Végleg leállt az EnergoSolar napelemgépgyártó

Végleg leállt az EnergoSolar napelemgépgyártó

A tulajdonosok február végi döntésével végelszámolással megszűnik az EnergoSolar Magyarország Gépgyártó Kft. - tudta meg lapunk. Az EnergoSolar amorf szilícium technológiával készült napelemek gyártásához kínált komplett gyártási megoldásokat, gépsorokat, részt vett a gyárak megépítésében, a beüzemelésben és a gyártásban dolgozók oktatásában is. A 2004 decemberében alapított társaság egyik tulajdonosa a genfi székhelyű EnergoSolar Holding SA gyártási tevékenységét Magyarországon végezte, bérelt budapesti telephelyén.

A társaság a válság következtében kiszorult a piacról, 2008-tól megrendelései nagymértékben visszaestek, a 2006-os 7,69 milliárd forint feletti értékesítési árbevétele 2007-ben még hasonló nagyságrendet tett ki, azonban a 2008-as meredek csökkenést követően 2009-re gyakorlatilag elapadtak a bevételei - mondta lapunknak Schuszter János végelszámoló, az Exerem Gazdasági Szolgáltató Kft. munkatársa. Az EnergoSolar ellen nagy mennyiségű és összegű hitelezői igénybejelentés érkezett, többek közt az adóhatóságé, több száz millió forint összértékben - tette hozzá. Vagyona - a kinnlevőségeivel együtt - azonban ennek többszörösét teszi ki.

Az EnergoSolar mintegy száz munkatárssal rendelkezett, munkaviszonyukat csoportos létszámleépítéssel szüntették meg, minden követelésüket kifizették. Az egykori gárdából 70 főt az EnergoSolar gyártási jogait, licenceit és know-how-ját megvásárló, kínai tulajdonú Green Solar Kft. vett át, amely tovább bérli az EnergoSolar budapesti gyártóüzemét, folytatva a gyártási tevékenységet és átvéve a lízingszerződéseket. Az EnergoSolar elsősorban a távol-keleti és kínai piacokon értékesítette gépsorait, de rendelkezik korábbi szállításból eredő kintlevőséggel Bulgáriában is.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward