagyis az USB4-es porton keresztül DisplayPort alapú kommunikáció is megvalósítható, igaz, a jelenlegi kivitel csak DisplayPort 1.4a támogatással bír, azaz a 8K-s felbontású kijelzők kezelése még nem megoldható.

Galéria megnyitása

Előkerült egy ASM3074-es vezérlővel szerelt USB Hub is, ami egy fura megoldás volt, hiszen az USB 3.2 Gen2x2 alapú terméknél a négy port közül az egyik egy „pass-through” megoldás volt, ami átvezeti a 20 Gbps-os adatátviteli sávszélességet egy külső eszköznek, míg a másik három USB 3.2-es port 5 Gbps-os vagy 10 Gbps-os adatátviteli sávszélességgel dolgozhatott. Ez a vezérlő is elsősorban dokkolókhoz készült, akár monitorok fedélzetén is találkozhatunk majd vele. A vezérlő különlegessége, hogy ez az ASMedia eddigi leggyorsabb USB Hubja, ami 5 Gbps-osnál nagyobb adatátviteli sávszélesség elérésére is képes.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére