Végre elkészült a Firefox for Windows 8 első béta kiadása

Ezzel együtt a Firefox 28 béta kiadása is befutott, amit nem csak Windows 8 alatt lehet kipróbálni.

Végre elkészült a Firefox for Windows 8 első béta kiadása

A Mozilla Firefox for Windows 8 Touch webböngészője, amit az érintőkijelzővel ellátott konfigurációkhoz fejlesztenek a vállalat mérnökei, már jó régóta készül. Most azonban komoly mérföldkőhöz érkezett a munka, ugyanis megjelent a szóban forgó webböngésző első béta kiadása, így mindenki kipróbálhatja, mit kínál az újdonság. Persze, mivel béta szoftverről van szó, érdemes szem előtt tartani, hogy kisebb-nagyobb működésbeli rendellenességek még előfordulhatnak, ezeken kár csodálkozni.

Az érintőkijelzőkhöz optimalizált, érintőgesztusokat is támogató Firefox for Windows 8 Touch felhasználói kezelőfelület tekintetében remekül passzol a Windows 8-hoz, de ez aligha meglepő, hisz pont ez volt a cél. A webböngésző indításakor megjelenő Start Screen segítségével egy érintéssel elővarázsolhatóak az előzmények, a leggyakrabban látogatott weboldalak, illetve a könyvjelzők is. Emellett olyan megszokott szolgáltatások is jelen vannak a repertoárban, mint a sokak által kedvelt Awesome Bar.

A webböngésző felhasználói kezelőfelületét úgy alakították ki, hogy érintőkijelzőkkel hatékonyan, kényelmesen lehessen használni. A friss webböngésző támogatja a Windows 8 Snapping és Sharing szolgáltatásait – előbbi az alkalmazások ablakainak igazításában segít, utóbbi pedig a különböző tartalmak közösségi oldalakon és egyéb helyeken történő megosztását támogatja. A felsoroltak mellett Gamepad támogatás is került a béta webböngészőbe, sőt, még a VP9-es videók lejátszásának támogatása is jelen van a kínálatban – csak úgy, mint az egyéb platformokra is elérhető Firefox 28 béta esetében. A webböngésző Windows 8 alatt a Start képernyőn érhető el, Windows 8.1 alatt pedig az Alkalmazások képernyőn lapul, de könnyedén kitűzhető a Start képernyőre is.

Az érintőkijelzős noteszgépekhez, táblákhoz és érintőkijelzős asztali számítógépekhez készített Firefox for Windows 8 Touch béta kiadása innen tölthető le.

Ugyanitt a Firefox 28 béta is elérhető, méghozzá többféle platformra is – beszerzéséhez csak az előbbi linkre kell kattintani, a weblap pedig automatikusan az adott platformnak megfelelő kiadást ajánlja fel letöltésre. Mac OS X felhasználóknak egyébként jó hír, hogy az új béta kiadás jóvoltából immár webes értesítések megjelenítésére is van lehetőség az Értesítési Központon (Notification Centeren) keresztül.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward