Végre elérkezett a ZenFone Zoom ideje

Az ASUS fotózásra kihegyezett okostelefonja egy éve mutatkozott be, de csak most kerül a boltokba. Biztosan sokan várták már az optikai zoomra képes gépet.

Végre elérkezett a ZenFone Zoom ideje

Az ASUS éppen egy évvel ezelőtt, a 2015-ös CES-en leplezte le a ZenFone Zoom okostelefont, amiről akkor még senki sem sejtette, hogy milyen hosszú út áll előtte, mire a boltok polcain landolhat. A kifejezetten fotós célokkal fejlesztett okostelefonra több mint egy évet kellett várnia az érdeklődőknek.

Új hátlapot kapott időközben.

A ZenFone szériát erősítő szerkezetről eddig semmit sem lehetett tudni. Az ASUS mostanáig nem hozta nyilvánosságra sem azt, hogy mikor fog debütálni a készülék, sem pedig azt, hogy mennyibe is kerül majd. Most azonban megkaptuk ezekre a kérdésekre a választ. A vállalat a CES-en beszámolt arról, hogy a „fényképész” szerepet betöltő mobiltelefon február elején fogja meghódítani az Egyesült Államokat, és 400 dollár lesz az indulóára. Az igazsághoz hozzátartozik egyébként, hogy az ASUS a saját hazájában, Tajvanon már kereskedelmi forgalomba bocsájtotta a szóban forgó okostelefont december közepén. Sokat persze ez sem javít a helyzetén, innen nézve is tizenegy hónapba telt, mire az első vásárlók hozzájuthattak. Ráadásul azt továbbra sem lehet tudni, hogy Európába mikor látogat el – sőt mi több, az izmosabb konfiguráció árazásáról továbbra sem esett szó.

No, de miért is olyan különleges ez a készülék? Érdemes valamelyest feleleveníteni az egy évvel korábbi információkat. Ez az okostelefon háromszoros optikai zoom lehetőséggel kecsegtet, tehát úgy lehet ráközelíteni vele a különböző tárgyakra, témákra, hogy közben a fotók minősége egyáltalán nem romlik. A rendszer alapját egy 13 megapixeles szenzor adja, a lencserendszere (HOYA) F/2.7-F/4.8 rekeszértékkel dolgozik, az effektív fokális távolsága pedig 28 és 84 milliméter között változik. Van optikai képstabilizátora, dupla LED-es villanója, a fókuszálást pedig infralézer segíti. A készülék egy 5,5 hüvelykes, Full HD megjelenítővel van ellátva, ami IPS technológiával dolgozik, így élethűen tudja majd visszaadni az elkészített fényképek színvilágát. Még az előlapján meg kell említeni az 5 megapixeles kamerát is, ami az önarcképek készítésére, illetve a videóhívások bonyolítására szolgál. A telefonon a ZenUI felhasználói felület fut, amely az Android 5.1-et rejti – méghozzá elég alaposan. Az ASUS felhasználói felülete szép és letisztult, ráadásul elég jó a funkcionalitása.

A Zoom eredetileg egy Intel Atom Z3580 chipre épült, ami négymagos és 2,3 GHz-es órajelen üzemel, mostanra azonban az ASUS már készített egy ütősebb modellt is, amelyben a Z3590 lapka bizonyíthat. Az alapok közösek a két központi chip között, azonban az utóbbi már 2,5 GHz-es frekvenciát is képes elérni, ami egyértelmű teljesítményfölényt jelent. A rendszermemória 4 GB-os, LPDDR3 egység lapul az okostelefonban, ami biztosan nem fog szűk keresztmetszetet jelenti még extrém helyzetekben sem. A háttértár alapesetben 64 GB-os, a komolyabb sebességet felvonultató megoldás viszont már 128 GB-tal szolgál – van bővítési lehetőség is. A telefon kapcsolati képességeinek lajstomán szerepel négyes kategóriájú 4G LTE modem, Bluetooth 4.0 modul, NFC chip, 802.11ac Wi-Fi és A-GPS vevő, amely a GLONASS műholdakkal is képes együttműködni. A 158, 9 x 78,84 x 5-11,9 milliméteres vonalakkal határolható szerkezet 185 grammot nyom, szóval azért érezteti a jelenlétét. A működéshez szükséges energiát egy 3000 mAh-s akkumulátor biztosítja, ami alapvetően elég tartalékkal rendelkezik, de ha egy teljes napot végig akar vele fotózni a felhasználója, akkor azért nem árt, ha folyamatosan figyeli a töltöttségi szint alakulását a kellemetlenségek elkerülése végett.

Az ASUS ZenFone Zoom egy igazán figyelemreméltó készülék lett, ez mindenki számára egyértelmű lehet. Bizony nagy kár, hogy nem tudott időben piacra kerülni, azonban nem mondhatni, hogy lemaradt volna bármiről, hiszen most sincs tele a piac ilyen gépekkel.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward